A șasea ediție a Cupei Diversității
În perioada 27 – 29 septembrie, Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului, în colaborare cu Federația Română de Fotbal a organizat la București, în Complexul sportiv Studențesc Tei, a VI-a ediție a Cupei Diversității, competiție care are ca scop sprijinirea luptei împotriva rasismului și discriminării, precum și susținerea diversității etnice și culturale prin sport. Acțiunea evidențiază rolul sportului în educarea și formarea tinerilor și nu doar a lor ci și a adulților. Astfel se creează condiții pentru conștientizarea și acceptarea diferențelor etnice și culturale. Prin sport se încurajează integrarea socială, se stabilesc legături sociale, culturale dintre comunitățile diferitelor etnii care trăiesc pe teritoriul țării noastre.
La eveniment au participat Florin Șari din partea FRF, Dincer Giafer, subsecretar de stat în Departamentul Relațiilor interetnice al Guvernului României, deputații Călin-Zamfir Manea și Gheorghe Nacov din partea Parlamentului, care au evidențiat în cuvântul lor necesitatea unor astfel de activități, atât pentru promovarea sportului de masă ca mijloc de educare, cât mai ales crearea prin sport a unei platforme care să contribuie la eradicarea discriminării etnice, a xenofobiei, cultivarea bunei înțelegeri, a solidarității dintre toți cetățenii României.
Competiția s-a desfășurat pe două categorii, adulți și juniori. Au participat echipe, reprezentând 12 organizații ale minorităților din țara noastră, bulgari, croați, italieni, macedoneni, maghiari, polonezi, romi, ruși-lipoveni, ruteni, sârbi, turci și ucraineni la care s-au adăugat și echipe ale ucrainenilor refugiați în țara noastră, copii, tineri, băieți și fete.
Uniunea Culturală a Rutenilor din România a fost reprezentată la categoria Competiția minorităților de o echipă din Dărmănești, jud. Suceava, o echipă cu experiență competițională, participând de mulți ani la propriul campionat de fotbal organizat de filialele Uniunii Culturale a Rutenilor din România. La competiția organizată anual, participă echipe formate din ruteni din fiecare filială. Echipa din Dărmănești – Suceava s-a situat de fiecare dată pe primele locuri. Din echipa noastră au făcut parte: Călin Bodnariuc, Daniel Hapiuc, Ionuț Pelepco, Sabin Bidașca, Robert Butnar, Darius Cușnir, Robert Rotaru, și Cosmin Goriuc. Echipa a jucat cinci meciuri și a câștigat meciurile jucate cu echipa Asociației macedonenilor, cu echipa romilor și cu echipa Comunității rușilor-lipoveni și a obținut scor egal cu echipele Uniunii Croaților și cu cea a sârbilor.
Prima participare a sportivilor organizației noastre la această competiție a fost o experiență nouă, interesantă care ne-a oferit prilejul să luăm contact cu alte etnii, să împărtășim din cultura noastră, din experiența noastră, să învățăm din experiența celorlalți, să legăm prietenii. Deopotrivă a fost o lecție de implicare, de seriozitate, de fair play pentru care toți participanții merită felicitări. Sportul este și va rămâne nu doar o competiție care îi pune în prim plan pe cei mai buni, ci este și un liant dintre oameni, dintre popoare, dintre națiuni, cultivă solidaritatea și buna înțelegere dintre oameni diferiți.
Mulțumim președintelui uniunii noastre, d-lui Gheorghe Firczak pentru sprijinul acordat, întregii conduceri, mulțumim tuturor membrilor filialelor din țară care se implică în organizarea activităților care ne reprezintă pe noi rutenii și contribuie la afirmarea identității noastre.