Mica Unire, sărbătorită la Palatul Administrativ

Scris de IP. Posted in Administratie


Unirea Principatelor Române, eveniment de la înfăptuirea căruia se împlinesc 158 de ani, a fost sărbătorită la Palatul Administrativ din Baia Mare, marți, 24 ianuarie. Manifestarea a fost organizată de Instituția Prefectului – Județul Maramureș și a reunit oficialități (prefectul județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț; subprefectul județului Maramureș, Gavriș Ardelean; senatori și deputați; vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Doru Ioan Dăncuș; viceprimarul municipiului Baia Mare, Noemi Vida; consilieri locali băimăreni), comandanți și șefi ai unităților și instituțiilor aparținând Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Garnizoana Baia Mare, reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate, reprezentanți ai asociațiilor revoluționarilor, cadrelor militare în rezervă și în retragere și veteranilor de război, reprezentanți ai partidelor politice, iubitori ai istoriei și culturii naționale.


Sorana Ardeleanu, muzeograf în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Baia Mare, a vorbit despre semnificația istorică a Unirii celor două Principate Române, Moldova și Țara Românească, la 24 ianuarie 1859. Aceasta a avut loc prin dubla alegere ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza. “Chiar dacă «domnul Unirii» a ieșit din scenă, unirea s-a dovedit ireversibilă, solidaritatea poporului român punând la baza alcătuirii statale principiul național. Solidaritatea populară, dublată de perspicacitatea și abilitatea generației politice de atunci este una dintre lecțiile momentului 24 ianuarie 1859. Marile acte istorice s-au realizat doar atunci când simbioza dintre popor, elite și conducător a fost o realitate. Iar Alexandru Ioan Cuza a fost, fără îndoială, unul dintre marii noștri conducători. 24 ianuarie 1859 este una dintre cele mai importante date din calendarul nostru istoric. Este data Unirii (numită «cea mică»), fără de care întregirea națională de la 1918 nu ar fi fost posibilă. Totodată este momentul de la care statul român a intrat în modernitate, inclusiv prin reformele pe care Alexandru Ioan Cuza le-a început. Numele său rămâne legat de ideea de reformă și de modernizare a statului român”.
În continuare, elevi ai Școlii cu clasele I-VIII “Alexandru Ioan Cuza” Baia Mare au prezentat o dramatizare după povestirea “Moș Ion Roată și Unirea” de Ion Creangă. Apoi, Ansamblul Folcloric Național “Transilvania”, soliștii Dumitru Dobrican și Ionuț Sima și corpul de dansatori, au susținut  un moment muzical-coregrafic. Actorul Claudiu Pintican a recitat poezii patriotice din lirica românească, iar Fanfara Municipală (dirijor: Florian Mătăsaru; soprană: Cristina Ioan) a prezentat un moment muzical. Maestrul Dumitru Fărcaș a susținut un recital instrumental mult apreciat de public. Evenimentul, prezentat de Ioana Teodorescu, s-a încheiat cu tradiționala Horă a Unirii, în care s-au prins zeci de maramureșeni.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024