Traditii si obiceiuri in Joia Mare! Afla ce trebuie sa faci pentru a avea un an prosper

Scris de ELE. Posted in Traditii


Joia Mare, sau Joi Mari, Joia Neagra, Joia Patimilor sau Joimarita cum mai este cunoscuta in popor, este una dintre cele mai importante zile din Saptamana Patimilor. In aceasta zi a avut loc spalarea picioarelor ucenicilor de catre Mantuitor, Cina cea de Taina, rugaciunea din gradina Ghetsimani, dar si tradarea lui Iisus de catre Iuda.

Fetele tinere isi pot visa ursitul in Joia Mare

Tot in Joia Mare, crestinii merg la Denia celor 12 Evanghelii. Potrivit traditiei,
in sudul tarii, fetele tinere fac cate 12 noduri unei ate si isi pun cate 12 dorinte.

In momentul in care se implinesc, fetele desfac cate un nod. De asemenea, fetele isi pun aceasta ata sub perna pentru a-si visa ursitul.

Incepand cu Joia Mare pana in ziua de Paste nu se mai trag clopotele bisericilor, ci se bate doar toaca. In vestul tarii, in Joia Mare, femeile prepara paine de Paste pentru biserica, unde o duc in vase noi, alaturi de lumanari si vin.

Joia Mare, ultima pomenire a mortilor in Post

In Oltenia, Joia Mare este considerata binefacatoare pentru morti. In aceasta zi se fac ultimele pomeniri ale mortilor din Postul Mare. In aceasta regiune, oamenii aprind focul in curti pentru morti din nuiele, pentru ca sufletele acestora sa se incalzeasca. Se spune ca nuielele simbolizeaza focul pe care l-au facut slujitorii lui Caiafa in curtea arhiereasca, sa se incalzeasca la el, cand Iuda l-a vandut pe Hristos, potrivit crestinortodox.ro.

In Joia Mare este bine sa vopsesti ouale

Astazi, Joia Mare este ziua in care se inrosesc ouale. Se spune ca ouale inrosite in aceasta zi nu se strica tot anul.
Ouale colorate in galben, verde sau albastru simbolizeaza bucuria primaverii. De asemenea, in unele zone ale tarii, ouale se vopsesc si in negru, pentru a simboliza durerea si chinurile prin care a trecut Iisus pe cruce.

Cine era Joimarita

Se spune ca, in trecut, femeile se straduiau sa termine torsul pana in Joia Mare de frica Joimaritei, care era o femeie cu o infatisare fioroasa si venea sa le pedpseasca pe nevestele sau a fetele lenese.

Potrivit credintei populare, Joimarita le supunea la chinuri groznice pe femeile lenese. Ea le ardea degetele si mainile, le parlea parul si unghiile si dadea foc fuioarelor de canepa gasite netoarse.

In Joia Mare se prepara Pasca

Tot in Joia Mare se prepara Pasca, cel mai important preparat de Paste. Aceasta se face din faina de grau si are, de obicei, forma rotunda. Aluatul sau se lasa la dospit in forme speciale, apoi de jur imprejur sau se asaza aluatul impletit din doua sau trei sucituri.

http://www.ele.ro/social/stiri-social/traditii-si-obiceiuri-in-joia-mare-afla-ce-trebuie-sa-faci-pentru-a-avea-un-an-prosper-34953

Share
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024