România va relua, de la 1 ianuarie 2014, exportul de carne de porc către ţările UE

Scris de romanialibera.ro. Posted in Administratie


România va începe să exporte carne de porc în ţările Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2014, a anunţat Vladimir Mănăstireanu, preşedintele Autorităţii Naţionale Santitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, transmite Agerpres.

Exporturile vor fi asigurate de toţi operatorii economici acreditaţi pentru această activitate.

"Este foarte important cæ de la 1 ianuarie 2014 se va putea exporta carne de porc în spafliul comunitar din toate exploatafliile comerciale din flaræ acreditate pentru export. La ora actualæ avem la nivel naflional 218 astfel de exploataflii comerciale, cu 1,8 milioane de porci, iar 42 au deja acreditare pentru export pe piafla comunitaræ. În prezent, exporturile în flærile Uniunii Europene se realizau doar din patru judefle din vestul flarii, respectiv din Timis, Arad, Caras si Bihor. Este foarte important pentru sector cæ s-a obflinut aprobarea de export în spafliul comunitar pentru cæ se poate ajunge la încasæri de peste un miliard de euro", a spus Manastireanu.
 
României i s-au impus în ultimii ani restricţii la export de carne de porc şi la porci vii către ţările din UE, din cauza pestei porcine clasice. Asta s-a întâmplat începând cu 2003. Ţara noastră exporta până atunci, anual, aproape 500 de tone de carne spre UE, ceea ce însemna un câştig pentru firmele noastre de peste 600 de milioane de euro.
 
Ultimele focare de pestă porcină au fost înregistrate la noi în 2007, potrivit datelor ANSVSA. România a cheltuit peste şapte m,ilioane de euro pentru diverse programe destinate eradicării acestei boli.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/romania-va-relua-de-la-1-ianuarie-2014-exportul-de-carne-de-porc-catre-tarile-ue-318101.html

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024