ZIUA RUTENILOR DIN ROMÂNIA

Scris de Iulius Firczak. Posted in Politica


În fiecare an, la 3 martie, sărbătorim Ziua Rutenilor din România, ca un omagiu adus sacrificiului rutenilor, care la 3 martie 1914 au fost condamnați de justiția Austro-Ungară pentru că și-au afirmat identitatea ruteană.
    A devenit tradiție, să organizăm în cinstea acestora, în țara noastră, reuniunea Consiliului Mondial al Rutenilor. Și în acest an am realizat acest lucru. S-a discutat despre pregătirea Congresului Mondial al Rutenilor, din luna iunie a acestui an, de la Petrovci în Croația. Pe ordinea de zi au fost și definitivarea statutului Congresului Mondial al Rutenilor. Echipa de redactare formată din Andrej Kopcsa și Gheorghe Firczak a prezentat Consiliului Mondial spre aprobare anteproiectul, acesta l-a aprobat și îl v-a supune validării congresului din acest an.


    Cu acest prilej, deoarece suntem în postul Sfintelor Paști, am organizat o manifestare culturală, care s-a desfășurat în Paraclisul „Sfântul Stelian” al Colegiului Național Decebal – Deva, dedicată Zilei Rutenilor din România.
    Un grup de eleve de la colegiul sus amintit, condus de de prof. Olivia Nițescu, au cântat mai multe pricesne. De asemenea un grup de ruteni în frunte cu preotul Vasile Bojcsuk au cântat pricesne rutene. Apoi tot în acest loc a fost vernisată Expoziția de sticlă ornamentată prin metoda decupaj realizată de artista plastică Constanța Firczak, membră a Uniunii Culturale a Rutenilor din România.
    Oaspeții de poste hotare, toți participanții, au apreciat atât această activitate cât și statutul de care se bucură minoritățile etnice din România în general și noi rutenii în particular.
    Deviza noastră a rutenilor rămâne sloganul lansat de Aleksander Duhnovici în anul 1848 “Am fost, sunt și voi rămâne rutean!”.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024