Școlala altfel: să știi mai multe, să fii mai bun! 18 – 22 aprilie 2016

Scris de Francisc Gal. Posted in Rutenii


În perioada 18 – 22 aprilie a.c. se derulează Școlala altfel: să știi mai multe, să fii mai bun! Acest program derulat de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a fost implementat în vederea diversificării activităților școlare și extrașcolare, precum și ca un program special dedicat activităţilor extracurriculare și învățării prin aplicare. Partenerii ministerului au fost mulți, printre care organizații non-guvernamentale, ale societății civile, administrației publice centrale și locale, dar în primul rând fiecare elev și cadru didactic, au beneficiat din plin de acesta. Pentru această săptămână, Uniunea Culturală a Rutenilor din România a pregătit parteneriate cu școlile din localitățile unde există filiale ale uniunii.

Astfel elevi din Bistra, jud. Maramureș, Peregu Mare, jud. Arad și Dărmănești, jud. Suceava, au participat la o serie de activități culturale desfășurate în județele Alba și Hunedoara. Prin aceste activități am dorit ca elevii să se apropie mai mult spre cunoașterea tradițiilor, istoriei și spiritualității acestor județe. Astfel o primă etapă a acestei activități a fost o vizită în cetatea Alba Iulia, vizită care a fost bogat ilustrată de către un ghid turistic profesionist. Au fost prezentate elevilor clădirile ce aparțin cetății, istoria și însemnătatea lor. S-a vizitat Catedrala Încoronării, cu hramul Sfânta Treime, lăcaș de o excepțională valoare istorică și spirituală, construită cu sprijinul Casei Regale a României. Un alt moment de excepție a fost vizitarea Catedralei Romano Catolice Sfântul Mihail, loc unde își odihnește somnul de veci Iancu de Hunedoara.
    Un alt moment în acestă activitate a fost vizitarea Manastirii Prislop din județul Hunedoara, monument spiritual, care de aproape șapte secole, reprezintă unul din cele mai importante așezăminte religioase ortodoxe din Transilvania, biserica sa, ce datează din secolul al XVI-lea, fiind declarată monument istoric. În 1948 starețul mănăstirii devine Părintele Arsenie Boca, iar după ce sălașul s-a transformat în mănăstire de maici, a rămas ca duhovnic, până în 1959, când comuniștii au risipit obștea și părintelui Arsenie Boca i-au stabilit domiciliu forțat la București. Au fost vizitate în interiorul mănăstirii mormântul părintelui Arsenie Boca și la doar câţiva paşi distanţă, pe un drum îngust, s-a intrat şi în peştera Sfantului Ioan de la Prislop care se presupune că a trăit aici în prima jumătate a secolului al XVI-lea. Acesta şi-a săpat peştera într-o stâncă sub munte, asemenea altor sihaştri, dedicându-şi  viaţa lui Dumnezeu iar după moarte devenind făcător de minuni.
    Itinerarul a continuat cu vizitarea Castelului Hunedoarei, numit și Catelul Huniazilor sau Corvinilor. Monument istoric extraordinar, cunoscut și recunoscut atât în țară cât și în străinătate, este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în Top 10 destinații de basm din Europa, castelul fiind cea mai mare construcție medievală cu dublă funcționalitate (civilă și militară) din România.
    Vizitarea Cetății Devei a fost un moment deosebit. Am prezentat că Cetatea Devei este considerată una dintre cele mai importante fortificaţii medivale din Transilvania. A fost stăpânită de voievozi, de principi, de conti şi de ducese. A fost dată în dar, vândută sau bombardată și fiecare proprietar a lăsat ceva în urma sa. Mai un zid de de apărare, mai o încăpere, mai o sală de bal sau chiar au extins cetatea cu un etaj întreg. Şi-au dorit ca ea să nu fie utilizată doar pentru apărare şi întâlniri ocazionale, ci să servească drept locuinţă. S-a urcat la cetate pe jos, parcurgând întreg traseul precum și cele 113 trepte din piatră. Chiar dacă urcarea a fost grea, răsplata priveliștii superbe cu Mureșul șerpuind a fost covârșitoare.
    Copii participanți la acest maraton cultural au fost pe deplin impresionați de frumusețile acestei părți a țării. Au plecat spre casă cu bucuria unei săptămâni deosebite, care cred că a lăsat în sufletele lor bucurii adânci. Sunt convins că implicarea Uniunii Culturale a Rutenilor in România, a cadrelor didactice și reprezentanților uniunii din filialele noastre a fost una binemeritată, bucuria din ochii copiilor fiind o adevarată răsplată.

Share
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024