Întâlnire de suflet a unor campioni maramureseni, la Baia Sprie

Scris de Gelu DRAGOŞ. Posted in Social

 
De ce s-a întâmplat totul într-o superbă zi de octombrie la un restaurant rustic din Baia Sprie?! Pentru că încă, şi încă o dată,  cronicarul sportiv Ion P. Pop a descoperit (a câta oară?!) performanţa sportivă într-un colţ de Maramureş pe care, noi, locuitorii lui, îl iubim.
Totul a început în iulie 1969 când un liceu de prestigiu băimărean, Grupul Şcolar Minier nr. 2  a devenit CAMPIOANA ROMÂNIEI la Finala Campionatului Republican al Şcolilor Profesionale din România.

Spre bucuria mea, la întâlnirea acestor excepţionali fotbalişti, cu un caracter deosebit, am participat şi eu la invitaţia profesorului Ion. P. Pop. Şi iarăşi primesc lecţii de viaţă de la maestrul Pop dar şi de la Iosif Mekker şi viceprimarul Ioan Mariaş.
      Când „frunzele se aştern covor”, cum spune poetul Petre Cărare la întâlnirea cu Toamna, la întrunirea de suflet a unor mari campioni ai României, au răspuns prezent - Iosif Mekker, atacant de mare clasă, vitezist, tehnic şi ascultător de antrenor până la  aţele porţii. De acolo era pe cont propriu! Mekker a  jucat la FC Baia Mare – juniori, republicani,  Avântul şi Chimistul Baia Mare, Pandurii Târgu Jiu, Cuprom Baia Mare, Minerul Cavnic, Minerul Baia Sprie, Electrica Baia Mare, Silvana Cehu Silvaniei şi la ...F.C. Prietenia. A fost promotorul şi sufletul acestei întâlniri de gradul întâi.
       Un alt coleg şi un caracter deosebit care a venit la agapă a fost  Ioan Mariaş, actualul viceprimar al oraşului Baia Sprie. Elegant, deosebit de modest în vorbe la cât face pentru comunitatea băisprieană în momentul de faţă.A activat toată viaţa la Minerul Baia Sprie, fiind un mijlocaş în stil „Bourceanu”, adică „dau totul pe teren pentru echipa mea”, un fotbalist care ştie mult, mult fotbal.
      Lângă mine, am avut onoarea să-l am pe „Piticul”, adică Ioan Rednic, jucător divizionar, ca toţi cei prezenţi, care a evoluat la: F.C. Baia Mare, CSM Baia Mare, Ancora Murfatlar (stagiul militar, le ştie cu cuburile de gheaţă), Minerul Cavnic, Minerul Baia Sprie. Trebuie să vă mai spun că a avut şi două convocări la lotul de tineret al echipei României şi este ...tatăl fotbalistului Daniel Rednic care a jucat la Dinamo Bucureşti, F.C. Braşov şi Politehnica Iaşi, printre altele. Îmi spunea domnul profesor Ion P. Pop că atunci când intra pe teren „Piticu” toată lumea îl aplauda, în special fetele şi  extrema Rednic avea ceva din magia lui Mircea Sasu. Erau fotbalişti care nu fentau fenomenul!
     Un personaj interesant şi un destin asemenea îl are căpitanul echipei de atunci, Gheorghe Iarovenco. A fost prezent cu echipamentul de joc! Mi se pare normal. Gigi Iarovenco a fost căpitanul! A jucat la Minerul Baia Mare, Minerul Baia Sprie, Minerul Băiţa, Unirea Dej (pe perioada stagiului militar). Încă mai joacă miuţă în cartier şi arată la cei 62 de ani foarte bine, dovadă că soţia lui ncă se uită după dânsul. Şi toată stima mea pentru asta!
      Victor Loi, responsabil şi atunci ca şi acum, cu buna dispoziţie. Un om care a recunoscut că a primit mult de la fotbal, dar a preferat întotdeauna să stea în banca lui. „Un om pe care te poţi baza mereu” îmi şoptea domnul Mekker, deoarece a activat timp de 20 de ani la Minerul Băiuţ. Are o părere bună despre activitatea şcolară din Şcoala „Regina Elisabeta” din Băiuţ şi despre  domnişoara Resetac Daniela. De asemenea despre directorii şcolii unde a învăţat şi directorii Grupului Şcolar Minier. Despre  responsabilii cantinei, nu mai vorbesc!
