UK Bookmakers

PIRAMIDA CORUPŢIEI PSD DIN CARACAL. Cum să furi un milion de euro prin contracte fictive şi falsuri în contabilitatea primăriei!

Scris de Violeta Fotache, Ionel Stoica. Posted in Ancheta


Fostul primar din Caracal, Gheorghe Anghel şi alte 13 persoane, între care mai mulţi angajaţi ai primăriei, au fost arestaţi preventiv în dosarul de evaziune fiscală, înşelăciune şi delapidare cu un prejudiciu de 5,2 milioane de lei. Detalii inedited despre modul în care era organizat furtul din bani publici în referatul procurorilor Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT)- Olt.

Gheorghe Anghel (66 de ani) a fost primar în Caracal timp de 21 de ani. Astfel, Anghel a fost primar în perioada 1984-1989, iar apoi a fost ales din nou în 1996. De atunci, el a câştigat toate alegerile, până în anul 2012. El a fost membru PSD până la sfârşitul anului 2011, când a trecut la UNPR

DIICOT: Liderul grupării sunt primarul şi directorul economic

Potrivit DIICOT, liderii grupului infracţional organizat, respectiv Gheorghe Anghel şi Maria Tudor, primar al municipiului Caracal şi respectiv director economic în cadrul Primăriei Municipiului Caracal, în principal din anul 2009 au pus bazele unui mecanism prin care se urmărea fraudarea bugetului Primăriei Caracal, prin însuşirea unor sume mari de bani în baza unor documente (facturi, chitanţe) care atestau efectuarea unor lucrări fictive, sau procurarea de materiale necesare în desfăşurarea activităţii primăriei fictive.

La gruparea condusă de cei doi lideri au aderat atât angajaţi ai primăriei Caracal precum şi alte persoane care au fost racolate atât de lideri cât şi de ceilalţi angajaţi , cu scopul clar de aşi însuşi sume de bani.

Schema piramidei

Astfel, la gruparea condusă de către Anghel Gheorghe şi Tudor Maria au aderat:
Natalia Olaru şi Elena Neculăiţă - consilier superior în cadrul compartimentului contabilitate din cadrul Primăriei Caracal (care aveau în administrare conturile prin care s-au derulat sumele de bani însuşite de învinuiţi).

Mariana Coşoveanu - casier principal în cadrul Primăriei Caracal.
Mihaela Claudia Duică -şef serviciu SPCLEP în cadrul Primăriei Caracal
Petre Duică - cadru militar (soţul Mihaelei Claudia Duică).
Liana Loredana Stroie - angajată la serviciul comercial în cadrul Primăriei Caracal (fiica Nataliei Olaru).
Florinel Stroe –administrator la SC SFSRL Caracal şi SC BAJTM SRL Slatina (ginerele Lianei Loredana Stroie).
Daniela Stroe- administrator la SC SFSRL Caracal şi SC BAJTM SRL Slatina (fiica Lianei Loredana Stroie).
Georgeta Cercel - administrator al SC Stefanotis SRL Caracal,
Georgeta Olteanu - administrator al SC Vaol Comexim SRL Craiova,
George Pavel - administrator al PF Pavel George din Caracal (prieten cu înv Anghel Gheorghe),
Grigorie Sandu- administrator al SC Grion Ignifug SRL Slatina,
Mariana Pancu - administrator al PF Pancu Marianaşi Benghe Mariana –angajată la serviciul de audit din cadrul Primăriei Caracal (persoană care făcea auditul actelor contabile întocmite de gruparea infracţională),
Cristinel Coman – administrator la SC Badoterm SRL Drăgăneşti Olt şi SC Chimic Ecoplast Electric SRL Potcoava şi Bogdănel Marius Dumitrescu – administrator la SC Bogtranztrans SRL Caracal.

