Companiile româneşti, blocate de subfinanţare cronică. Exportă doar firmele cu capital străin
Cea mai mare parte a exporturilor României, respectiv 82,2% , sunt realizate de firmele cu capital străin din România pentru că acestea, spre deosebire de companiile cu capital românesc, au un acces mult mai facil la finanţare.
“Firmele cu capital străin din România au acces mult mai uşor la finanţare decât cele cu capital românesc. România nu se află într-o criză de comenzi ca în Europa Occidentală, unde sunt zone întregi zone industriale închise. La noi nu există o criză de comenzi. La noi e o criză de finanţare”, a declarat Mihai Ionescu, secretar general al Asociaţiei Importatorilor şi Exportatorilor din România(ANEIR) într-o conferinţă de presă la Banca Naţională a României. Reprezentantul ANEIR pune acestă situaţie pe seama reticienţei băncilor străine în acordarea de credite companiilor româneşti.
“Uitaţi-vă prin ce chinurie trece cineva care vrea să deschidă o afacere şi cum se comport băncile. Când le-a fost bine, au fost vesele şi se lăudau cu sute de milioane de euro profit, iar acum, când vorbim fie de creditarea firmelor româneşti, fie de cofinaţarea fondurilor europene, se uită pieziş. Trebuie să înţeleagă băncile comerciale din România că nu vor supravieţui dacă se uită doar la companiile străine”, a continuat Ionescu la seminarul “Politici economice coerente pentru susţinearea mediului de afaceri românesc”.
O poziţie similară faţă de creditarea companiilor româneşti a avut şi Petre Miluţ, preşedintele Uniunii Intreprinderilor Mici şi Mijlocii din România care a sugerat ca o posibilă soluţie, viabilizarea fondurilor de garantare.
“Creditarea în România nu este fezabilă pentru companiile româneşti. Chiar şi în statutul băncilor străine scrie că trebuie să crediteze, cu precădere, investitorii italieni, francezi. Soluţiile sunt în acest moment fondurile de garantare. România de ce nu-şi poate asuma fonduri de garantare? Trebuie făcut urgent ceva pentru că este o lipsă cronică de capital în piaţă”, a arătat Miluţ.
La rândul său, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism, Maria Grapini, a propus reducerea dobânzilor la credite pentru băncile cu capital de stat, în vederea deblocării investiţiilor.
“Băncile care sunt de stat, cu bani din taxele noastre pot să dea credite cu dobânzi mai mici. (…) Mi se pare correct ca, atunci când primesc banii de la bugetul de stat, să nu-i dau pe piaţă cu aceeaşi dobândă ca şi băncile comerciale”, a punctat Grapini.
Forumul “Politici economice coerente pentru susţinerea mediului de afaceri românesc” a fost organizat de departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism.