Cele mai periculoase programe pentru PC-uri

Scris de LB. Posted in Justitie


Analiştii firmelor de securitate informatică au afirmat că 2016 a fost anul ransomware, programe care criptează datele utilizatorilor și solicită apoi recompensă, iar anul acesta amenințarea va continua să se extindă.
Datele extrase din telemetria Bitdefedner arată că infectarea cu ransomware este una dintre cele mai profitabile activități de criminalitate cibernetică, cu randamente ale investițiilor de până la 1.500%.Dezvoltatorii unui anumit tip de ransomware monitorizați de Bitdefender la începutul anului au reușit să strângă 1,5 milioane de dolari în numai o săptămână. Secretul profitabilității crescute a ransomware constă în faptul că utilizatorii, desi pun mare preț pe datele personale și pe informațiile stocate în diverse terminale, nu își fac back-up și nu actualizează constant soluțiile de securitate cibernetică.

Numărul atacurilor ransomware asupra companiilor a crescut de şase ori. Experţii estimează că, odată cu creşterea folosirii programelor ransomware de către infractorii cibernetici, acest tip de malware ar putea chiar să depăşească troienii bancari.

Atacurile vizează atât indivizii, cât şi companiile, iar printre motivele pentru care nu folosesc o soluţie de securitate este că acestea consumă resursele calculatorului sau convingerea nejustificata că un atac nu îi va viza niciodată pe ei. În ceea ce priveşte companiile, hackerii atacă în special IMM-urile deoarece acestea folosesc soluţii de securitate slabe sau nu au deloc. Studiile arată că un incident de securitate cibernetică din prezent costă IMM-urile 100.000 de dolari.

Acum zece ani, când era detectat un ransomware,acesta putea fi decriptat pentru că felul în care algoritmul de criptare era implementat nu era perfect. În timp, infractorii cibernetici şi-au perfecţionat codul, iar în momentul de faţă singura şansa a celor infectaţi este să facă rost de cheie. Cei mai mulţi aleg să plătească pentru a-şi recupera datele din calculator şi astfel nu fac decât să contribuie la dezvoltarea fenomenului.

Acest lucru susţine economia subterană şi duce la creşterea numărului de hackeri  şi a numărului de atacuri.  În plus, nu există nicio garanţie că, plătind, veţi recupera accesul la datele criptate.

Pentru a vă putea redobândi fișierele originale după o eventual pierdere de informații, specialiștii sfătuiesc  efectuarea cu regularitate a operațiunilor de backup

De asemenea, este foarte important să folosiţi sisteme de operare originale şi programe cu licenţă deoarece doar aşa puteţi fi siguri că în PC nu se vor strecura şi programe maliţioase. Nu în ultimul rând, folosiți o soluție de securitate cu tehnologii de detecție bazate pe comportament. Aceste tehnologii pot să detecteze malware-ul, inclusiv ransomware, prin urmăririrea modului de operare pe sistemul atacat și făcând posibilă detectarea unor mostre noi și încă necunoscute de ransomware.

http://www.libertatea.ro/stiri/magazin/cele-mai-periculoase-programe-pentru-pc-uri-1823911

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024