Persoanele cu dizabilități au învățat despre tradiții în cadrul proiectului ”Diversitate prin tradiție”, care a ajuns la final

Scris de Lavinia Oșan. Posted in Cultura


În 31 octombrie a avut loc o ultimă acțiune din proiectul ”Diversitate prin tradiție”
al Asociației Esperando, finanțat în cadrul Programului pentru finanțarea nerambursabilă din
bugetul județean a programelor, proiectelor și acțiunilor în domeniul cultură.
Persoanele cu dizabilități implicate în activitățile proiectului au primit câte un pachet cu
produse care să le stimuleze să își continue activitatea artistică: acuarele și obiecte de pictat, dar și
câte un tricou personalizat.

Declarație a Uniunii Editorilor din Republica Moldova

Scris de Gheorghe Prini. Posted in Cultura


     Uniunea Editorilor din Republica Moldova este îngrijorată de consecințele imixtiunilor străine în alegerile prezidențiale și referendumul constituțional. Credem că doar alegerile libere și corecte, cu respectarea pluralismului, pot asigura un viitor prosper, alături de națiunile civilizate. Valorile umaniste, cărțile, cultura și educația arată că intelectul prevalează în fața forței brute.
     Societatea noastră își aliniază standardele la țările dezvoltate, căutând să-și depășească trecutul totalitar. Rusia, investind resurse considerabile, exploatează slăbiciunile unei democrații în formare, pentru a-și impune favoriții în funcții publice și pentru a devia ascensiunea europeană a statului nostru.
     Noi optăm pentru rațiune, umanism, civilizație și libertate, susținând progresul și alinierea cu valorile lumii civilizate.
     Ne declarăm adeziunea pentru Maia Sandu, candidatul pe care îl susține întreaga lume liberă și prosperă.

Despre cum să faci văzut nevăzutul

Scris de Ioan Romeo Roșiianu. Posted in Cultura


O carte despre cum să faci văzut nevăzutul este cea pe care ne-o propune dr. Gheorghe Mitrofan, un om ce a făcut dintr-un serviciu o misiune de onoare și viață.
Un amestec inedit de jurnal și (re)evocări a ascuns într-o consistentă carte despre lumea televiziunii românești, o poveste ce-a început pentru el încă din data de 1 aprilie 1961.
N-a fost, nu este și nu va fi o farsă istorică acest adevăr cioplit meșteșugit pe albul unei hârtii ce-i rămâne datoare confesării.
E ca un balerin ce merge pe vârfuri Gheorghe Mitrofan, unul ce se teme cumva să nu tulbure liniștea lemnului ce-a nemurit greutăți, poveri și amintiri.
La vârsta de 30 de ani deja scria o istorie tehnică pentru TVR, iar tânărul rebel și visător a fost cel care-a inovat titratea cu caracter transparent sau peliculă transparentă, premieră mondială altfel.
Ca om care a trăit aproape trei decenii în studiourile de televiziune, ca reporter, redactor, realizator sau moderator știu mirarea vederii la televizor, reținerea uimirii între ce se vede de acasă din fotoliu și ce meșteresc tehnicienii de platou și nu numai.

LITANIILE MȂHNITULUI PROTOSINGHEL ROMEO

Scris de Ică Săliṣteanu. Posted in Cultura


Ioan Romeo Roşiianu trece de la condiţia epistolarului voit suprem la cea de sacerdot (hierofant) şi zămisleşte litanii  (“Litanii pentru sufletul gol”  şi “Litanii pentru inima surdă”)  şi  autopsiază  inima surdă, pentru a-i înţelege tristeţea (melancolia) ca stare existenţială.
Ioan Romeo Roşiianu a fost zămislit într-o zodie complicată, în care insatisfacţiile sau satisfacţiile întârziate l-au îmbolnăvit grav cu tristeţe aproape iremediabilă ṣi pe care şi-o camuflează mai mereu în exuberanţă şi-n veselie de moment.
Viaţa (nepotrivită sau potrivită) pe care-o trăieṣte cu felul său de a fi, îl determină pe Ioan Romeo Roṣiianu, asemenea lui Socrate, să-ṣi bea pȃnă la fund paharul amărăciunii ṣi pentru asta are-n dotare pocalul pe care după golire, îl umple cu vorbe ṣi nu cu vinul euharistic, miruind în felul lui pe cei care-i apreciază poezia.
Nu este “Poetul morţii” ṣi de aceea Ioan Romeo Roṣiianu este preţuit pentru esenţa poeziei sale pȃnă ṣi de luntraṣul Charon, care uimit de litaniile sale îi refuză bănuţul ṣi trecerea peste Styx.

