Oaspeți din regiunile înfrățite cu Consiliul Județean, prezenți la evenimentul ”Crăciun în Maramureș”, ediția a XI-a

Scris de CJMM. Posted in Cultura


Și în 2019, evenimentul devenit deja tradiție, ”Crăciun în Maramureș”, ajuns la ce-a XI-a ediție a fost sărbătorit alături de prietenii și partenerii din Ucraina -regiunea Transcarpatia și Ivano- Frankivsk-, din Lituania, districtul Panevezys, dar și de frații de peste Prut, din raioanele Strășeni și Hîncești.  
Alături de delegațiile oficiale, la sărbătoarea maramureșenilor au participat și ansambluri folclorice din regiunile înfrățite care au prezentat tradiții, colinde și obiceiuri de Crăciun din Ucraina, Republica Moldova și Lituania. Spectatorii și participanții la acțiunea ”Crăciun în Maramureș”, desfășurată la Muzeul Satului din Baia Mare, au fost încântați de Ansamblul ”Dumbrava Verde”, -care activează la Casa Raională de Cultură din  Strășeni, Republica Moldova, de mai bine de 30 de ani- și de programul care a cuprins, pe lângă  cântece populare, dansuri folclorice, colinde și  teatralizări cu măștile zoomorfe ”Căluții” și ”Ursul”. A urmat, apoi, Grupul folcloric din Verkhovia, regiunea Ivano Frankivsk, care a prezentat colide și cântece religioase din Ucraina, interpretate cu mult talent de frumoasele fete îmbrăcate în costume tradiționale de iarnă.
Dacă primele două formații din țări învecinate au prezentat tradiții și obiceiuri de iarnă foarte apropiate de  cele românești, grupul folcloric ”Toți împreună”, din districtul  Panevezys, îmbrăcați în frumoase costume populare specifice regiunii, au prezentat cântece și dansuri tradiționale de Advent și Crăciun din Lituania, aducând mai aproape cultura țării lor.

A urmat, apoi, Ansamblul ”Ujanka” din regiunea Transcarpatia, Ucraina, care a încântat publicul cu cântece populare transcarpatice specifice sărbătorilor de iarnă, lucrări corale cântate „a capella” pe trei și patru voci. Un alt moment deosebit oferit de frații noștri din Republica Moldova a fost  susținut de Ansamblul Folcoric de amatori ”Busuioc”, al Casei de Cultură Sărata Galbenă, din raionul Hîncești, fondat în anul 2000.
Spectacolul oferit de regiunile înfrățite cu Maramureșul a fost încheiat în forță de Grupul folcloric ”Clopotele Nistrului” din regiunea Ivano-Frankivsk, Ucraina, un cor bărbătesc care a cântat pe mai multe voci cântece tradiționale de Crăciun din regiunea lor. Toate aceste formații au susținut spectacole și pe scena din Piața Libertății, în cadrul programului Iarna Băimăreană, bucurându-se de un real succes. Consiliul Județean Maramureș este onorat că, an de an, prietenii și și parteneri veniți de departe participă la evenimentul ”Crăciun în Maramureș”, contribuind asfel la întărirea legaturilor culturale și de prietenie dintre regiunile înfrățite. 

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2022