UK Bookmakers

Lideri români/vlahi din Timoc au prezentat noului ambasador al OSCE în Serbia, Peter Burkhard, situația gravă cu care se confruntă românii/vlahii din Serbia de răsărit în ceea ce privește dreptul la identitate

Scris de rgnpress.ro. Posted in Romania


Joi 14.11.2013 noul ambasador al OSCE în Serbia, Peter Burkhard, a vizitat Serbia de Rasarit și s-a întalnit în Bor cu conducerea Partiei Democrate a Rumânilor din Serbia. Aceastea a fost prima vizită a Ambasadorului OSCE în zonă, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Peter Burkhard a dorit sa cunoasca la faţa locului situația drepturilor pe care le au românii/vlahii din Timoc. La întalnire au participat preşedintele PDRS Predrag Balaşevic,

preşedintele Comitetului Executiv Miroslav Gruic, Dragana Jivcovic membra preşedinţiei şi Zavisa Jurj preşedintele Ariadnaei Filum-Asociaţia pentru cultura românilor-vlahilor.

Preşedintele PDRS Predrag Balaşevic l-a informat pe ambasadorul OSCE despre problemele pe care o au romanii/vlahii privind introducerea limbi române în şcolile din Serbia de rasarit, despre lipsa mass-mediei în limba română şi problemele pe care le au preoţii Bisericii Ortodoxe Române

în desfăşurarea activităţii de a sluji în limba română. Predarag Balașevic a exprimat nemulţumirea organizațiilor românilor/vlahilor față de instituţiile Guvernamentale de la Belgrad care nu fac nimic pentru respectarea drepturilor românilor/vlahilor din zonă.

Predrag Balasevic a prezentat poziţia partidului legată de de limba maternă a vlahilor din Serbia de rasarit. PDRS nu va accepta standardizarea așa zisei limbi vlahe pentru că vlahii din Timoc vorbesc limba română şi această standardizare va duce la dispariţia limbi române. Aşa că pașii mici care s-au facut pentru introducerea limbi române în unele şcoli în Timoc nu sunt suficienți din cauza obstacolelor puse de Ministerul Învaţământului, Inspectoratului şcolar din Zaiecar şi Pojarevaţ şi din partea directorilor şcolilor.

Aceste instituţii s-au implicat activ pentru a micşora numărul de copii români/vlahi de la 1617, care și-au exprimat dorinţa sa înveţe limba română în luna aprilie, la 843 în luna septembrie.

Ambasadorul Peter Burkhard a fost informat ca singura televiziune din zona care are cateva minute de stiri (cinci minute de trei ori pe zi) în limba română este TV Bor care are o raza de acoperire de semnal forte mică fiind recepționată doar în câteva sate din jurul Borului.

Ambasadorul OSCE a fost informat si despre cenzura care exista în mass media din Serbia când este vorba despre Românii/vlahi şi drepturile lor. Unele ziare si televiziuni în ultimul timp, prin publicarea unei serii de texte extrem de tendenţioase, au dus o adevărată campanie împotriva membrilor comunităţii vlahe de pe teritoriul Serbiei de N-E şi împotriva Episcopiei Dacia Felix a Bisericii Ortodoxe Române.

La întalnire sa discutat despre Consiliul NaţionalVlah şi despre alegerile care s-au desfăşurat în condiţii neregulamentare în 2010. Pentru PDRS acestă instituție nu reprezinta interesele acestei comunităţi şi el este doar mâna prelungita a Guvernului de la Belgrad care doreşte controlarea comunităţii prin acest consiliul și care are ca scop să prezinte situaţia şi problemele vlahilor altfel decât este realitatea în teren.

Ambasadorul OSCE a promis ca o sa ţină legatura cu PDRS prin colaboratori sai care urmaresc numai problema acestei comunităţii. Deasemenea a zis ca se va ţine periodic întălniri de acest gen pentru a fi la curent cu situaţia din teren.

La sfărşit Domnul Peter Burkhard a primit invitaţia de a participa la Congresul PDRS care va fi pe 30 noiembrie la Bor.

Ambassador Peter Burkhard of Switzerland took up his post as Head of the OSCE Mission to Serbia on 6 December 2012. (OSCE/Milan Obradovic)

Ambassador Peter Burkhard assumed the position of Head of the OSCE Mission to Serbia in December 2012. He is a Swiss career diplomat with in-depth knowledge of the OSCE, having served as Head of the OSCE Office in Baku, Azerbaijan (2002-2004), and as OSCE Project Co-ordinator in Ukraine (1999-2002). From 2004 to 2008, he was Ambassador of Switzerland to Uzbekistan, Kyrgyzstan and Tajikistan with residence in Tashkent. Previously, he had assignments in Bonn (1989-1993) and Moscow (1993-1995).

Ambassador Burkhard was also part of the task force that managed and supported Switzerland's 1996 OSCE Chairmanship-in-Office. He then directed the work of a governmental task force dealing with a range of issues related to Switzerland's role during World War II.

Ambassador Burkhard came to Belgrade from Cuba, where he served as Ambassador of Switzerland from 2009 until December 2012.

He speaks all six OSCE official languages: English, French, German, Italian, Russian, and Spanish. He was educated in science, including physical chemistry, as well as modern languages and Russian studies.

http://www.rgnpress.ro/rgn_13/index.php?option=com_content&view=article&id=11279:lideri-romanivlahi-din-timoc-au-prezentat-noului-ambasador-al-osce-in-serbia-peter-burkhard-situaia-grav-cu-care-se-confrunt-romaniivlahii-din-serbia-de-rsrit-in-ceea-ce-privete-dreptul-la-identitate&catid=47:politic&Itemid=78

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020