Povestea Sfantului Nicolae, cel care aduce daruri copiilor cuminti si nuiele celor neastamparati
In fiecare an, in 6 decembrie, credinciosii il sarbatoresc pe unul din cei mai iubiti sfinti, Sfantul Nicolae, numit si „facatorul de minuni” pentru multimea minunilor savarsite inca din timpul vietii. Despre Sfantul Nicolae exista numeroase legende, iar de ziua lui sunt legate mai multe obiceiuri si traditii. Cel mai cunoscut obicei ramane cel al oferirii de daruri. Copiii obisnuiesc ca inca din ajunul sarbatorii, din 5 decembrie, sa-si aseze la geam sau la usa ghetutele in care mosul le va aseza daruri. Celor mai nastrusnici, San' Nicoara le va aduce insa cate o nuielusa.
Nu este insa exclus ca si adultii sa primeasca o nuia, avand in vedere ca aceasta are o anumita semnificatie populara.
Una din cele mai indragite sarbatori din timpul anului e cea inchinata Sfantului Nicolae. In traditia populara, aceasta zi marcheaza sfarsitul anului vechi, iar oamenii se pregatesc pentru un nou inceput, in care sa-si puna in gand sa devina mai buni si mai intelepti. Tocmai pentru a marca acest nou inceput, se obisnuieste sa fie oferite si daruri. De altfel, e obiceiul cel mai cunoscut care se practica de Sfantul Nicolae. Nu e exclus ca printre daruri sa se regaseasca insa si o nuielusa.
„Sfantul Nicolae aduce cadouri simbolice. Cel mai important cadou e nuielusa Sfantului Nicolae, pentru ca el este mosul care vine calare pe un cal alb si are in mana un toiag. Toiagul este de mar, si in vechile carti de etnologie se spune ca era de mar inflorit. Are functia de a transfera asupra omului puterea marului, puterea vegetalului, si ea va deveni sorcova de la Sfantul Vasile, pentru ca aceasta nuielusa pe care o primim azi ar trebui sa o punem in apa, in apa sfintita sau neinceputa si o punem sub icoana dinspre rasarit si o lasam acolo pana in noaptea de Anul Nou. In noaptea de Anul Nou o punem in manunchiul pe care l-am facut de Sfantul Andrei si cu aceasta ne sorcovim”, a declarat conferentiar universitar dr. Delia Suiogan.
Despre Sfantul Nicolae, cunoscut ca fiind milostiv, exista numeroase legende, cea mai cunoscuta fiind cea in care ajuta trei fete sa se marite. De altfel, Sfantul Nicolae este cunoscut ca protector al celor acuzati pe nedrept, al comerciantilor, calatorilor, fetelor nemaritate, mireselor si, in special, al copiilor.
„Legendele despre Sfantul Nicolae ca personaj crestin, care este milostiv si ajuta fetele ramase nemaritate, ajuta vaduvele, toti copiii, intr-adevar legendele astea sunt multe si binecunoscute. Cea mai cunoscuta este cea despre cum a ajutat Sfantul Nicolae cele trei fete ale unui om sarac, care nu puteau fi maritate pentru ca nu aveau zestre. Tatal celor trei fete hotarase sa se omoare. Sfantul Nicolae afland de acest lucru a hotarat sa arunce trei saculeti de bani de argint peste curte, fara a-si dezvalui identitatea, astfel incat tatal a putut sa-si marite fetele si totul a reintrat in ordine”, a mai spus Delia Suiogan.
Tot de Sfantul Nicolae exista traditia ca in satele maramuresene cete de colindatori sa porneasca prin localitate batand toba, ceea ce semnifica alungarea raului si punerea lumii in echilibru.