”Crezul lor, România noastră” – un spectacol despre patriotism și iubire de țară

Scris de CJMM. Posted in Cultura


Evenimentul ”Crezul lor, România noastră” organizat de Consiliul Județean Maramureș și Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” a reprezentat o adevărată desfășurare de forțe de-a lungul a trei zile de spectacole. Ultima zi de reprezentații muzicale a culminat, de Ziua Națională a României, cu un regal folcloric de neuitat, transmis în direct de televiziunea națională pe posturile TVR 3 și TVR Cluj, spectacolul cuprinzând tradiția folclorică românească adunată în toate manifestările privitoare la dansul popular și muzica populară.
Spectacolul de 1 decembrie – Ziua Națională a României a fost o sărbătoare despre patriotism, despre dragostea românilor față de țară, despre iubirea pentru meleagurile pe care s-au născut, pentru valorile moștenite și despre respectul față de istoria neamului românesc. Executivul Consiliului Județean Maramureș a fost reprezentat la acest eveniment de Președintele Gabriel-Valer Zetea, care transmis ”La mulți ani!” tuturor fraților maramureșenilor și tuturor românilor.
”Astăzi celebrăm cea mai mare realizare a nației române, Marea Unire.

Și totodată, comemorăm marile personalități care au înfăptuit-o, printre care s-au aflat și maramureșeni care, acum 101 ani, au luptat pentru îndeplinirea crezului lor, pentru ca noi să avem astăzi România noastră. Acești corifei ai Marii Unirii au fost mânați de patriotism, iar patriotismul este un sentiment care se învață acasă și în școală. Consiliul Județean Maramureș a finanțat multe proiecte culturale, fiecare din ele având un fir de patriotism. Fibra noastră românească a fost prezentă în toate manifestările realizate de Consiliul Județean Maramureș în ultimii ani. Nu am fi reușit în acest demers fără instituțiile de cultură din subordine, așa cum este și cazul Ansamblului Folcloric, iar acestea fac performanță prin oamenii care muncesc cu dăruire,” a precizat șeful administrației județene.
Președintele Consiliului Județean Maramureș a acordat câte o plachetă managerului Iulia Maria Dăncuș și coregrafului Emil Miheț în semn de înaltă apreciere pentru contribuția adusă la ridicarea prestigiului Ansamblului Folcloric Național ”Transilvania”, între cele mai reprezentative instituții publice de spectacole și concerte din România, în cei 25 de ani de activitate ai acestora în cadrul instituției mai sus menționate.

Participanții la ”Drumul Unirii” au interpretat cântece patriotice

Vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș, autor al sloganului ”Crezul lor, România noastră”, a urcat pe scenă alături de delegația de maramureșeni care, în anul Centenarului Marii Uniri au reconstituit drumul până la Alba Iulia, în căruțe. Aceștia au impresionat publicul spectator interpretând un emoționant cântec patriotic.
”Din dragoste de țară nimic nu pare greu. Așa au gândit înaintașii noștri, iar noi am încercat să refacem acest drum, cât am putut noi mai bine, convinși fiind că prin acest gest aducem o mică jertfă celor care ne-au dat o țară. Și după cum vedeți, acest drum a legat prietenii și ne-a unit. Pentru că doar uniți suntem puternici”, a conchis vicepreședintele Ioan-Doru Dăncuș.
Prezent la eveniment, Primarul Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, i-a felicitat în numele comunității băimărene pe managerul Iuliana Dăncuș și pe coregraful Emil Miheț pentru cei 25 de ani de activitate în cadrul Ansamblului Folcloric Național ”Transilvania”, oferindu-le câte o diplomă de excelență.
De-a lungul celor 60 de ani de existență, Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” a căutat toate variante pentru păstrarea culturii tradiționale în rândul tinerelor generații, astfel încât să poată fi asigurată o continuitate a acestora în comunitatea maramureșeană, de aceea crește în pepiniera sa, alături de profesioniștii deja consacrați, artiști și dănțăuși care încă se află pe băncile școlii.
Mesajului artistic transmis prin muzica și dansurile populare specifice tuturor provinciilor istorice ale României și publicul spectator îmbrăcat în port popular au desăvârșit o atmosferă emoționantă în care dragostea de țară i-a unit ”în cuget și simțiri” pe toți participanții, artiști și spectatori.  
Artiștii prezenți pe scenă au fost: Marius Ciprian Pop, Mariana Deac, Cornel Borza, Constantin Enceanu, Cornelia si Lupu Rednic, Dumitru Dobrican, Florentina și Petre Giurgi, Voichița Nemeș Andreica, Marinel Petreuș, Adriana Ieremieș, Diana Cârlig și Ionut Bledea, Andreea Ghițiu, Ionut Sima, Mariana Cușner, Ionuț Teudan, Gabriela Ardusătan, Florin Gherman, Ghiță Breban, Denis Cupșe, Corul Bărbătesc din Finteușu Mare alături de orchestra și corpul de balet al Ansamblului Folcloric Național „Transilvania”.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2022