Bacalaureat 2015. Unul din patru absolvenți de liceu nu dă Bac-ul
BAC 2015. 169.000 de absolvenți de liceu s-au înscris anul acesta la Bacalaureat, cu aproape 8.000 mai mult decât în 2014. Cu toate acestea, există judeţe – cum ar fi Aradul – în care doar o treime din absolvenţi s-au înscris la examene.
Dintre cei 187.000 de elevi de clasa a XII-a din acest an şcolar, 43.000 (adică 23%) nu s-au înscris la Bacalaureat – ne-a comunicat Ministerul Educaţiei. Unii sunt repetenţi, corijenţi sau bolnavi, ceilalţi pur şi simplu nu au vrut să dea examenele. În acelaşi timp, doar 7% dintre cei picați la Bac în anii trecuţi încearcă acum din nou.
Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, este îngrijorat de această situaţie: „Avem 340.000 de absolvenţi fără diplomă, dintre care anul acesta s-au înscris doar 25.000. Acest lucru mi se pare îngrijorător”, a declarat Câmpeanu.
La Română oral nu se pică
Examenele încep astăzi, cu proba orală de Limba Română, la care se dau doar calificative. „Proba nu evaluează cunoştințele legate de parcurgerea unor texte literare, ci evaluează capacitatea de a înțelege. Textele nu sunt predominant literare, sunt şi texte nonliterare, texte de lege, ştiințifice şi urmăresc capacitatea absolventului de liceu de a înțelege mesajul unui text, cine emite mesajul, cine îl receptează. Nu se pune problema de a nu promova”, a precizat Ruxandra Achim, profesoară de Limba Română la Colegiul „I.L. Caragiale” din Capitală.
Săli monitorizate video şi audio
De anul acesta, membrii comisiei de examen au obligația să verifice, prin sondaj, înregistrările din sălile de examen după fiecare probă scrisă. Ca o noutate, aproximativ 5% dintre săli vor avea camere video care înregistrează şi audio. „Conform metodologiei, sunt montate camere video în toate sălile de examen. Ca urmare a solicitării directorilor, s-au montat în unele şcoli şi camere audio. Acest proces e costisitor şi presupune omologarea specialiştilor”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Scolar al Capitalei, Marian Banu.
Fără cărţi, fără telefon
Elevii nu au voie să intre în sala de examen cu genți, ghiozdane, rucsacuri, sacoşe. Cei care refuză să lase obiectele respective la intrare nu vor fi primiți în examen. În sală, absolvenții nu au voie să aibă asupra lor cărți, dicționare, notițe sau orice alt fel de lucrare. De asemenea este interzis telefonul mobil, căştile audio şi orice alt mijloc de comunicare sau de calcul care permite conectarea la internet şi care ar putea fi folosit pentru rezolvarea subiectelor.
Elevii prinşi copiind vor fi eliminați, pierd dreptul de a mai sus-ține examenul până în sesiunea din septembrie 2016, iar toate notele pe care le-au primit vor fi anulate.