Cine a câștigat alegerile?

Scris de Mircea Munteanu "Mongolul". Posted in Edi(c)torial

Ascultind declarațiile, de după alegeri, făcute de politicienii noștri, ai crede că toate partidele au câștigat. Desigur, toate au câștigat experiență.
Dar... chiar așa?

PSD se declară mulțumit de faptul că deține majoritatea consiliilor județene. Au devansat PNL și sunt fericiți.
Cazul București este nesemnificativ, cred ei. Pentru ca sunt cel mai puternic partid din capitala, revenind de la 16% la europarlamentare, la peste 30%. (Cred ca trebuiau sa se raporteze la alegerile locale de acum 4 ani, nu la europarlamentare.) Pentru că Firea a luptat "singură" cu dreapta coalizata. Eroare! USR nu este de dreapta. Este un partid de stinga. Clar. În București, forțele democrate au reușit să creeze un front comun împotriva PSD și au învins. Dacă făceau și în restul țării la fel, e puțin probabil că PSD ar mai fi avut majoritatea consiliilor județene. Iar în sistemul legislativ actual, la locale, candidații trebuie să lupte singuri... Deci? De altfel, s-au pierdut și numeroase sectoare -din Bucuresti- și -cel mai important lucru- s-a pierdut majoritatea în consiliul local.


Nu doar Bucurestiul a fost pierdut de PSD. Se mai adaugă Timișoara, Brașov, Bacău, Constanța; Clujul era, deja, anti PSD. În felul ăsta, marile orașe ies de sub controlul lor.
În zona intracarpatică au consilii judetene doar in Hunedoara și Bistrița. În zona extracarpatica, au pierderi (consilii judetene) în Molodova, Dobrogea și centrul Munteniei.(Plus municipiul București, după cum spuneam.)
PSD rămîne un partid mare, dar a ieșit jumulit bine, din alegeri. Dacă va continua trendul și la parlamentare, poate să-și ia adio de la putere.
De ce s-a ajuns aici?
În primul rînd, pentru că PSD este un partid arogant, condus de personalitati dubioase. Filozofia lor politică -din 2016 încoace- a fost simplă: promitem marea cu sarea, dăm ce putem-indiferent de consecințele economice- și avem mină liberă să distrugem legile tarii, să ne apărăm corupții și să putem fura mai departe. "Pentru că pot". Problema e că în democrație, postașul suna -întotdeauna- de două ori. Electoratul nu a agreat această conduită și a sancționat pe iresponsabili. Dacă vor continua, bănuiesc că vor fi sancționați și mai drastic.
În al doilea rînd, PSD este un partid compozit. Are două mari grupări. Gruparea "bolșevică", alcătuită din matusalemi grupați în jurul lui Iliescu("Vechea gardă"), și grupare noua, alcătuită din beizadele și noi oameni, legați de mediul de afaceri ("Tinăra gardă"). Intre cele două grupări există o crevasă imposibil de umplut. Asta face ca partidul să nu răspundă unitar la problemele curente, din teritoriu. Și să aibă și o atitudine oscilantă la problemele politice "macro".
În al treilea rînd, PSD nu mai reprezintă oamenii săraci. Muncitorimea, mica intelectualitate, țărănimea săracă. Atîta timp cât toți liderii lor sunt bogați și în curs de îmbogățire rapida -diferite mijloace, prea puțin transparente- și își asigura "pensii nesimțite", ei nu pot fi un partid "social-democrat". Poate și Internaționala Socialistă o să-și dea seama de acest adevăr. Electoratul nostru a început să înțeleagă.
Nu în ultimul rînd, PSD a fost votat de oameni în vârstă. Activiști, securiști, turnători. Oameni legați de vechiul regim, care voiau să-și păstreze puterea de influență în noile condiții. Dar... aveau o vîrstă și timpul nu trece în favoarea lor. Mulți "au trecut arma pe dreapta", natural, alții au grave probleme de sănătate, care nu le mai permit să se miște. Pe lîngă batrinetea foarte avansată, care este -ea însăși- mutilantă. Cum ei au cultul puterii personale, nu și-au format tineri, care să le preia puterea. Trag de ea pină nu mai pot. Dar asta înseamnă și ruinarea partidului.

