Deși România n-a recunoscut KOSOVO, UEFA ne dictează politica externă și ne obligă să jucăm cu ei

Scris de Ioan Romeo Roșiianu. Posted in Edi(c)torial

În urma tragerii la sorți a preliminariilor Campionatului European 2024 la fotbal UEFA a dispus ca FRF să încalce politica externă a statului român

Așteptată cu sufletul la gură de toată suflarea fotbalistică, ieri a avut loc tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului European 2024, la Frankfurt, Germania, țară calificată din oficiu.
România a făcut parte din urna nr. 3 și a fost repartizată în Grupa I a competiției – c-așa au căzut zarurile! – alături de Elveția, Israel, Kosovo, Belarus și Andorra.

Bucuria prostului

România a căzut într-o grupă ușoară în preliminariile Euro 2024, dar problemele ar putea apărea de unde te aștepți mai puțin.


Mai exact, țara noastră va fi obligată să joace oficial împotriva unei țări care, din punctul ei de vedere, nu există: Kosovo.
Cu toate astea, conducerea FRF a dat imediat din coadă, s-a lăudat, a făcut calcule imediate, a împrăștiat speranțe-n jur, nimic despre problem.
În plasa amăgirii au căzut și foștii mari fotbaliști Gică Popescu, Gabi Balint, Viorel Moldovan sau Ilie Dumitrescu, toată lumea dând verdicte și analizând.
Niciunul dintre acești (s)cufundați în forbal n-au dovedit cunoașterea politicii externe a țării lor. N-au văzut pădurea de copaci!
Le reamintim astfel că problema competițiilor sportive între state care au disensiuni nu e nouă și că România a mai jucat într-un astfel de film.
FIFA, spre exemplu, preventiv, a decis grupe fără Armenia și Azerbaijan, China și Taiwan, Maroc și Saharawi etc.
De asemenea, un meci Israel - Palestina e greu de imaginat, ori unul între Cipru și Republica Turcă a Ciprului de nord.
Paradoxal, aceeași UEFA a interzis acum câteva luni disputarea vreunui meci din cupele europene în Transnistria, unde activează Sheriff Tiraspol, pentru că o situație și așa complicată, Moldova nerecunoscând Tranistria, a devenit și mai complicată din cauza invaziei ruse în Ucraina.
Oricum, Moldova a fost adesea criticată pentru că permite echipei Sheriff să activeze în campionatul său.
Cât despre echipa din Donbasul invadat de ruși, Șahtior Donețk, s-a mutat la Kiev pentru a evita problemele.
Acum doi ani, tot Moldova a fost nevoită să organizeze meciul său cu Kosovo, stat pe care nici ea nu îl recunoaște, în afara teritoriului național, într-o țară neutră.
Prima lor opțiune a fost România, dar ai noștri au transmis că nici noi nu recunoaștem Kosovo.
Așa că meciul s-a jucat la Parma, în Italia.
FRF a decis, la rândul ei, să interzică meciul Ungaria - Ținutul Secuiesc care trebuia să se dispute în iulie, invocând tot felul de chichițe procedurale, dar era limpede că federația nu voia să riște sub nicio formă declanșarea unui scandal cu iz naționalist.
Acum trei ani, echipa de fotbal Steaua Roşie Belgrad a fost blocată de autoritățile sârbe să meargă în Kosovo pentru un meci din Cupa Serbiei cu o formaţie locală, autocarul campioanei Serbiei fiind întâmpinat de un amplu dispozitiv poliţienesc la punctul de frontieră.
Faptul că există mai multe state care nu recunosc Kosovo a blocat FIFA până acum câțiva ani chiar în a admite echipa țării.
Pînă la urmă, Kosovo a fost admisă, dar problemele rămân.
Statele care nu recunosc Kosovo, precum Spania, Cipru, România, Grecia, Moldova, Slovacia, Serbia se confruntă cu situații complicate, pentru că ele însele au probleme cu regiuni care își clamează independența, iar acceptarea înfruntării cu regiuni de asemenea tip înseamnă, practic, a se faulta singure.
În România, Kosovo ”lovește” nu într-un punct, ci în mai multe: Ținutul Secuiesc, Moldova și chiar Transnistria.
Nu e de mirare că, deși aliați extrem de devotați americanilor care au provocat ruperea Iugoslaviei și independența Kosovo, liderii de la București au fost foarte tranșanți în a respinge recunoașterea Kosovo.
Un act care poate alimenta peste noapte valuri imense de naționalism, iar consecințele politice ar fi greu de cuantificat.

