Mausoleul Eroilor de la Mărășești

Scris de Adriana Roman. Posted in Romania


Legende, istorie și amintirea jertfei eroilor


Drumurile noastre au făcut ca, pe E85, la 20 de kilometri de Focșani, către Adjud, să ne înclinăm jerfei “scumpilor eroi” din primul război mondial. Nu am fi ceea ce suntem astăzi, ca popor, ca individ, fără jertfa acelor români.
Mausoleul a fost ridicat pe locul în care, în vara anului 1917, s-au dus luptele de la Mărășești, încheiate cu victoria trupelor române. În acele crunte înfruntări au pierit 480 de ofițeri și 21.000 de soldați români. Mausoleul adăpostește 5073 de soldați și ofițeri în 154 de cripte individuale și 9 cripte comune de pe 18 culoare.
Este monument istoric și este considerat unul dintre cele mai importante monumente dedicate primului război. Construcția a fost realizată după planurile arhitecților George Cristinel și Constantin Pomponiu. Mausoleul Eroilor de la Mărășești a fost inaugurat oficial pe 18 septembrie 1938.


Povestea Mausoleului Eroilor de la Mărășești pornește la data de 28 septembrie 1924, când, în prezența Reginei Maria, sunt demarate lucrările de construcție. Nume de marcă ale vremurilor se alătură acestui proiect maiestuos: Cornel Medrea și Ion Jalea realizează basoreliefurile “Cupolei Gloriei“, iar Eduard Săulescu execută pictura interioară.
Istoria, ca o înșiruire de evenimente cronologice, spune printre rânduri, lucruri mai puțin cunoscute publicului larg, sacrificii personale sau de grup. Este de datoria noastră să le facem cunoscute și să le considerăm la adevărata importanță și valoare. Eroii au fost oameni obișnuiți aflați, în vremurile acelea de restriște, în care existența României ca și națiune și stat erau puse la grea încercare.
Se știe că Eremia Grigorescu, generalul care a condus trupele române către victorie, își încuraja ostașii cu, de atunci, celebrul “Pe aici nu se trece!”. Vitejia ostașilor și iscusința tactică a generalilor români au făcut ca la vremea aceea, cotidianul “Times” să scrie:
“Apărarea frontului la Mărăşeşti a fost cea mai strălucită faptă de arme săvârşită vreodată de români …”
Lucruri mai puțin știute despre Mausoleul Eroilor de la Mărășești ne subliniază importanța sa, atât din punct de vedere arhitectural, artistic, dar și emoțional și național. Iată, aici, câteva dintre acestea.
Mausoleul a fost ridicat prin subscripție publică, lucrările fiind abandonate o vreme din lipsă de bani și construit pe proprietatea donată de socrul generalului Eremia Grigorescu, Ulise Negropontes. Mausoleul a fost reproiectat de 11 ori deoarece costurile depășeau posibilitățile financiare ale momentului. În timpul celui de-al doilea război mondial, se spune că Hitler, impresionat fiind de semnificația monumentului, ar fi ordonat mareșalului Antonescu să trimită la Mărășești două subunități de antiaeriană care să apere monumentul.
De-a lungul timpului au circulat mai multe legende locale create în jurul impresionantei construcții. Se spune că, în unele nopți de august, mireasa unui ostaș căzut la datorie ar înconjura mausoleul călare pe un cal alb. Imaginatia localnicilor și a romanticilor a fost însoțită întotdeauna de ecoul suferinței pierderilor atâtor vieți și a sacrificiilor. Ostași de carieră și oameni obișnuiți și-au găsit odihna veșnică, alături. Pe Culoarul Cavalerilor, alături de maiorul mitralior Grigore Ignat sau locotenentul Gabriel Pruncu, se află mormântul Mariucăi Zaharia, copilul-erou de 12 ani din satul Haret care a dat armatei române informații despre înaintarea nemților din nucul aflat în spatele casei sale. A fost doborată de glonțul unui lunetist neamț.
Mesajul care întâmpină vizitatorul la intrarea în Mausoleul de la Mărăşeşti este “Întru slava eroilor neamului”. Mesajul monumentului către cei ce îi calcă pragul și către viitor este că sacrificiul românilor pentru patrie a atins atunci culmi demne de respectul românilor contemporani și a umanității.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2025