Opinia Papei Francisc despre problemele contemporane, în 10 citate

Scris de semneletimpului.ro. Posted in Opinii


Odată cu alegerea cardinalului Jorge Bergoglio în poziţia de cel de-al 266-lea papă al Bisericii Catolice, publicul a exercitat un interes crescut pentru scrierile acestuia. O carte din 2011, intitulată „Despre cer şi pământ" (Sobre el cielo y la tierra), ce reprezintă un dialog cu rabinul argentinian Abraham Skorka, dezvăluie opiniile lui Bergoglio despre probleme sociale şi religioase moderne, precum avortul, globalizarea, eutanasia şi ştiinţa.

Cu privire la avort, Bergoglio scria: „Acolo există o fiinţă vie.

Separ problema avortului de orice discuţie religioasă. Aceasta este o problemă ştiinţifică. A nu permite dezvoltarea unei vieţi care deţine deja codul genetic al unei fiinţe nu este etic. Dreptul la viaţă este printre primele drepturi ale omului. A avorta înseamnă a ucide pe cineva care nu se poate apăra".

Scriind despre bătrâni şi bătrâneţe, cardinalul Bergoglio a subliniat că o cultură marcată de hedonism şi consumerism consideră că bătrânii sunt inutili. „Însă Dumnezeu îi iubeşte pe cei bătrâni, deoarece oricine îşi respectă părinţii este binecuvântat."

„Dintotdeauna au existat homosexuali", scria Jorge Bergoglio. „Dar aceasta este prima dată când cineva a pus problema legală ca între căsătorie şi uniunea homosexuală să existe un semn de egalitate. Eu consider că acesta este un pas înapoi, din perspectivă antropologică...toţi copiii au nevoie de un model masculin şi de unul feminin pentru a le forma identitatea", a conchis el.

Cu toate că recunoaşte că medicina modernă ar trebui să asigure o calitate a vieţii, în special în cazurile terminale, Bergoglio afirmă cu tărie că eutanasia este o crimă. „O persoană în vârstă nu primeşte tratamentul şi îngrijirea necesare şi...uneori pacientul este privat de mijloacele medicale care ar putea să-l vindece", scria cardinalul.

În privinţa globalizării, aceasta ar trebui să fie una în care fiecare om are un loc şi îndeplineşte un rol, dar totodată fiecare îşi păstrează caracteristicile individuale.

Afirmându-şi poziţia despre religia în şcolile de stat, Bergoglio scria: „Părinţii au dreptul de a-şi educa copiii potrivit cu valorile lor religioase. Atunci când un guvern îi privează pe copii de acest drept, se poate ajunge la cazuri precum nazismul, care îndoctrina copii cu valori diferite de ale părinţilor".

Sărăcia este un subiect pe care cardinalul l-a reluat şi cu ocazia primei mese ţinute pe 17 martie. Ca şi creştini, noi trebuie să milităm pentru egalitate în ceea ce priveşte oportunităţile şi drepturile, să luptăm pentru drepturile sociale şi pentru libertate, era de părere acesta în 2011.

Speranţa este o virtute pe care creştinii o primesc de la Dumnezeu, scria Bergoglio. De aceea, creştinii trebuie să o accepte şi să aibă grijă de ea, pentru a nu o pierde.
 
Ştiinţa are propria autonomie, care trebuie respectată şi încurajată, este de părere Bergoglio. Astfel, ştiinţa transformă o lume fără cultură într-una care are cultură. Însă cardinalul a formulat şi un avertisment, deoarece ştiinţa poate risca să îşi depăşească limitele şi să piardă controlul, informează Life Site News.
 
În cele din urmă, pronunţându-se referitor la viitorul religiei, Jorge Bergoglio are convingerea că, în ciuda numărului mic de credincioşi sinceri, religia va supravieţui. Aceasta se va întâmpla cu ajutorul sfinţilor catolici, ce au capacitatea de a reforma Biserica şi schimba istoria, crede noul papă.

http://www.semneletimpului.ro/stirescurta/Opinia-Papei-Francisc-despre-problemele-contemporane--in-10-citate-9135.html

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024