Drept la replica al consilierului local Calin Bota

Scris de Călin Ioan BOTA. Posted in Politica


Eu, Călin Bota, consilier local liberal, susţin ecologizarea zonelor cu halde de steril şi iazuri de decantare. Sunt împotriva poluării, însă sunt conştient că nicăieri în lume nu există industrie fără riscuri şi că nu există soluţii miraculoase pentru eliminarea factorilor poluanţi.
Nu cianura în sine este cea care provoacă poluare, ci haldele de steril şi în special iazurile de decantare, care prezintă concentraţii crescute de metale grele (arsen, cadmiu, plumb şi zinc) şi silicia cristalină (praful silicogenic), generatoare de ape acide care se infiltrează în pânza freatică. De asemenea, iazurile de decantare prezintă praf toxic, care este purtat de curenţii de aer pe un areal extrem de vast, favorizând apariţia cancerului, silicozei sau a altor boli.

Noi, băimărenii, suntem puşi în faţa unei dileme: acceptăm actuala stare de fapt - asociată cu o poluare continuă, generată de haldele de steril şi de iazurile de decantare - sau găsim soluţii care să permită ecologizarea acestora, cu riscuri rezonabile şi într-un timp rezonabil. Maramureşul - cu precădere, Baia Mare - înseamnă sute de ani de minerit. Mineritul şi activităţile industriale adiacente - dezvoltate mai ales în cea de-a doua jumătate a secolului trecut – au agresat mediul şi sănătatea noastră, a băimărenilor. E o  moştenire pe care nu avem căderea să o ignorăm.
De aceea susţin cauza ecologizării terenurilor pe care sunt situate haldele de steril, respectiv iazurile de decantare. De aceea cred că subiectul Romaltyn nu trebuie tratat în cheia populismului ieftin. Mai indicat este să avem răbdarea necesară pentru a afla punctele de vedere ale instituţiilor competente, potrivit legii, să se pronunţe asupra acordurilor, avizelor sau autorizaţiilor necesare unei astfel de activităţi. O astfel de atitudine raţională  - şi în spiritul legii - nu înseamnă deloc partizanat pentru societatea anterior amintită. Sunt convins că în România sunt specialişti - inclusiv în instituţiile abilitate să se pronunţe în cazul solicitărilor de acorduri pentru funcţionarea unor astfel de unităţi industriale - specialişti care pot oferi cu profesionalism soluţii şi tehnologii viabile, în acord cu legislaţia europeană în privinţa mediului. Legile fizicii şi ale chimiei nu pot fi schimbate în niciun fel, nici măcar prin vot politic.
Consider că e foarte importantă urmărirea modului cum se respectă tehnologiile şi proiectele avizate şi la acest capitol trebuie îmbunătăţiri.
 Gravul accident ecologic de la iazul Bozânta, din anul 2000, a fost rezultatul dispenselor tolerate în partea de proiectare, respectiv de exploatare a instalaţiilor tehnologice. La faptul că la acea vreme rigorile legislative de mediu şi de ordin tehnic erau incomparabil mai puţin exigente decât cele de azi s-a adăugat şi insuficienta urmărire a respectării cerinţelor tehnice şi de mediu.
Cred că o poziţie corectă faţă de varianta vehiculată pentru ecologizarea haldelor de steril şi a iazurilor de decantare poate fi adoptată doar în cunoştinţă de cauză, după ce se pronunţă specialiştii în domeniu, cei mai avizaţi în a cuantifica riscurile, avantajele sau dezavantajele fiecărui scenariu posibil în acest moment.
În acest context, orice antepronunţare nu e benefică. La fel ca şi îngrijorarea doamnei ce semnează cu pseudonimul „Clara Voda”  ce porneşte, chipurile, de la atitudinea mea din cadrul Consiliului Local.
În ceea ce priveşte catalogarea mea ca „inconştient”, care mi-a fost atribuită în titlul şi textul articolului postat în data de 18.02.2014 în portalul de stiri emaramures.ro, o consider doar o „inconştienţă”   - sper că trecătoare – a autoarei.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2025