Fructele și legumele care conțin cele mai multe pesticide. Cât de periculoase pot fi?
Organizația non-profit Environmental Working Group a publicat listele sale anuale privitoare la pesticidele din fructe și legume.
Grupul din Washington D.C. a constatat că peste 90% din probele de căpșuni, mere, cireșe, spanac, nectarine și struguri au fost testate pozitiv pentru reziduuri de două sau mai multe pesticide.
Varza și muștarul, ardeii iuți și ardeii grași au avut cele mai multe pesticide. O singură mostră de varză sau muștar avea până la 21 de pesticide diferite.
Căpșunile și frunzele verzi s-au aflat, de asemenea, în fruntea listei în ultimii doi ani. Ardeii grași și ardeii iuți au urcat de pe locul 10, unde se situau anul trecut, pe locul 7 în acest an.
Care sunt produsele cu o cantitate redusă de pesticide?
Avocado, porumbul dulce și ananasul se numără printre alimentele cu cele mai mici cantități de pesticide.
Astfel, potrivit listei, printre alimentele cu cele mai multe pesticide se numără căpșunile, spanacul, varza, nectarinele, merele, strugurii, ardeii, cireșele, piersicile, perele, țelina și roșiile.
La polul opus, cu o cantitare mică de pesticide, se situează avocado, proumbul dulce, ananasul, ceapa, papaya, mazărea dulce, sparanghelul, pepenele galben, kiwi, ciupercile, mango, pepenele verde și cartofii dulci.
Datele din acest an includ rezultatele de la aproape 45.000 de mostre de produse din 2020.
Pesticidele au fost legate de multiple probleme de sănătate, inclusiv de dezvoltarea creierului.
Impactul pesticidelor asupra sănătății
Consumul lor poate duce și la probleme de fertilitate, a declarat Alexis Temkin, un toxicolog EWG, potrivit MedicalXpress.
Experții spun că cel mai bun mod de a curăța produsele este să le speli doar cu apă rece. Reziduuri de pesticide au fost găsite în continuare pe mai bine de 70% din produsele testate.
Teresa Thorne, director executiv al Alliance for Food and Farming, o organizație nonprofit care reprezintă fermierii organici și convenționali, spune că listele sunt îngrijorătoare.
În plus, potrivit lui Thorne, 99,8% dintre fructele și legumele testate sunt cu mult sub nivelurile de siguranță ale Agenției pentru Protecția Mediului.