Scoala „Dimitrie Cantemir” din Baia Mare este laureata Assoclic Hall of Fame 2013

Scris de Gavril Pasca. Posted in Educatie


Proiectul „Dialog fără frontiere”, derulat de catre Scoala Gimnaziala „Dimitrie Cantemir” din Baia Mare, a fost recunoscut drept unul dintre cele mai valoroase proiecte premiate in cadrul programului ASSOCLIC in anul 2013.
Proiectul ASSOCLIC a fost gandit de Asociatia Ateliere Fara Frontiere ca raspuns la nevoile de material informatic ale structurilor din Romania care dezvolta programe de acces la educatie, formare si integrare a persoanelor defavorizate, prin acces la IT&C. Astfel, cele mai bune proiecte depuse in cadrul ASSOCLIC sunt echipate cu calculatoare reconditionate intr-un atelier de insertie socio-profesionala, pentru punerea in practica a activitatilor propuse.

 

Din 2008 si pana in prezent, 741 de proiecte au fost dotate cu un total de 4373 de calculatoare prin intermediul ASSOCLIC, ajutand astfel la alfabetizarea digitala, formarea si educarea a peste 90.000 de beneficiari.

Cele mai bune proiecte dintre cele 225 proiecte laureate ale anului 2013 au fost desemnate in urma unei jurizari la care au participat reprezentanti ai partenerilor proiectului: CD Press, Ecotic, DHL Romania, Techsoup Romania si SNAPSHOT by McCann PR.

Institutiile laureate Assoclic Hall of Fame 2013 sunt:

  • Liceul Tehnologic Nicolae Bălcescu (Oltenița, jud. Calarasi), cu proiectul „ Firma de exercițiu - antreprenoriat performant”
  • Scoala Gimnaziala Dimitrie Cantemir (Baia Mare), cu proiectul ”Dialog fără frontiere”
  • Asociatia Alternative pentru Noi Perspective (Bucuresti), cu proiectul „Calculatorul – sansa unui viitor mai bun!
  • DGASPC Covasna, cu proiectul „Acces la informatii pentru copiii/tinerii institutionalizati”

Aflati detaliile acestor proiecte minunate pe site-ul www.assoclic.ro

Prin includerea acestor proiecte in Hall of Fame se doreste nu doar recunoasterea celor mai valoroase initiative, ci si motivarea viitorilor aplicanti in conceperea si propunerea unor proiecte din ce in ce mai inovative si cu impact mai puternic la nivelul comunitatii.

Patrick Ouriaghli, Director Executiv, Ateliere Fără Frontiere: “Doresc sa felicit beneficiarii pentru calitatea proiectelor propuse, sursa de mandrie pentru toti cei care au fost implicati in procesul de reutilizare a calculatoarelor: companiile de la care am colectat Deseurile de Echipamente Electrice si Electronice, salariatii in insertie ai Ateliere Fara Frontiere care au reconditionat echipamentele, juratii care au evaluat si au premiat proiectele dintre sute de candidaturi, echipa de coordonare si partenerii financiari si operationali care au facut posibil si calitativ acest lant de solidaritate digitala. "

Proiectul ”Dialog fără frontiere” doreste să se implice în rezolvarea problemelor sociale ale comunității prin desfășurarea de activități care vin în întâmpinarea nevoilor elevilor Scolii Dimitrie Cantemir. Trăim cu toții în era tehnologiei informaționale în care calculatorul trebuie folosit astfel încât, să urmărească achiziţionarea unor cunoştiinţe şi formarea unor deprinderi care să permită elevului să se adapteze cerinţelor unei societăţi aflată într-o permanentă evoluţie. Prin activitățile acestui proiect elevii, cât și părinții implicați, vor deveni conștienți de rolul și importanța calculatorului în dezvoltarea personală a elevului și la îmbunătățirea procesului instructiv-educativ.

Implicarea elevilor în activitățile proiectului va contribui la creșterea respectului de sine prin alfabetizare digitală, la dezvoltarea lor intelectuală prin dobândirea cunoaștințelor IT, deschiderea spre culturală prin accesarea informațiilor pe care le oferă manipularea calculatorului și Internetului, la îmbunătățirea șanselor de reușită școlară și socială și la atenuarea dificultăților care provoacă eșecul școlar.

Despre Ateliere Fara Frontiere:

Ateliere Fara Frontiere este o asociatie romana creata in 2008, intreprindere sociala avand ca scop insertia sociala si profesionala a persoanelor aflate in mare dificultate. Cele 3 misiuni ale asociatiei sunt: lupta impotriva excluziunii, protejarea mediului si solidaritate cu proiecte de educatie si de dezvoltare locala.

Ieşind din tiparele proiectelor standardizate ale celorlalte şcoli, cu o arhitecturǎ deosebitǎ, Scoala Gimnaziala „Dimitrie Cantemir” a fost datǎ în folosinţǎ în anul 1996, fiind, astfel, cea mai tânara instituţie de învaţamânt din oraş. Cu toate acestea, în scurt timp a devenit o şcoală de prestigiu, fiind una dintre institiţiile şcolare care încă de la înfiinţare a pus bazele unui învăţământ în spirit european.

Şcoala Gimnaziala “Dimitrie Cantemir” s-a impus ca un partener social responsabil pentru comunitatea locală, un spaţiu al comunicării, al culturii, menit să asigure premisele necesare dezvoltării unui sistem de învăţământ deschis, modern, de calitate, punând accentul pe o dezvoltare durabilă, promovând egalitatea de şanse, incluziunea socială, reducerea absenteismului şi inovaţia pedagogică. Drept recunoastere a unei educatii de calitate scoala se mandreste cu obtinerea Certificatului de „Scoala Europeana” in trei editii consecutive: 2007, 2010 şi 2013.

Activităţile derulate în cadrul proiectelor şi programelor comunitare, utilizarea TIC şi a limbilor străine, au contribuit la creşterea calităţii educaţiei furnizate de şcoală. Acesta este si motivul pentru care scoala a accesat Proiectul Assoclic reusind astfel sa castige calculatoarele oferite ca premiu de catre Asociatia Ateliere Fara Frontiere, dar si sa se numere printre laureatele Assoclic Hall of Fame 2013.

Proiectul Assoclic 2013 a fost organizat de asociatia Ateliere Fara Frontiere, cu sprijinul financiar al ING Bank Romania, si a fost co-finantat de Programul de Cooperare Elvetiano-Roman. A beneficiat de asemenea de sprijinul operational oferit de ECOTIC, DHL Express Romania, Romcarton, CD Press, SNAPSHOT by McCann PR, Techsoup Romania, Romania Pozitiva si Stiri ONG.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2023