Gimnastica corpului și a minții

Scris de Iulia-Maria Ciherean. Posted in Cultura


            Volumul ,,Gimnastica ritmică în școală. Exerciții pentru ciclul primar, gimnazial și liceal” al doamnelor Carmen Aneta Isac și Carmen Mihaela Coca apare la Baia Mare, în anul 2023, la prestigioasa editură eCreator și face parte din colecția ,,Pedagogica”.
           Volumul celor două mari foste gimnaste ale țării noastre este un excelent instrument destinat profesorilor de educație fizică, care îl pot folosi cu ușurință la școală pentru a integra și gimnastica ritmică în cadrul orelor de pregătire fizică al elevilor.
            Gimnastica ritmică este o ramură a gimnasticii în sine, ce este o disciplină sportivă destinată sexului feminin. Aceasta îmbină în mod perfect mișcarea, sportul cu eleganța, prestanța și frumosul, plasând-o la rangul de artă, de creatoare de frumos.


            Cele două autoare, Carmen Aneta Isac și Carmen Mihaela Coca, în partea de introducere, susțin cu tărie că gimnastica ritmică ar trebui introdusă propriu-zis în programa școlară, fiindcă ar ajuta elevii cu adevărat să se dezvolte din toate punctele de vedere: emoțional, psihic, cât și social: ,,Această ramură de sport ar trebui să se regăsească <<cu adevărat>> în programa școlară la toate ciclurile de învățământ preuniversitar și de ce nu și universitar. Gimnastica ritmică îi ajută pe copii să își exprime identitatea, să-și educe atitudinile, să-și dezvolte relațiile interpersonale pozitive, să-și regleze și echilibreze starea emoțională și totodată să-și dezvolte valorile culturale create prin mișcare”.
             Mișcarea este viață, prin urmare, viața trebuie să fie constituită din și prin mișcare, după cum e și proverbul latinesc: ,,Mens sana in corpore sano.”
             Pe lângă aspectul vital și de necontestat pe care îl ocupă mișcarea, un alt palier ce face din gimnastica ritmică o artă completă și complexă îl reprezintă și elementele folosite în tot acest proces, respectiv obiectele portative, după cum aflăm de la cele două foste  campioane, respectiv: coarda, cercul, mingea, măciucile sau panglica. Toate aceste elemente sunt atent caracterizare și supuse unei analize desăvârșite de către autoarele prezentului volum în capitolul destinat exercițiilor cu obiecte portative.
             Autoarele încântă orice cititor interesat sau pur și simplu pasionat de acest domeniu prin detaliile oferite, prin explicațiile extrem de concise, exercițiile propuse în acest studiu.
            E un compendiu extrem de valoros atât prin conținutul cuprins între pagini, cât și prin calitatea acestuia, ce este de neegalat.
             Întregul volum e un ghid nemaipomenit din toate punctele de vedere, ce merită să fie în mâinile profesorilor de educație fizică și să-l utilizeze în cadrul orelor destinate mișcării, cât și altor persoane ce sunt pasionate de această temă sau pur si simplu simplilor curioși ce vor să-ți lărgească aria cunoașterii.
              Le felicit din suflet pe doamnele Carmen Aneta Isac și Carmen Mihaela Coca și le mulțumesc în numele tuturor pentru activitatea sportivă de excepție, dar nu în ultimul rând și pentru această carte deosebită!

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024