Nelămuriri la început de an școlar. Profesorii nu știu ce să facă în cazul copiilor care nu vor merge la orele de Religie
Începerea anului școlar readuce în actualitate o problemă care se contura încă de acum câteva luni. Cadrele didactice nu știu ce vor face în cazul copiilor care nu au făcut cerere pentru a participa la orele de Religie. "Am fost în şcoli şi procedura este neclară pentru că trebuie să se asigure un cadru pentru elevii care nu merg la Religie. La clasele I-IV când vine profesorul de religie, nu ar fi probleme pentru că învăţătoarea este liberă şi-i poate duce pe copii într-o altă sală de clasă pentru a face ce doreşte. Problema este la V-VIII. Acolo este mai greu să prinzi un profesor care să aibă oră liberă şi care îi poate duce la sala de lectură, spre exemplu", a declarat pentru RomaniaTV.net Iulian Cristache, preşedinte Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar.
Copiii nu pot părăsi școala în intervalul în care colegii lor au Religie. Astfel, în cazul în care orele nu vor fi la începutul sau la finalul programului, deci în cele mai multe cazuri, ei ar putea fi nevoiți să petreacă o oră pe săptămână cu ochii pe pereți. "Este o situaţie delicată pentru că nu are voie să iasă din incinta şcolii. Unii probabil vor rămâne în clasă, însă profesorii nu-i vor asculta, nota. Ideal ar fi dacă directorii ar face orarul în aşa fel încât religia să fie ultima oră. Elevii care nu vor să rămână să plece acasă. Ţine de conducerea fiecărei şcoli", a mai spus Cristache.
Potrivit noilor reglementări, participarea la ora de religie este posibilă numai după ce părintele sau elevul, în cazul celor care au ajuns la majorat, semnează o cerere prin care solicită acest lucru. Tot printr-o cerere poate fi modificată și opțiunea. Cei care nu au făcut această cerere nu participă la orele de Religie, iar situația școlară va fi încheiată fără această disciplină.