(RE)TRANSCENDEREA LITANIEI ÎN ARTA CREAȚIEI LITERARE

Scris de Valentin Lupea. Posted in Cultura


         Litaniile-poem din cartea lui Ioan Romeo Roşiianu, LITANII PENTRU INIMA SURDĂ, pot da imaginea unor referințe poetice excelente pe marginea trăirilor şi frământărilor sale sufleteşti ṣi intelectuale, a litigiilor sale cerebrale, însă fondul lor rămâne unul unic şi adânc, lăsând să se întrevadă o mare coerență artistică, dedusă dintr-o experiență bogată şi nemijlocită cu faptele de trăire ṣi simțire, sau de imaginație, al căror aspect divers, nu ne poate înşela asupra acelor linii de mare forță intelectuală care traversează subtextul cărții, unindu-i înțelesurile şi făcând-o superior delectabilă.
        Am spus şi cu altă ocazie faptul că Ioan Romeo Roşiianu a fost şi a rămas un poet în inima şi-n simțirea căruia totul prinde nuanță liturgică căpătând un pronunțat iz de sfântă împărtăşanie, armonizăndu-se perfect cu trăirile şi simțirile sale interne, cu dorurile şi ofurile sale atât de felurite în care, pe prim plan se află moşii şi strămoşii săi, în primul rând părinții, tata şi mama, din care descinde direct.

Manifestare de prestigiu a rutenilor în Baia Mare

Scris de Ion Augustin Sabou. Posted in Cultura


Orice poveste începe cu... a fost o dată ca niciodată!
Să știți că în Baia Mare chiar a fost... o dată și odată!
În data de 13 mai, la Muzeul de Arheologie și Istorie Maramureș s-a (tot) petrecut petrecerea lansării nobiliare a cărții înnobilatoare a dr. Gheorghe Firczak – președintele Uniunii Culturale a Rutenilor din România - despre îndelung înnobilatul Avram Iancu.
Au susținut și întreținut manifestarea și atmosfera dr. Viorel Rusu, directorul Muzeului, dr. Ilie Gherheș, exdirector, Ioan Romeo Roșiianu, absolvent al Facultății de Istorie, director al revistei și al editurii Ecreator.
Dincolo de eleganța și noblețea momentului, a cântat poetul și rapsodul Florin Dragomir, iar Ansamblul folcloric „Cernova Ruja – Bujorul Roșu” din Bistra a reușit să reducă la tăcere și să oblige la inspirație și meditație sala arhiplină.

Avram Iancu, simbolul REVOLUȚIEI ROMÂNE(1848-1849)

Scris de Gabriela Dimitriu. Posted in Cultura


Cartea ”AVRAM IANCU CARACTERUL EUROPEAN AL REVOLUȚIEI ROMÂNE din 1848-1849” scrisă de doctor în științe istorice Gheorghe Firczak a fost tipărită la Editura Cetate Deva, în anul 2024 și aduce în prim plan cititorului, punctele de cotitură care au antrenat în organizarea și începerea revoluției din 1848-1849 la nivel european, revoluție la care s-au afiliat Moldova, Țara Românească și Transilvania, alături de alte popoare ale continentului.
Gheorghe Firczak s-a născut la 10. 06. 1955 în municipiul Lupeni, județul Hunedoara și este absolvent al  Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Facultatea de Istorie-Filozofie, Secția istorie-filozofie.
Dragostea pentru istoria acestei țări, alături de pasiunea pentru filozofie, l-au determinat pe domnul Gheorghe Firczak să aloce un timp prețios studiului istoriei,  pentru a readuce în inimile românilor evenimentelor politice, culturale și naționale.