Facturi şi chitanţe false

Din verificările DIICOT a rezultat faptul că în perioada 2005 -2012, gruparea condusă de fostul primar a introdus în contabilitatea primăriei facturi şi chitanţe false în valoare de peste 5.600.000 lei şi şi-au însuşit sumele de bani decontate prin casierie şi prin conturile bancare. Pentru a ascunde frauda, învinuiţii au sustras o parte din documentele întocmite şi depozitate în Arhiva Primăriei Caracal (facturi, note contabile, extrase de cont, chitanţe, etc), astfel că doar după ridicarea de noi extrase de cont de la trezorerie, de către organele de poliţie, s-au putut stabili plăţile fictive efectuate de grupul infracţional.
Procurorii DIICOT au mai arătat că în vara anului 2012, după pierderea alegerilor locale de către Gheorghe Anghel, liderii grupului infracţional împreună cu Natalia Olaru, Mariana Coşoveanu şi Mariana Benghe, au încercat refacerea registrelor de casă, sustrăgând vechile registre.

Cine avea drept de semnătură în primărie

Gheorghe Anghel şi Maria Tudor au fost persoanele ce aveau drept de semnătură pentru decontarea sumelor de bani din conturile Primăriei Caracal, acestea fiind persoanele ce au dispus şi semnat majoritatea ordinelor de plată prin care sau efectuat plăţii către furnizorii primăriei. Excepţie fac ordinele de plată ce au fost semnate de către viceprimar atunci când primarul era plecat din localitate sau în concediu. Acest ordine de plată au fost semnate de viceprimar la îndemnul directorului economic Maria Tudor.

Potrivit procurorilor DIICOT, Natalia Olaru şi Elena Neculăiţă au fost angajate în funcţia de consilieri superiori în cadrul biroului contabilitate şi avea ca principale sarcini de serviciu administrarea conturilor bancare ale primăriei , întocmirea ordinelor de plată în baza facturilor primite de la furnizori , întocmirea actelor contabile , arhivarea lor . De asemenea aveau ca sarcini de serviciu preluarea de la casierie a actelor de casă întocmite de casieră, verificarea acestora, îndosarierea şi arhivarea lor.

Mariana Coşoveanu a îndeplinit în cadrul Primăriei Municipiului Caracal funcţia de casier principal iar prin natura sarcinilor de serviciu, a primit sumele de bani rezultate din încasările realizate de angajaţii primăriei, a încasat diferite sume de bani de la cetăţenii, a efectuat plăţii primind în schimb documente justificative pentru aceste plăţii ( chitanţe , facturi , dispoziţii de plată , bonuri fiscale , etc. ) şi a depus sumele rămase la sfârşitul zilei la Trezoreria Municipiului Caracal de unde a primit foi de vărsământ sau taloane de încasare de impozite , taxe şi contribuţii.

Mariana Benghe, are în cadrul Primăriei Caracal funcţia de auditor şi în cadrul sarcinilor de serviciu avea şi auditarea actelor contabile întocmite de către Mariana Coşoveanu, Natalia Olaru şi Elena Neculăiţă.

Acte contabile modificate

După ce procurorii DIICOT au început verificarea cheltuielilor efectuate de către de angajaţii Primăriei Caracal , mai precis la data de 04 iulie 2012, Natalia Olaru, consilier superior în cadrul compartimentului contabilitate a mers la Arhiva Primăriei Caracal a solicitat şi ridicat 31 dosarele cu acte contabile de la activitatea "Piaţă " din perioada 2007 – 2011 .
La data de 13 iulie 2012 , Tudor Maria , director economic la Primăria Caracal a ridicat de la Arhivă 101 dosare cu acte contabile pe care le-a restituit în aceeaşi zi .
La data de 16 iulie 2012 Tudor Maria a mai ridicat dosarul cu acte contabile aferent lunii aprilie 2008 pe care l-a predat în aceeaşi zi .
La data de 19 iulie 2012 , Coşoveanu Mariana a ridicat de la arhiva Primăriei Caracal exemplarul nr. 2 al registrului de casă din luna decembrie 2008 şi 3 carnete registru de casă din perioada aprilie - iunie 2010 pe care l-a predat înapoi la data de 20.07.2012 .
La data de 30 iulie 2012 , Olaru Natalia a ridicat de 76 balanţele de verificare aferente anului 2008 .

