Ce promite seful Bilderberg la Bucuresti

Scris de semneletimpului.ro. Posted in Economie


Vicontele Étienne Davignon, fostul președinte al clubului Bilderberg, despre care se spune că formează un guvern mondial ce conduce lumea din umbră, se află de miercuri în România, la invitația guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Joi dimineață a avut o întâlnire cu președintele Băsescu, la Palatul Cotroceni, după care a susținut un discurs în cadrul conferinței „Europa, încotro?".

Conferința care a avut loc la sediul Băncii Naționale Române a fost organizată cu ocazia celebrării a 20 de ani de la înfiinţarea Asociației Române pentru Clubul de la Roma, și a întrunit importanți bancheri, economiști, avocați, academicieni și manageri români. Conform organizatorilor, dezbaterile s-au axat pe situația României în contextul economic european, principii ale clubului Bilderberg și Clubului de la Roma, ideologii economice și politice în Europa după criza datoriilor.
 
Declarații despre România
 
La sosirea pe aeroportul Otopeni, vicontele Davignon a făcut o declarație despre România, care i-a surprins pe mulți. El a spus că „toate guvernele din lume se străduiesc să facă totul din ce în ce mai bine. România se descurcă mai bine decât Statele Unite ale Americii în momentul de faţă". Desigur, vicontele nu intenționa să spună că România se descurcă mai bine ca SUA în general, ci în contextul în care, la acel moment încă plana incertitudinea privind un eventual faliment al Statelor Unite ale Americii.

Cu toate astea, prognozele optimiste cu privire la România nu s-au oprit aici. În cadrul discursului din timpul conferinței, Davignon a spus că în 2014, Uniunea Europeană va resimți finalul recesiunii și chiar și țările puternic afectate de criză (printre care s-ar putea număra și România) vor reveni pe creștere economică, deși șomajul rămâne o problemă serioasă. Pentru a da greutate prognozei sale, vicontele a spus, mai în glumă, mai în serios, că nu va mai reveni în România dacă ce spune el nu se va îndeplini, citează Wall Street. Dar pentru ca previziunile să se împlinească mai este nevoie „ca instituțiile europene să iasă din percepția conform căreia sunt birocrate... România are nevoie de instituții care creează sustenabilitate. De fapt, oamenii din afara țării voastre au mai multă încredere în viitorul României decât au cetățenii români".
 
Previziuni adevărate sau muncă de ghicit?
 
Putem avea vreo încredere în previziunile șefului Bilderberg? Realitatea macroeconomică arată că șansele de creștere economică, mai ales în țările cele mai afectate, sunt foarte slabe. Politicile agresive de austeritate impuse țărilor cu cele mai mari datorii nu au făcut decât să înrăutățească situația. Ca un rezultat al acestor măsuri, șomajul în rândul grecilor a urcat la un record de 27,6%, sau 70% printre tineri, iar datoria a crescut la 175% din PIB, de la 120%, cât era acum 5 ani. Pentru comparație, în Portugalia rata șomajului a ajuns la 16,5%, iar în Spania la 26,3%, pe când în Germania este doar de 5,3%, mult mai mică decât media europeană de 12,1%. În România, conform ANOFM, situația ar fi mai roză, rata șomajului înregistrând un trend descendent, luna septembrie fiind a doua lună consecutivă de scădere, după un maxim de 5,15%, atins în iulie. Anul acesta, cea mai mare rată de șomaj s-a înregistrat în luna ianuarie, cu o valoare de 5,66%.

Suntem conduși de clubul Bilderberg?
 
În 2005, BBC publica un interviu rarisim cu vicontele Davignon în care acesta nega că este vorba de o „clasă conducătoare globală". Pur şi simplu ar fi vorba de „oameni care au influenţă şi care sunt interesaţi să vorbească cu alţi oameni care au influenţă. Bilderberg nu încearcă să ajungă la concluzii, nu încearcă să spună 'ce trebuie să facem'".

Cu toate astea, toată lumea are suspiciunile ei în privința acestui club, suspiciuni alimentate de secretomania în care se învăluie elita lumii la întâlnirile anuale. Cuvântul „secret" capătă conotații peiorative, când presa vorbește despre aceste întâlniri, însă Martin Wolf, jurnalist al Financial Times, care a participat la câteva conferinţe, spune că întâlnirile sunt mai degrabă private decât secrete, mai ales că „nu vorbim de un organism cu puteri executive; aici nu sunt luate decizii." Pe de altă parte, temerile și teoriile conspiraționiste sunt alimentate de asemenea declarații: „A spune că ne luptăm să creăm un guvern unic mondial este exagerat, dar nu este cu totul incorect", i-a spus Lord Healey (fondator al grupului Bilderberg) autorului Jon Ronson. Iar atunci când suntem confruntați cu informații și afirmații contradictorii, ce putem să mai credem? Rămâne de văzut dacă Davignon va mai vizita România peste doi ani, după previziunile prea optimiste pe care le-a făcut.

http://www.semneletimpului.ro/stiri/Ce-promite-seful-Bilderberg-la-Bucuresti-12304.html

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024