FRF "îngroapă" juniorii cu legea în mână! Cum s-au dus peste 6 milioane de euro pe apa sâmbetei. Banii erau destinaţi creşterii copiilor
-Mircea Sandu acuză Steaua că nu a alocat Centrului de juniori zece la sută din sumele de transfer de anul acesta, însă Legea acorda acest privilegiu doar federaţiei naţionale! „Naşu” a renunţat să mai colecteze sumele la presiunea cluburilor, pe care acum le acuză de „deturnare de fonduri”
-În ultimii trei ani, fotbalul românesc a încasat 62,7 milioane de euro din transferuri de jucători, interne şi internaţionale. Dacă 10% s-ar fi investit în juniori, eram la nivelul Spaniei sau Germaniei!
Pe final de mandat, Mircea Sandu încearcă să arunce dezastrul de la copii şi juniori în curtea cluburilor. După 23 de ani în care a tratat acest subiect ca pe un apendice al calendarului federal, preşedintele FRF s-a lansat în ultimele trei zile în discuţii pe tema fotbalului juvenil.
Ce a declarat:
"Noua echipă care va veni în Federaţie trebuie să facă un plan pentru următorii 6-10 ani şi mă refer aici la grupele de juniori“
"Sunt de acord în totalitate cu Gică Hagi că nu se pune problema selecţionerului la echipa naţională, ci alte lucruri care ţin de fotbalul juvenil”
„Steaua este responsabilă în faţa legii pentru deturnare de fonduri. Autorităţile n-au cum să nu o controleze. Duce la o doză de nesimţire, ca banii deşi sunt pentru juniori să fie folosiţi în alte scopuri”
Toate cele trei aspecte punctate de Mircea Sandu se află însă exclusiv în curtea federaţiei pe care a condus-o începând cu 1990. Primele două, legate de o strategie în privinţa juniorilor, nici nu trebuie detaliate: un plan concret este obligatoriu pentru orice federaţie sportivă care îşi respectă şi viitorul, nu doar trecutul şi prezentul. Ultima temă este un pic mai delicată. Mircea Sandu vorbeşte despre procentul de 10% din indemnizaţiile de transfer care trebuie investite în centrele de copii şi juniori. Conform Legii Educaţiei Fizice şi Sportului (Legea 69/2000), această atribuţie revenea exclusiv FRF. Ce spune Legea:
Art. 71
Sursele de finanţare a federaţiilor se constituie din:
Lit. f) 10% din indemnizaţiile de transferuri interne şi internaţionale ale sportivilor, care se constituie în sursa de finanţare a activităţii sportive pentru copii şi juniori, inclusiv a celor din cluburile şcolare.
"Cluburile au făcut scandal, iar federaţia a cedat"
În traducere, litera respectivă de lege spune că federaţia trebuia să colecteze procentul de 10% şi să-l direcţioneze spre activitatea sa de juniori, dar şi spre cea a cluburilor şcolare, care nu au posibilităţile financiare ale centrelor juvenile aparţinând marilor grupări. Federaţia însă a cedat sumele respective, la presiunea conducătorilor. Cu alte cuvinte, Mircea Sandu s-a spălat pe mâini în această problemă. „Nu se mai ştie cu exactitate când, pentru că este o decizie veche, federaţia a renunţat la sumele respective cu condiţia ca banii să fie investiţi în centrele de copii şi juniori”, sună explicaţiile venite dinspre FRF.
Nici la cluburi lucrurile nu sunt clare: „Din câte îmi aduc aminte, federaţia a încasat acel procent până prin 2007, când cluburile au făcut scandal. Nu era un control exact al banilor, iar UEFA instituise deja taxa de solidaritate de 5 la sută. Plus grila de formare şi promovare, astfel că până la urmă o parte din suma de transfer se întorcea la bază”, spune unul dintre conducătorii din Liga I, sub protecţia anonimatului. Întrebat dacă FRF a venit vreodată în control să verifice dacă sumele respective sunt investite în sectorul de copii şi juniori sau dacă a cerut explicaţii, respectivul preşedinte a răspuns sec: „Niciodată”.
Părere avocat: "Textul legii e ambiguu"
Steaua a încasat din transferurile jucătorilor Vlad Chiricheş (8,5 milioane de euro) şi Raul Rusescu (2,2 milioane de euro) peste 10 milioane de euro. Prin urmare, un milion de euro ar fi trebuit să se regăsească în centrul de copii şi juniori. Numai că Steaua ţine cu costuri minime doar cele cinci grupe de juniori impuse de regulamentul de licenţiere. Mai are şi echipa din Champions League Youth, însă cea mai mare parte a cheltuielilor este asigurată de UEFA, din fonduri suplimentare.
Legal, poate fi cineva tras la răspundere, mai ales că Mircea Sandu vorbeşte de deturnare de fonduri? ProSport a cerut părerea unui avocat: „În primul rând, textul este ambiguu. Nu prevede obligativitatea plăţii, ci este lăsat la latitudinea federaţiei. Dacă aceasta solicită acel procent, clubul este obligat să-l dea. Dacă nu, clubul nu poate fi tras la răspundere, mai ales că nu este specificată expres vreo sancţiune. În fine, deturnarea de fonduri este o speţă de penal, nu una din domeniul sportului”.
Mai rămâne vina morală, care i se poate atribui lui Mircea Sandu mai mult decât conducătorilor pe care îi acuză acum de deturnare de fonduri. Explică un preşedinte de club: „Dacă Steaua îl vindea pe Chiricheş cu 30 de milioane de euro, pe ce cheltuia 3 milioane de euro cu juniorii? Era exagerat. Federaţia însă îi putea gestiona altfel. Dacă i-ar fi păsat!”.
Eu le-am atras atenţia public, mai mult n-am ce să fac. N-am cum să iau măsuri împotriva Stelei, pentru că asta este treaba autorităţilor. Eu doar i-am avertizat public
Mircea Sandu, preşedinte FRF