Falsurile în contabilitate

Cu această ocazie au sustras din dosarele arhivate mai multe documente şi au modifica filele registru de casă . Cu ocazia verificărilor au fost identificate file registru de casă la care exemplarul nr. 1 este diferit de exemplarul nr. 2 (cel scos la indigo) dar au fost identificate şi exemplare nr. 1 care deşi au fost întocmite pentru aceeaşi dată sunt diferite din punct de vedere al conţinutului.
Registrele de casă au mai fost modificate şi în sensul de a întocmi o filă registru de casă nouă în 2 exemplare din care un exemplar (nr. 1) a fost pus în documentele contabile după ce în prealabil a fost vizat de către Maria Tudor şi "auditat" de către Benghe Mariana iar cel de-al doilea exemplar (nr. 2) a fost lipit în carnetul din care a fost emis exemplarul original la data întocmirii acestuia. Maria Tudor recunoaşte că în timpul controlului , la îndemnul numitei Olaru Natalia, a semnat mai multe exemplare de registru de casă ce aveau date anterioare dar când şi-a dat seama ce face a refuzat să mai semneze aceste registre.

Acuzaţiile DIICOT

În cauză se reţine în sarcina inculpaţilor comiterea infracţiunii prev de art 7 alin 1 din Legea nr.39/2003, conturată prin activitatea coordonată a membrilor grupului infracţional, desfăşurată continuat în perioada 2005-2012, prin care s-a urmărit şi obţinut fraudulos, beneficii pecuniare în dauna instituţiei publice (Primăria mun Caracal), prin efectuarea de operaţiuni frauduloase, simulând activităţi comerciale în numele şi în favoarea beneficiarului, respectiv primăria mun Caracal.

În fapt, primăria nu a beneficiat de bunurile, mărfurile sau serviciile pe care, în calitatea lor de funcţionari (primar, director economic, consilieri economici, casier), au dispus plata acestora, cu ignorarea vădită a obligaţiilor de serviciu şi a normelor legale privind achiziţia, recepţia şi plata unor astfel de servicii.

Palierul I al grupării “Caracal"

Pe segmente de comportament infracţional, Gheorghe Anghel – primar în perioada 1980-2012 la primăria Caracal şi Maria Tudor- director economic în perioada 2004-2012 la primăria Caracal, se ocupau de avizarea/semnarea, darea în plată a presupuselor mărfuri, bunuri, servicii, cunoscând însă fictivitatea acestora.
Aceştia transmiteau decizia infracţională de plată efectivă, în scopul scoaterii banilor din bugetul primăriei, inculpaţilor cu atribuţiuni specifice fişei postului în acest sens: Elena Neculăiţă –consilier superior în cadrul compartimentului contabilitate la primăria Caracal; Natalia Olaru - consilier superior în cadrul compartimentului contabilitate la primăria Caracal; Mariana Coşoveanu – casier principal în cadrul primăriei Caracal; Mariana Benghe – auditor în cadrul primăriei Caracal (având rolul de a da aparenţă de legalitate cu ocazia auditării activităţii, de a masca circuitele fictive financiare ale grupului infracţional)

Palierul II al grupării “Caracal"

Conform înţelegerii infracţionale, pe palierul 2 al piramidei, grupului infracţional, existau administratorii firmelor presupus furnizoare de bunuri şi servicii, pentru beneficiarul primăria mun Caracal, respectiv George Pavel, Sandu Grigorie, Mihaela Claudia Duică (şef serviciu SPCLEP în cadrul primăriei Caracal), Petre Duică (soţul Mihaelei Claudia Duică), Florinel Stroe (ginerele Nataliei Olaru), Daniela Stroe (fiica Nataliei Olaru).

Palierul III al grupării “Caracal"

Potrivit DIICOT, din grupul infracţional, pe palierul 3, făceau parte şi Cristinel Coman, Georgeta Cercel, Georgeta Olteanu, Mariana Pancu, Bogdănel Dumitrescu, (toţi administratori de societăţi comerciale) şi Liana Loredana Stroie (angajată la primăria Caracal- serviciul comercial, fiind fiica Nataliei Olaru), careu au fost racolaţi de membrii grupului infracţional de pe palierul 2, în scopul furnizării de documente fictive din partea presupuşilor furnizori de bunuri şi servicii pentru primăria Caracal, completând astfel circuitul fictiv financiar al documentelor.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/piramida-coruptiei-psd-din-caracal-cum-sa-furi-un-milion-de-euro-prin-contracte-fictive-s-1069252.html

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020