O ședință de Colegiu Prefectural cu multe puncte pe ordinea de zi

Scris de IP. Posted in Administratie


Prefectul județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț, a convocat în ședință Colegiul Prefectural Maramureș pentru ziua de miercuri, 25 ianuarie. Prima astfel de ședință din anul 2017 a fost condusă de reprezentantul Guvernului în teritoriu și a avut o ordine de zi bogată. Au fost prezenți numeroși primari și alți reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale din județ.
Flavia Sălăgean, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Maramureș a prezentat raportul de activitate pe anul 2016. Principala activitate a Centrului o constituie cea de prevenire, prin numeroase proiecte, campanii și activități desfășurate în școli, în familie și în comunitate.

De asemenea, instituția oferă asistență consumatorilor de droguri, în cursul anului 2016 desfășurând 35 de evaluări medicale, psihologice și sociale, 58 de intervenții individuale pentru consumatorii de droguri și 126 de informări cu privire la servicii oferite pentru tot atâția solicitanți.
Corneliu Săvoiu, directorul executiv al Direcției Județene pentru Sport și Tineret, a prezentat raportul privind activitatea instituției în anul 2016. Acesta a atras atenția asupra faptului că scăderea continuă a bugetului instituției în ultimii cinci ani duce la organizarea a tot mai puține competiții și la scăderea numărului de medalii obținute de sportivi, în special de către cei din categoriile de tineret și seniori. Un accent deosebit a pus Corneliu Săvoiu pe felul nemulțumitor în care sunt administrate bazele sportive din Baia Mare, referindu-se în mod special la Sala Polivalentă “Lascăr Pană”. Prefectul Sebastian Mihai Lupuț le-a sugerat primarilor prezenți ca la structurarea bugetului să țină cont și de problemele sportului și ale tineretului pe care chiar ei le-au semnalat în comunitățile pe care le gospodăresc. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a arătat că în comunitățile rurale s-au construit săli și terenuri de sport fără să se țină cont de numărul real al beneficiarilor, în timp ce în Baia Mare bazele sportive existente sunt lăsate în paragină, cu toate că mulți tineri își doresc să practice un sport.
În continuare, prefectul Sebastian Mihai Lupuț a vorbit despre Ghidul cadru de acțiune recomandat instituțiilor și organizațiilor pentru gestionarea incidentelor și situațiilor de urgență generate de animalele sălbatice la nivel județean. În cursul săptămânii trecute, reprezentantul Guvernului în teritoriu a purtat discuții cu reprezentanții instituțiilor și organizațiilor cu atribuții în gestionarea problemelor generate de animalele sălbatice, în scopul elaborării unei proceduri comune pentru astfel de situații. În continuare, Inspectoratul de Jandarmi Județean va centraliza informațiile din acest domeniu la nivelul fiecărei localități, în final urmând să fie convocată o întâlnire cu primarii.
Următorul punct pe ordinea de zi a fost prezentat de Gheorghe Lazăr, arhitect-șef al Consiliului Județean Maramureș, care a vorbit despre modificările legislative privind amenajarea teritoriului și urbanismul. Date fiind prevederile legale mult mai aspre, atât arhitectul-șef, cât și prefectul i-au îndemnat pe primari să își actualizeze și să își verifice Planurile Urbanistice Generale. Conform unor date valabile în luna decembrie 2016, în județul nostru sunt în curs de actualizare sau aproape de expirare 30 de Planuri Urbanistice Generale.
Prefectul Sebastian Mihai Lupuț a anunțat faptul că termenul pentru soluționarea dosarelor de fond funciar a fost prelungit cu un an. La nivelul județului există un număr mare de hotărâri judecătorești nepuse în executare, prin urmare prefectul le-a solicitat primarilor să procedeze de urgență la identificarea amplasamentelor terenurilor care fac obiectul sentințelor judecătorești rămase definitive și irevocabile și să înainteze documentația către Comisia Județeană, în vederea validării lor. La nivelul Comisiei Județene se va constitui un colectiv care va stabili, împreună cu reprezentanții primăriilor, cauzele tergiversării punerii în executare a acestor hotărâri judecătorești și care va identifica soluții pentru finalizarea cu celeritate a dosarelor.
De asemenea, prefectul le-a cerut primarilor ca la construcția bugetelor locale să prevadă sume pentru înlăturarea calamităților produse de fenomene meteorologice extreme: inundații, incendii, alunecări de teren.
Peter Hurley, președintele Asociației Interculturale de Tradiții, le-a prezentat primarilor prezenți, inclusiv prin cataloage color, activitatea sa din anul 2016 și le-a cerut ajutorul pentru organizarea unei noi ediții a Festivalului Drumul Lung la vară. De data aceasta, evenimentul se dorește a fi extins și în Țara Lăpușului, în același timp continuând să aibă loc în Țara Maramureșului. Prefectul Sebastian Mihai Lupuț le-a arătat celor prezenți că, spre deosebire de micile sărbători ale localităților care au loc în mod obișnuit în județ, festivalul lui Peter Hurley este mult mai cunoscut și mai consistent, astfel reușind cu adevărat să aducă turiști în Maramureș și să contribuie la promovarea județului.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024