Românii vor invada Luxemburgul

Scris de Ioan Romeo Roșiianu. Posted in Edi(c)torial

Pentru că la noi absolut toate sunt cu putință, Eurostat a anunțat recent că România are al treilea cel mai mic salariu minim din UE, dar și că se se află pe la mijlocul clasamentului european în privinţa puterii de cumpărare, în aceeaşi categorie cu Portugalia, Grecia, Ungaria sau Cehia.
Încurcate-s căile Domnului, bre!
Adică suntem pe podiumul sărăciei, dar ne și lăfăim oleacă!
De altfel, paradoxul este cât se poate de evident dacă e să te uiți fie peste ulucile românilor, în curțile lor, la vile de lux și piscine, fie la mașinile cu care aceștia se (pre)umblă pe ulițele noastre.


Trist este faptul că aceste diferențe (pre)vestesc ruptura uriașă dintre pătura social bogată și pledul marii majorități, o inechitate socială ce va fi greu de surmonat pe cale firească.
Cea mai bună dovadă e însuși faptul că tot noi, românii, am inventat termenul de „miliardari de cartoni”, adică românași care, o dată ce s-au trezit cu borcanul de miere în brațe au și băgat polonicul în el.

Pe locul trei… de la coadă

Așadar, din cele 27 de ţări membre ale UE, 21 din acestea au un minim prag de venit minim, singurele excepţii fiind de departe Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia.
Așadar, dintre cele 21 de ţări, 13 state din sud şi est au salarii minime sub 1000 de euro pe lună.
Acestea sunt Bulgaria (€332), Letonia (€500), România (€515), Ungaria (€542), Croaţia (€624), Slovacia (€646), Cehia (€652), Estonia (€654), Polonia (€655), Lituania (€730), Grecia (€774), Malta (€792) şi Portugalia (€823), anunță EUROSTAT.
Două alte țări, respective Slovenia (€1 074) şi Spania (€1 126) au uşor peste pragul de 1000 de euro pe lună, în timp ce restul de şase state depăşesc 1500 euro: Franţa (€1 603), Germania (€1 621), Belgia (€1 658), Olanda (€1 725), Irlanda (€1 775) şi Luxemburg (€2 257).
Din acest motiv, dar fiind faptul că vremea nu prea favorizează viețuirea românilor în Irlanda, e de așteptat ca ai noștri să decidă invadarea Luxemburgului.
Logic, pe considerente economice, de ajutor social, după cum suntem deja învățați!

Românii sunt deja în Luxemburg

Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului anunța – încă din data de 3 august 2021 (chiar de ziua mea de naștere!) - că numărul de români rezidenţi aici a ajuns la 6.096 la 1 ianuarie 2021, în creștere cu 372 de persoane faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020, conform datelor publicate de Institutul Naţional luxemburghez de Statistică. Românii reprezintă, din punct de vedere numeric, cea de-a opta cea mai importantă comunitate străină din spaţiul UE rezidentă în Marele Ducat, fiind o comunitate bine integrată.
Românii din Luxemburg sunt organizați în cadrul a opt asociaţii.
În Luxemburg funcționează din 2017 şi o Școală Românească de Week-end, precum și o biserică  ortodoxă română înființată în 1995 și subordonată ierarhic Mitropoliei ortodoxe a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord şi o biserică evanghelică românească subordonată bisericii evanghelice româneşti de la Bruxelles.
Numeroşi cetăţeni români trăiesc şi în Marea Regiune, respectiv în regiunile de la frontiera Luxemburgului, aflate în Franţa (Lorena), Germania (Saar, Renania-Palatinat) şi Belgia (provincia Luxembourg) şi au interese de ordin profesional, social, educativ sau cultural  în Marele Ducat.

Cel mai mare salariu mic

Comparativ, în SUA salariul minim la nivel federal este de 1110 euro în ianuarie 2022.
Practic, cel mai mare salariu minim din UE este de șapte ori peste cel mai mic.
Dar, diferenţele dintre ţări sunt considerabil mai mici dacă se ia în calcul nivelul preţurilor.
Exprimat în funcţie de puterea de cumpărare (PPS), ţările cu preţuri mai mici stau mai bine decât cele cu preţuri mari, dincolo de nivelul salariului minim.
Eliminând diferenţele în privinţa preţurilor, salariile minime pornesc de la 604 PPS pe lună în Bulgaria la 1707 PPS în Luxemburg, ceea ce înseamnă că cel mai mare salariu minim este de doar 3 ori peste cel mai mic.

Împărțirea ţărilor membre

În acest context, Eurostat a împărţit ţările membre UE în două mari categorii: cele cu salarii minime de peste 1000 PPS (putere de cumpărare) şi cele sub acest nivel.
Din prima categorie fac parte Luxemburg, Germania, Olanda, Belgia, Franţa, Irlanda, Slovenia, Spania, Polonia şi Lituania.
Al doilea grup include România, Portugalia, Malta, Croaţia, Grecia, Ungaria, Cehia, Estonia, Slovacia, Letonia şi Bulgaria. Calculat în acest fel, cel mai mare salariul minim din categorie aparţine României, cu 949 PPS, iar cel mai mic Bulgariei, cu 604 PPS.
În acest segment ar intra şi SUA, cu 920 PPS.
Deci… dacă românașii noștri cei de toate zilele vor decide să ia cu asalt Luxemburgul… cei de la EUROSTAT sunt/vor fi de vină!

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2023