Apelul Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor pentru a preveni incriminarea insultei şi calomniei în România!

Scris de mediasind.ro. Posted in Administratie


Federatia Internaţională a Jurnaliştilor şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor îsi exprima profunda ingrijorare  la recent adoptatele amendamente legislative referitoare la reincriminarea insultei si calomniei si lanseaza un apel la autoritatile romane sa faca tot ce le sta in putinta pentru ca aceasta lege sa nu fie promulgata.

In data de 10 decembrie, Camera Deputatilor din Parlamentul Romaniei a adoptat doua legi care, printre altele, contin si amendamente la Codul Penal referitoare la reincriminarea insultei si calomniei.
 
Cele doua federatii mai sus mentionate sustin ca aceste legi submineaza progresul facut de Romania pentru implementarea dreptului la libera exprimare, mentionand faptul ca totul s-a facut fara o consultare prealabila si ca aceste amendamente reprezinta incalcarea libertatii presei in aceasta tara.
 
‘‘Reintroducerea in Codul Penal a infractiunilor de insulta si calomnie, fara consultarea prealabila a publicului si a organizatiilor abilitate reprezinta un serios atac la libertatea de expresie si are ca scop intimidarea celor ce lucreaza in interesul public monitorizand structurile puterii in societatea romaneasca ‘’ arata presedintele FIJ, Jim Boumelha.

‘Este absolut imperativ ca sa se renunte definitiv la aceste amendamente si ele sa fie scoase din Codul Penal. Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, afiliata la FIJ, protesteaza impotriva acestor amendamente si sustine ca va trimite o petitie Parlamentului European pentru a lansa procedura de infringement, in eventualitatea adoptarii acestor amendamente.
 
Potrivit presedintelui Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Mogens Blicher-Bjerregård, ‘‘amendamentele in discutie reprezinta o incalcare flagranta a tratatelor internationale, a Conventiei Europene a Drepturilor Omului, a dispozitiilor Curtii Europene a Drepturilor Omului referitor la libertatea de expresie’’.  

‘‘Dar acestea nu pot primi caracter de lege daca presedintele tarii, Traian Basescu, isi va exercita dreptul de veto.  In acest caz, legea va fi supusa unei noi sesiuni de vot in Parlament. Facem un apel la autoritatile din Romania pentru a nu precupeti niciun efort si a face tot ce le sta in putinta pentru ca aceste amendamente scandaloase sa nu devina legi.’’

http://www.mediasind.ro/comunicate-1/apelulfederatieiinternationaleajurnalistilorcatreautoritatileromanepentruapreveniincriminareainsulteisicalomnieiinromania

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024