Arheologii vor să descifreze misterul „calculatorului” vechi de 2.000 de ani, găsit pe epava unei corăbii
Arheologii greci încep o nouă expediţie menită să descifreze misterele celui mai ciudat artefact descoperit vreodată. „Mecanismul Antikythera”, cum a fost numit, a fost găsit acum 100 de ani pe epava unei corăbii romane, în Marea Egee, lângă insula grecească Antikithera.
Potrivit arheologilor, acesta este un calculator vechi de cel puţin 2.000 de ani. Bizarul mecanism se află într-o cutie de lemn, decorată cu 2.000 de caractere şi este format din cel puţin 30 de rotiţe din bronz.
Nimeni nu ştie istoria dispozitivului. Este posibil să fi făcut parte din dota unei femei foarte bogate, care se afla pe corabie în drum spre Roma, unde urma să se mărite.
„Calculatorul antic” putea calcula data eclipsele şi mişcările stelelor şi planetelor, cred cercetătorii.
Acum, ei se vor întoarce pe epavă şi o vor putea cerceta mai în detaliu, cu ajutorul unui exocostum, care le permite să se scufunde la peste 150 de metri adâncime.
Înainte de coborârea scafandrilor în epavă, cercetătorii vor folosi şi un robot, care va cartografia epava şi fundul mării din această zonă.
Experţii cred în apropiere se mai află o a doua corabie. Misiunea arheologilor va dura o lună şi la final speră să aibă noi artefacte importante recuperate de aici.
Până acum, ei au găsit în epavă rămăşiţe umane, 36 de statui de marmură, statui de bronz şi bijuterii de aur.
Corabia, care transporta o adevărată comoară, plecase din Asia Mică spre Roma când s-a scufundat, în jurul anului 60 e.n.
Alături de alte artefacte, marea ambiţie a cercetătorilor este să găsească noi piese sau bucăţi din ciudatul mecanism, pentru a putea înţelege mai bine la ce anume folosea.