Cât au costat luminile de sarbatori

Scris de InfoCons. Posted in Dezvaluiri


Infocons a realizat un studiu comparativ cu privire la cheltuielile Primăriilor din cadrul reședințelor de județ din România pentru iluminatul festiv în perioada sărbătorilor de iarnă 2017-2018. Datele relevate sunt următoarele:

1. Alocația financiară aferentă echipamentelor folosite pentru iluminatul festiv

-4.641.353 lei (fără TVA) este suma cea mai mare alocată echipamentelor folosite pentru iluminatul festiv de către Primăria Municipiului Constanța.

-La polul opus, Primăria Municipiului Timișoara nu a utilizat fonduri pentru achiziționarea echipamentelor, folosindu-se de cele aflate în dotare din anii anteriori.

-Două direcții din cadrul Primăriei Sectorului 6 au oferit cifre diferite cu privire la alocarea financiară aferentă echipamentelor folosite pentru iluminatul festiv – Direcția Generală Comunicare și Relații Publice, respectiv Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană.-711995.55 lei au achitat în medie Primăriile din România pentru iluminatul festiv.

 
2. Modalitatea de achiziție a instalațiilor

În total, au fost închiriate 38 de contracte pentru achiziția instalațiilor de iluminat. Acestea au fost distribuite, după cum urmează:

-40% din instalații au fost distribuite prin achiziție directă – din acestea, 10% au fost repartizate prin SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice);

-20% din instalații au fost distribuite prin licitație

-12.5% din instalații au fost distribuite prin închiriere;

-12.5% din instalații au fost distribuite prin contracte de concesiune;

-7.5% din instalații au fost achiziționate în prealabil, în anii anteriori;

-restul de 7.5% din instalații au fost distribuite prin proceduri de negociere fără publicarea unui anunț prealabil (Primăria Municipiului Ploiești), procedură simplificată (Primăria Sectorului 6) sau date spre folosire cu titlul gratuit (Primăria Municipiului București).

 

3. Costul aferent consumului zilnic al instalațiilor

 

-10 lei/zi a fost cel mai mic preț plătit de către Primăria Municipiului Târgoviște pentru consumul zilnic al instalațiilor.

 

-6496.22 lei/zi a fost cel mai mare preț plătit de către Primăria Municipiului București pentru consumul zilnic al instalațiilor.

 

  

-23.33% din instituții nu au oferit costul zilnic achitat, deoarece nu au efectuat o contorizare separată pentru instalațiile de iluminat.

 

-687.10 lei/zi a fost media cheltuielilor pentru consumul zilnic al instalațiilor.

 

Consumul zilnic al instalațiilor poate fi văzut aici

 

4. Perioada de funcționare a instalațiilor

 

-Cea mai lungă perioadă de funcționare a instalațiilor a fost înregistrată în Sectorul 4 – 2 luni, între 15.11.2017 și 15.01.2018

 

-La polul opus, s-a situat Primăria Municipiului Slobozia, care a ținut în funcțiune instalațiile numai o lună – între 10.12.2017 și 10.01.2018.

 

-42.78 de zile a fost media de utilizare a instalațiilor pentru iluminatul festiv de către Primăriile din România.

 

”Jocurile de lumini și luminițele festive ne duc cu gândul la sărbători, la Crăciun, ne oferă poate un sentiment de bine și de sărbătoare, însă trebuie să ne întrebăm și cât ne costă direct și indirect aceste lumini și această atmosferă. Până la urmă, fiecare dintre noi contribuie cu o sumă la întreținerea, montatul, demontatul și curentul consumat de aceste instalații, așa că ne putem informa, pentru a avea măcar o idee despre sumele cheltuite și a afla pe ce au fost cheltuite acestea. Suntem consumatori de servicii publice, pe care le plătim de multe ori la un preț care poate părea prea mare sau prea mic, și trebuie să știm pentru ce dăm banii.”Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020