Precedente, antecedente

Acum, în preliminarii, echipa țării pe care România nu o recunoaște va veni, teoretic, la București, își va face auzit imnul de stat pe stadion, și, în general, va beneficia de recunoaștere maximă.
Ori va recurge și România la subterfugii precum spaniolii.
Spania, spre exemplu, a avut un meci cu Kosovo în preliminariile mondialului din 2022, și a recurs la subterfugii aproape penibile.
Oficialii spanioli s-au referit strict, în declarații, la ”’teritoriul din Kosovo”, iar pe stadion și la televiziuni numele țării a fost scris cu litere mici. Pentru a nu arăta drapelul lui Kosovo, pe tabelele stadionului au fost afișate stemele celor două naționale, nu și steagurile.
De jucat, România a avut ceva jocuri cu Kosovo, la alte sporturi decât fotbalul,dar s-a mers pe sub radardar pentru că ele nu aveau cum să atragă atenția la fel de mult precum preliminariile pentru Euro 2024, an electoral, la noi, să nu uităm, și cu naționalismul în creștere.

Date și condiții de desfășurare

Conform caledarului (pre)stabilit meciurile din preliminariile EURO 2024 se vor disputa în perioada 23 martie – 21 noiembrie 2023.
Primele două echipe din fiecare grupă se califică automat la EURO 2024, unde gazda, Germania, este calificată din oficiu.
Restul de 3 participante, până la 24, vor fi decise de un play-off între cele 12 echipe necalificate la EURO cu cele mai bune rezultate în Nations League 2022/2023.
Play-off-ul este programat în martie 2024.
Turneul final în sine se va desfășura în perioada 14 iunie – 14 iulie 2024 în Germania.
În urma tragerii la sorţi, au fost create 7 grupe de câte 5 echipe şi 3 grupe de câte 6.
Bilele au fost extrase de către legendele Jürgen Klinsmann, Karl-Heinz Riedle, Gianluca Zambrotta și Demetrio Albertini.
Meciurile din preliminariile Euro 2024 din Germania se vor disputa în perioada martie - noiembrie 2023, urmând a fi decise astfel 20 dintre selecţionatele calificate, respective primele două clasate în fiecare grupă.
Alte trei reprezentative îşi vor câştiga locul la turneul final în urma play-off-urilor Ligii Naţiunilor, abia în martie 2024.
Cele 4 câştigătoare ale grupelor Ligii A din Liga Naţiunilor, Ţările de Jos, Croaţia, Spania, Italia, au fost într-o urnă specială, alocate în grupe de câte 5.
Calificarea la Euro 2024 din Germania este obiectivul pentru care a fost menținut în funcție selecționerul Edward Iordănescu, în ciuda rezultatelor slabe din Liga Națiunilor.

Iată „țintarul” României în grupa pentru Euro 2024!
    25 martie 2023: Andorra – ROMÂNIA
    28 martie 2023: ROMÂNIA – Belarus
    16 iunie 2023: Kosovo – ROMÂNIA
19 iunie 2023: Elveția – ROMÂNIA
9 septembrie 2023: România - Israel
    12 septembrie 2023: ROMÂNIA – Kosovo
    12 octombrie 2023: Belarus – ROMÂNIA
    15 octombrie 2023: ROMÂNIA – Andorra
18 noiembrie: Israel - România
21 noiembrie 2023:  ROMÂNIA – Elveția

Urna 3: Ucraina, Islanda, Norvegia, Slovenia, Irlanda, Albania, Muntenegru, ROMÂNIA, Suedia, Armenia

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024