UK Bookmakers

Eva Şimon: Farmecul Transilvaniei şi al locuitorilor săi

Scris de Eva Şimon. Posted in Edi(c)torial

În ultimii 2–3 ani, tot mai mulţi unguri din Ungaria descoperă şi redescoperă Ardealul, adică Erdély, cum zic ei, ungurii, Transilvania, cum zicem noi, românii. Şi nu doar minunatele peisaje, văile şi munţii, aerul curat şi apele limpezi, ci şi oamenii care locuiesc în acest colţ mirific al lumii. Şi, ce m-a surprins în povestirile mai multor cunoscuţi, au descoperit: Omul Român.
Românul, care este un tip simpatic şi prietenos, deschis şi ajutător, curios şi darnic – să citez doar câteva din calităţile pe care mi le-au înşirat.

„De la niciun ungur din Ardeal nu am primit atâta căldură şi prietenie cât am primit de la români", spun unii. „Sunt atât de simpatici cum se străduiesc ei să ne vorbească pe limba noastră", zic alţii, care imediat se şi autoironizează deoarece „numai noi, ungurii, nu suntem în stare să învăţăm limbi străine" şi se laudă că, totuşi, au învăţat să zică „bună ziua" pe româneşte şi să ceară mici sau bere. „După '90 am fost de foarte multe ori în Secuime, dar niciodată nu m-am simţit acolo la fel de bine ca în Munţii Apuseni, între moţi", se plânge „de-ai lui" un ungur din Jula, care îşi aminteşte cu tristeţe de câte ori a fost păcălit în afaceri de fraţii lui secui, adăugând: „Secuii parcă nici nu ar fi unguri..."

Aceşti turişti înflăcăraţi de frumuseţile fermecătoare ale Transilvaniei nu-şi pun problema al cui a fost, al cui e sau al cui va fi Ardealul. Oricum, acest petic de pământ va rămâne tot timpul aici, în interiorul arcului carpatic, lipit de graniţa (tot mai simbolică) a Ungariei de azi.

Apropo, ungurul de rând îi zice Ardeal la toată partea dintre graniţă şi până la Carpaţi, deci incluzând Banatul, Crişana şi Maramureşul. Numai cei de la partidele de extrema dreaptă ungurească fac diferenţa între Ardeal şi Partium. Şi pentru că s-ar duce în Ardealul din România ca turişti, ci pentru că se cred – şi după o mie de ani – că fac parte din hoardele cuceritoare ale lui Arpad şi au în minte un singur scop: să ocupe teritorii. Ce să facă cu ele, nu prea ştim. Cum mai mult ca sigur nici ei. Spre fericire, însă, aceşti „maghiari străvechi" sunt mult mai puţini decât turiştii de bun simţ. Bineînţeles, şi în cazul lor, primul gând este că „Ăsta tot a fost al nostru!" şi în adâncul inimii şi-ar dori să fie din nou al lor Ardealul, dar când îi întrebi că „Bine, fie al vostru, şi ce vrei să faci cu el şi cu cei cinci milioane de români?" se răzgândesc cât ai zice peşte.

Venirea în Transilvania acum mai bine de zece ani a Prinţului Charles al Marii Britanii, prima dată ca turist, apoi ca proprietar de terenuri şi de case, a schimbat în gândirea multora ideea de Ardeal. Prin exemplul dat de Charles, tot mai mulţi înţeleg, inclusiv ardelenii, că Transilvania este un bun comun al tuturor oamenilor care îl locuiesc sau îl vizitează, indiferent de naţionalitate, vârstă sau culoare, un bun de care suntem responsabili toţi europenii. Prinţul Charles a dat exemplu, prin restaurările din satul Viscri unde are proprietăţi, pentru conservarea corectă a caselor săseşti şi modernizarea lor discretă.

Străinii, care vin în Ardeal, îşi dau seama de distrugerile de la ei de acasă, făcute în semnul modernismului şi al unui trai mai comod, şi văd în Transilvania o grădină de poveste, un colţ de rai neatins, care merită să fie conservat şi modernizat doar în limitele strict necesare.

Spunea cineva, că atunci când intră în curtea unei case ţărăneşti din Ardeal, prin poarta mică de lemn, se simte de parcă ar fi păşit într-o poveste. Devine fermecat întru totul de casa ţărănească, de ferestrele ei mici, de grinzile de lemn şi de viţa de vie ce se caţără în voie pe pereţi până spre acoperiş. Printre cele mai frumoase versuri scrise vreodată despre Transilvania sunt cele ale lui Iosif Vulcan, aşternute pe hârtie în anul 1880: „Şi iar te văd Ardealule,/ Tu cuib încununat,/ Şi farmecele tale/ Mă-ncântă minunat..."

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=14488:eva-imon-farmecul-transilvaniei-i-al-locuitorilor-si&catid=51:analize--interviuri&Itemid=72

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020