Ce simbolizeaza vascul de Craciun?

Scris de localuri-in-bucuresti.ro. Posted in Traditii


Exista printre noi oameni ce se intreaba ce semnifica vascul, si pentru a le oferi un raspuns acestora, in cele ce urmeaza vom vorbi despre vasc. Astfel pentru inceput trebuie sa va spunem ca vascul este o planta parazita care creste pe crengile copacilor, in tufe, si are ca fruct unele bobite albe, toxice pentru oameni. Da, asa este, desi este la mare cautare in preajma Craciunului, si este un simbol al acestuia, si al romanticului, vascul chiar este toxic.

In ceea ce priveste vascul folosit ca decoratiune, despre aceasta tendinta va putem spune ca a inceput undeva prin secolul XVIII, atunci cand aceasta planta avea diferite semnificatii, si exista traditii referitoare la ea. Bineinteles, dupa cum era de asteptat nici superstitiile nu puteau sta deoparte, si despre vasc se spune ca de cand este taiat, si agatat de Craciun, acesta nu trebuie sa atinga pamantul. In acest sens atunci cand este adus in casa el trebuie sa fie agatat, si sa protejeze locuinta pentru tot restul anului, impotriva incendiilor, si a trasnetelor.

Vascul folosit pentru sarbatoarea de Craciun este un tip de vasc considerat sacru de catre druizi, insa in afara nordului Europei, mai exista un alt tip de vasc. Despre vascul european va putem spune ca acesta este de forma unei tufe mici cu flori micute, albe si galbene, cu fructe albe si lipicioane, acestea fiind otravitoare.

O alta traditie de Craciun ce se respecta si in tara noastra este faptul ca daca o femeie si un barbat se vor intalni sub o crenguta de vasc, acestia vor trebui sa se sarute. Aceasta traditie isi are originile in Scandinavia, acolo unde cei ce se gaseau sub vasc trebuiau sa se sarute si pentru fiecare sarut sa rupa cate o bobita din acesta, pana cand nu mai erau.

http://localuri-in-bucuresti.ro/ce-simbolizeaza-vascul-de-craciun/?utm_source=Newsletter&utm_medium=MailDirect&utm_campaign=Ce+simbolizeaza+vascul+de+Craciun%3F

Share
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2021