Academicianului Emil Burzo îi va fi acordat titlul de Cetățean de Onoare al Județului Maramureș

Scris de CJMM. Posted in Cultura


Joi, 26 septembrie 2019, în ședința ordinară a Consiliului Județean Maramureș care a avut loc la Hotelul Mirage din Vișeu de Sus, consilierii județeni au aprobat proiectul de hotărâre pivind acordarea titlului de „Cetățean de Onoare al Județului Maramureș” academicianului Emil Burzo. Ședința a fost condusă de președintele Gabriel Zetea, alături de care s-au aflat vicepreședinții Ioan Doru Dăncuș și George Moldovan, dar și secretarul Județului, Aurica Todoran.
Grupul de inițitivă care a propus acordarea acestui titlu este compus din reprezentanții ”Gazetei de Maramureș”, respectiv jurnaliștii Dan Pârcălab, Mircea Crișan și Ioana Lucăcel, care au depus o muncă grea dar frumoasă pentru a realiza toată documentația necesară în vederea adoptării acestui proiect. Totodată, cuvinte speciale pentru academicianul Emil Burzo a avut și directorul Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” Baia Mare, consilierul județean Teodor Ardelean. În urmă cu câțiva ani acesta a scris o carte, iar în debutul volumului să găsește un laudațio adresat academicianului Emil Burzo. Cuvinte de laudă au adresat și consilierii județeni Gheorghe Mihai Bârlea și Anton Rohian, aleșii arătând faptul că este o mândrie ca județul Maramureș să aibă ca și cetățeni de onoare doi vicepreședinți ai Academiei Române.
Născut la 30 iulie 1935 și descendent al unor familii de nobili maramureșeni, academician profesor dr. Ing. Emil Burzo a absolvit Facultatea de Mecanică din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca în anul 1958, Facultatea de Fizică a Universității Babeș-Bolyai în anul 1969 și a obținut titlul de doctor, în cadrul Universității din Timișoara în anul 1970.

Remarcându-se în anii de studiu și mai apoi, în activitatea profesională, Emil Burzo deține o listă impresionantă de titluri și titulaturi care îi încununează cariera de succes, fiind în prezent președintele filialei Cluj a Academiei Române. Eforturile sale s-au materializat prin evidențierea aplicabilității în tehnică a unor noi tipuri de materiale magnetice, rezultatele cercetărilor sale regăsindu-se în cele peste 500 de lucrări științifice și 24 de cărți publicate. Astfel, academicianul Emil Burzo este cel mai citat fizcian român în literatura științifică de specialitate.
„Academician profesor dr. Ing. Emil Burzo este un român autentic, un patriot, un om care își cunoaște rădăcinile și care încearcă, prin tot ceea ce face, să construiască o Românie mai bună pentru generațiile viitoare. Dincolo de activitatea impresionantă și complexă pe care a derulat-o de-a lungul mai multor decenii, domnia sa își trasează mereu obiective înalte și își depășește în permanență limitele, pentru că motorul acestui efort constant e alimentat de dragostea de țară și de neam. Este un promotor al Maramureșului și maramureșenilor și, cu siguranță, un model pentru tinerele generații. Meritele deosebite, voința și demnitatea cu care a învins vicisitudinile și nedreptățile regimurilor politice au parte de toată aprecierea noastră, transpusă în titlul de „Cetățean de Onoare al Județului Mramureș”, prin care recunoaștem cariera de excelență, faptele și actele deosebite ale Academicianului  Emil Burzo.” a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi, iar evenimentul de acordare a acestui titlu va avea loc în 4 octombrie2019, la Catedrala Episcopală ”Sfânta Treime” din Baia Mare, în cadrul simpozionului „Despre eroi, valori, repere la trei decenii de libertate și democrație în Maramureș”, acțiune realizată sub egida Academiei Române, filiala Cluj, cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2022