File de istorie

Scris de Iulia-Maria Ciherean. Posted in Cultura


Domnul Gheorghe Firczak, doctor în istorie, ne propune un volum inedit de istorie, file importante din istoria poporului nostru, mai exact un volum despre Avram Iancu și revoluția de la 1848-1849. Volumul se intitulează sugestiv Avram Iancu. Caracterul european al Revoluției Române din 1848-1849 și a apărut la editura Cetate Deva, în anul 2024.
          Scriitorul, un fin cunoscător al istoriei și totodată un pasionat al acestei științe, cuprinde în paginile acestei cărți informații prețioase despre istoria românilor, despre istoria poporului nostru. Astfel, se adeverește zicala că un popor nu se poate bucura de prezent dacă nu își cunoaște trecutul mai întâi.
           Volumul debutează cu o dedicație a autorului pentru tatăl său, fiind mai apoi și un argument, unde se cimentează necesitatea unui asemenea studiu. Din păcate, tot mai puțini își cunosc trecutul, tot mai puțini își cunosc rădăcinile și legăturile cu strămoșii noștri.

AVRAM IANCU - CARACTERUL EUROPEAN AL REVOLUȚIEI ROMÂNE DIN 1848 -1849, O CARTE CÂT O ISTORIE

Scris de Valentin Lupea. Posted in Cultura


          Născut la 10 iunie 1955 în municipiul Lupeni, județul Hunedoara, Gheorghe Firczak este absolvent al Universității clujene Babeş - Bolyai, Facultatea de Istorie - Filosofie, Secția istorie - filosofie, obținând doctoratul în istoria culturii, la aceeaşi universitate, cu teza: INTERFERENȚE, CONVERGENȚE ŞI DIVERGENȚE CULTURALE ROMÂNO-MAGHIARE ÎN EPOCA LUMINILOR (1999), avându-l conducător pe academicianul Camil Mureşanu (1927 - 2015), căruia îi rămâne profund îndatorat de insuflarea dragostei adânci pentru istorie, şi căruia îi dedică prezenta carte, AVRAM IANCU. CARACTERUL EUROPEAN AL REVOLUȚIEI ROMÂNE DIN 1848 - 1849, Editura CETATE DEVA, 2024, dedicație pe care o face şi tatălui său, şi doamnei profesoare Viorica Igelsky, din aceleaşi motive.
          În centrul prezentei cărți, aşa după cum este şi normal, stă figura emblematică a personalității lui Avram Iancu, eroul şi liderul luptei pentru libertatea românilor din Ardeal, a moților din Munții Apuseni, figură susținută de istorie, de mulțimea care a urmat-o în mod deliberat, fără constrângeri, convinsă fiind, ea, mulțimea, că prin această luptă națională, va obține drepturi egale şi libertate, la fel ca şi celelalte etnii conlocuitoare ale Transilvaniei, toate acestea derulându-se într-o perioadă în care conceptul de națiune a început să prindă contur, influențând la modul decisiv mişcările de eliberare națională ulterioare.

Glasul poetului îmbălsămat în versuri

Scris de Liliana Moldovan. Posted in Cultura


„Litanii pentru sufletul gol” este un volum de versuri expresive și profunde referitoare îngenuncheatul destin al creatorului de literatură, al mânuitorului de penel înfiorat, care, atunci când scrie și suspină, cu tâmple prinse între metafore, își deșartă tainic sufletul și se descarcă de neiubirea și indiferența lumii, pe care o împodobește, în schimb,  cu emoționante bijuterii testamentare, turnate în versuri incredibil de reușite.
Ivit dintr-o poveste de viață epuizantă, sufletul scriitorului își află mântuirea în infinitatea poeziei. Atunci când scrie, acesta se iartă și își iartă destinul. Atunci când își adună lacrimile din „colțuri de privire”, poetul se înnobilează sufletește  iar privirile i se odihnesc nestigherite „în apa liniștii”.  Atunci, și numa atunci, acesta renunță la masca „drumețului fără rost”, uită de „făptura-i viscolită” și își ghidează spre lumină „sufletul greu înveșmântat”.
De fapt, când îi citim confesiunile lirice, întreg „cerul se înclină până la pământ” iar cititorii fac reverențe, înțelegând că omul și poetul Ioan Romeo Roșiianu nu va mai fi niciodată „o umbră pusă la uscat”.

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024