COLOCVIIILE REVISTEI „TELEORMANUL CULTURAL”, EDIȚIA A II-A

Scris de Cristian Gabriel Moraru. Posted in Cultura


Ziua de 8 februarie 2019 a fost o zi de sărbătoare a culturii teleormănene. Revista „Teleormanul Cultural”, în colaborare cu Biblioteca Municipală „Gala Galaction”, a organizat cea de-a doua ediție a Colocviilor Revistei.
Complexa manifestare culturală s-a desfășurat în Sala de Conferințe a Casei Municipale de Cultură din Roșiorii de Vede și a debutat cu lansarea nr. 5 al revistei „Teleormanul Cultural”, despre care au luat cuvântul Cristian Gabriel Moraru, redactorul-șef al revistei, respectiv secretarul de redacție al acestei, Ioan Romeo Roșiianu.
Au urmat apoi trei comunicări literare care au suscitat interesul publicului iubitor de cultură: Mici pași pentru Marea Unire, comunicare susținută de binecunoscutul scriitor, jurnalist și critic literar Ioan Romeo Roșiianu, Eminescu și limba literară, comunicare susținută de prof. dr. Iulian Bitoleanu, și comunicarea Științele exacte în viețile și operele lui Eminescu și Noica, susținută de prof. Ion Scarlat.
Un recital de muzică clasică a descrețit frunțile tuturor, prof. Marius Manea, împreună cu elevul său, Marian Duțan, realizând un duet la vioară.
Lansarea cărții de cronici literare Lecturi în lumină (Editura Neuma, Cluj-Napoca, 2018) a distinsei poete Domnița Neaga a constituit un alt eveniment de referință în partea a doua a programului, despre carte vorbind criticii Nicolae Dina și Cristian Gabriel Moraru.


Punctul culminant al manifestării l-a constituit indubitabil acordarea premiilor revistei „Teleormanul Cultural” pe anul 2018. Juriul, alcătuit din Iulian Bitoleanu, Domnița Neaga, Ioan Romeo Roșiianu și avându-l ca președinte pe Cristian Gabriel Moraru, a decis să acorde următoarele premii celor mai valoroși oameni de cultură din județul Teleorman care au publicat cărți, au creat opere de artă sau și-au desfășurat activitatea culturală în primul an al sărbătoririi centenarului:
Premiul pentru Excelență în jurnalism — Liviu Comșia;
Premiul pentru Management Cultural — Aurelia Bărbuț;
Premiul pentru Poezie — Daniela Achim Harabagiu;
Premiul pentru Proză — Liviu Nanu;
Premiul pentru Memorialistică — Constantin T. Ciubotaru;
Premiul pentru Eseu — Iulian Chivu;
Premiul pentru Istorie literară — Stan V. Cristea;
Premiul pentru Critică literară — Nicolae Dina;
Premiul pentru Debut — Ion Duduveică;
Premiul pentru Muzică — Marius Manea;
Premiul pentru Pictură — Costel Lupu;
Premiul pentru Opera Omnia — Dumitru Ciocan-Sin.
Evenimentul cultural, care a durat aproape două ore și jumătate, a fost moderat cu destoinicie de d-na bibliotecară Marinela Rușanu. O întâlnire de suflet între oamenii de cultură și iubitorii de cultură, menită să promoveze valorile din acest colț de țară binecuvântat de Dumnezeu.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2022