PNL. A reușit să coalizeze forțele democrate (de dreapta și stinga) împotriva PSD. Se pot lăuda cu o victorie. Dar... Partidul a avut câteva sarcini foarte precise, la prezidențiale: alegeri (parlamentare) anticipate, desființarea "pensiilor nesimțite", corectarea legii electorale pentru administrația locala (reintroducerea alegerii în două tururi de scrutin), redemararea luptei anticorupție, promovarea unor oameni noi, fără PCR (Pile, Cunoștinte, Relații) și șpagă. Nu au făcut nimic din tot ce au promis. În aceste condiții, o bună parte din electorat s-a desprins de PSD, dar nu a votat PNL. A votat cu USR sau PMP.
Eu mi-am făcut datoria să previn PNL. În consecință, contul meu de pe Facebook a fost blocat de administrația ROMANA... (Este adevărat, eram și platformă anti PSD constantă.)
Ce să mai comentăm? Ascunzind problemele, blocând comentatorii, nu rezolvați nimic, stimabililor. De altfel, am votat PNL. Deși nu sunt liberal și nu sunt mulțumit de ce au făcut pină acum. Am votat împotriva PSD. Am dat votul partidului cu cele mai mari șanse să-l învingă la vot. Și, în Constanța, i-am învis. Probabil așa voi face și la parlamentare. Dar dacă se continuă actuala politică, peste 4 ani (de-oi mai fi) voi cauta un alt partid care să lupte eficient cu PSD. Nu vă alegem să spuneți că nu se poate. Că legea vă interzice, blablabla. Vă alegem să găsiți soluții! Iohannis nu o sa va poata trage la infinit.
(De altfel, dacă în toată țara se recurgea la soluția Frontului Unit Democrat, împotriva PSD, poate că acum PSD era o amintire.)

 (O situație comică. În țară, doi baroni locali (Vrancea -PSD și Călărași -PNL) au pierdut alegerile. Ambii (susținuți de partidele lor) declară că orice administrație de lungă durata, se erodează, pină la urmă. OK. Știm asta. Dar de ce nu ați renunțat înainte de alegeri, la putere? Sau de ce partidele voastre nu au înțeles situația, eliberindu-vă din funcții, pentru alte sarcini la București? Motive post factum se găsesc. (Doar suntem "Bizanț după Bizanț".) Dar acțiunea eficientă, la timp, rămîne un deziderat. E o lecție pentru ambele partide.)

 USR. Un partid tinăr, de stinga. Sper să ia locul PSD. Și în țară, și în Internaționala Socialistă. Eu nu mai sunt de stinga, dar îi privesc cu simpatie. Deocamdată, au capitalizat toate nemulțumirile împotriva PSD și PNL. (Mai ales intensa propagandă împotriva măsurilor de igienă publică luate de PNL, din cauza pandemiei. Dar nu numai.) Deocamdată sunt social-democrați autentici. Fară noi îmbogățiți, fară legături cu aparatul represiv comunist sau Moscova. Să fie atenți , să nu devină -și ei- social-democrati "de caviar". Doar timpul ne va spune dacă merită încredere sau nu. Este o problemă faptul că nu au reușit să câștige nici un consiliu județean. (Consiliile județene sunt deținute doar de PSD, PNL și UDMR -4-). Poate că era mai bună alianța cu PNL și pe această lista...

PMP... a spus-o "Piratul": "Cel mai mare partid mic." Nu, UDMR este cel mai mare "partid" mic. Dar mă rog, se poate admite.

ALDE si PRO.Ro... prea mici pentru un război atît de mare. Dacă PSD pierde masiv, nu poate să mai susțină partide satelit. Ieșirea lor din scena politică este benefică. Mai puține scandaluri secundare, fabricate, care să acopere evenimentele esențiale.

Nu trebuie uitat că la alegerile locale, electoratul se uită și la candidați și votează abilitatile gospodărești ale acestora. Sau lipsa lor. Precum și administrarea eficientă (sau nu) a banilor publici. Nu se votează numai partidul. Desi mulți pun stampila pe partid, fară să mai gândească. Așteptăm cu interes alegerile parlamentare. Poate că partidele vor înțelege criticile și vor corecta (ce pot) în timpul rămas. Pot începe cu recunoașterea adevărului.

NB: Nu mai blocați comentariile și comentatorii care nu vă convin! Nu-l mai ucideți pe Jiminy Cricket! Vă arătați barbaria și nu câștigați nimic! Problemele ramin și vor crea aceleași consecinte, dacă nu luați masurile necesare. "


Mircea Munteanu "Mongolul", Constanta, 29 sept. 2020

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024