        „Face to face”e titlul unui film, dar eu am avut onoarea să stau aşa cu sportivul Gheorghe Dobranschi, adică fotbalistul şi campionul la handbal. Nu, nu băusem nimic când am aflat că Gigi era bun la toate, adică fundaş la fotbal, portar la handbal. Avea şi are o forţă fizică deosebită. A jucat în echipa de aur al campionilor conduşi de Noje şi Bartha, a fost prieten cu Petrică Albu. A „fost bun la toate” la Minerul Baia Mare şi Topitorul  iar apoi „s-a răzbunat” devenind arbitru divizionar „la mingea fără secrete a lui Maricel” şi  actualmente e un prosper om de afaceri. A ajuns atât de mare în tot ceea ce face, încât doar soţia îl contabilizează...
         Au lipsit absolut motivaţi regretaţii” Grigore Noje, un profesor eminent, căruia i s-a datorat 80% din performanţa obţinută de aceşti minunaţi fotbalişti. De loc din Ciocmani, jud. Sălaj, domnul profesor specializat în fotbal, ulterior inspector şcolar, a ajutat multe destine în a trăi mai bine pe acest pământ. Vasile Krombacki. A fost un coechipier deosebit. A jucat la Minerul Băiuţ şi Minerul Baia Sprie. Colegii spuneau că nici iepurele nu trecea pe lângă el! Acest Krombasczki (Am respect pentru memoria dânsul) când a jucat două finale la Bucureşti, purta pălărie. Mică! De moroşan. De dac liber, nu?!
      Domnul Loi, extraordinar de energic în tot ce făcea, ne-a spus că toată lumea îl respecta pe fostul coechipier. Pe cine?! Pe iubitul Adalbert Petruşka, care a fost un atacant tehnic şi un bun puncher. A făcut furori pe gazon (şi în afara lui) şi are suporteri încă la Minerul Băiuţ. Deci legendele circulă...Ioan Pridea – A fost mijlocaş şi a activat la Minerul Baia Mare la juniori şi republicani. Un fotbalist de la care ai avut ce învăţa spun colegii prezenţi: seriozitate, tenacitate, fidelitate. Un caracter deosebit şi un familist convins.
          Din echipa campioană au mai făcut parte portarul Gheorghe Ziller, un portar care a confirmat în timp, deoarece a ajuns la U.T. Arad, adică U.T.A echipa arădeană care a învins campioana Olandei de atunci. Da, da...
       Consider că orice cuvinte scrise de acum, sunt de prisos. Mă aşteptam ca unii dintre „coechipieri” să găsească alte scuze, mai politicianiste în a-şi justifica lipsa. Cei de faţă au vorbit admirabil despre dumnealor. Şi asta, în lipsa lor!
       Şi totuşi, oprindu-mă din această descriere sumară a unor destine fabuloase, reuşite,  m-a impresionat până la urmă Iosif Mekker, care fiind de-a dreapta mea la chef, mi-a spus: „Domnule Dragoş, eu am primit foarte mult de la fotbal şi m-am gândit să ofer şi eu. Am fost campioni în 1969 pe merit, deoarece, acolo la Grupul Şcolar Minier erau profesori şi maiştri care ne iubeau şi aveau un management deosebit cu toate că eram în ceauşism. Eu am dat puţin încă la ce şansă mi s-a oferit prin fotbal. Sper să realizăm o carte sub semnătura profesorului Ion P. Pop despre tot ceea ce ni s-a întâmpla în tinereţe, să ştie nepoţii mei cine este e bunicul iar apoi să vadă şi tinerii de azi cât de mult te ajută sportul!Sportul încă n-a făcut la nimeni rău!”
      Nu trebuie să-l uităm pe Zoltan Frînc, actualmente la Casa de bătrâni din Baia Sprie, pe Anton Moroşan, ulterior jucător la Foresta Năsăud în divizia C, în momentul de faţă pensionar..
         Din echipă au mai făcut parte şi fac: Alexandru Varga, Iosif Tira, Vasile Mleşniţă şi Sorin Dumitrescu! Ultimul un „Necula Răducanu”, adică bun  de pus pe rană la înfrângeri!     Chiar aşa de frumos era fotbalul pe vremea dumneavoastră domnule Iarovenco şi compania?!       Probabil că răspunsul şi înţelepciunea vin întotdeauna de la cei mai bătrâni, numai că toamna ruginie din 2013 ne-a luat-o înainte şi ne-a aşternut sufletele la localul doamnei Cristina.  Şi au fost peste 20 de grade în atmosferă! Despre suflete,  nu mai vorbim...

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020