Raport favorabil în Camera Deputaților pentru noua lege a practicii, inițiată de deputatul PSD Cătălina Ștefănescu

Scris de Madalin Vanea. Posted in Educatie


Propunerea legislativă privind practica elevilor și studenților, inițiată de deputatul PSD Cătălina Ștefănescu, a primit ieri, 4 februarie, raport favorabil din partea Comisiei pentru învățământ a Camerei Deputaților. În favoarea proiectului s-au exprimat 20 membri, din totalul de 22 deputați prezenți la dezbatere, fiind înregistrate două abțineri.
Noua lege privind practica elevilor și studenților își propune să ofere tinerilor o șansă de a căpăta o experiență profesională încă din timpul studiilor, astfel încât să își poată găsi mai ușor un loc de muncă după absolvire.

”Legea practicii a pornit de la o realitatea dureroasă pentru tinerii din România: 57% dintre cei cu studii superioare nu își pot găsi un loc de muncă. Scopul final al acestei propuneri legislative este de a pregăti elevii și studenții pentru realitatea de pe piața muncii, și, pe termen mediu și lung, reducerea șomajului din rândul tinerilor”, a declarat deputatul PSD Cătălina Ștefănescu.
Printre elementele de noutatea ale legii practicii sunt ”contractul individual de practică” - o convenție între practicant și agentul economic, care îl obligă pe cel din urmă să își asume o mai mare responsabilitate în instruirea studentului, flexibilitatea programului de muncă și introducerea ”certificatului de practică”, care atestă competențele dobândite de elev sau student în timpul practicii.
Mai mult, noul cadru legal prevede introducerea unui stagiu preliminar de practică, prin care viitorii practicanți sunt informați asupra specializării pe care o vor urma. Totodată, deputatul PSD propune dezvoltarea unei platforme online care va permite atât elevilor și studenților, cât și operatorilor să caute, respectiv să propună oferte de practică.
Inițiatorul legii a argumentat în cadrul dezbaterilor din Comisia de Învățământ că adoptarea acestei inițiative legislative nu va pune presiune asupra bugetului de stat, întrucât nu sunt introduse cheltuieli  suplimentare în acest domeniu. ”Menținem cota de 5% din alocația anuală a elevului sau studentului, pe care operatorul economic o primește pentru fiecare loc de practică ocupat. În schimb, dacă relația cu angajatorul se prelungește peste numărul minim de ore necesar dobândirii unei abilități profesionale, angajatorul va plăti practicantului o remunerație de 80% din salariul minim pe economie, după modelul practicat în țările UE ”, a explicat Cătălina Ștefănescu.
Calitatea programelor de practică va fi asigurată prin introducerea unor sancțiuni pentru agenții economici care nu respectă condițiile minime de calitate impuse prin contractul individual de practică. Mai mult, textul de lege face pentru prima dată distincția clară dintre conceptul de muncă și cel de practică, aliniind astfel cele două noțiuni la prevederile constituționale și la cele ale Codului Muncii.
Raportul favorabil din Comisia pentru Învățământ recomandă parlamentarilor să voteze în favoarea legii privind practica elevilor și studenților. După votul din Camera Deputaților, proiectul va intra în dezbatere la Senat, care este cameră decizională în acest caz.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024