Primăria Sfântu Gheorghe nu repune pe turla instituției tricolorul românesc, care simbolizează eliberarea orașului

Scris de Oana Mălina Negrea. Posted in Sos Romania


Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe nu va repune pe turla clădirii instituției tricolorul românesc, care simbolizează eliberarea primului oraș din Ardealul de Nord de sub ocupație fascisto-hortystă, invocând motive tehnice.
Într-o adresă transmisă Asociației Naționale a Veteranilor de Război, Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere și Asociației Naționale Cultul Eroilor 'Regina Maria, conducerea Primăriei menționează că va sprijini manifestările dedicate sărbătoririi a 71 de ani de la eliberarea orașului, ce vor avea loc pe data de 8 septembrie a.c, dar, din motive tehnice, nu va rearbora drapelul național pe turla instituției.

'Vom arbora Drapelul național, în conformitate cu legislația în vigoare, la intrarea principală în Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, cu toate că lucrările de reabilitare a clădirii nu s-au finalizat și clădirea nu a fost preluată de la constructor prin proces-verbal de recepție la terminarea lucrărilor.

În ceea ce privește arborarea Drapelului Național al României pe turla Primăriei municipiului vă învederăm că din punct de vedere tehnic este imposibil de realizat, întrucât pe turla clădirii este montat un ornament cu un paratrăsnet (...) conform Proiectului pentru protecția împotriva trăsnetelor, care trebuie să fie așezat în așa fel încât raza de acțiune să acopere întreaga clădire, deci într-un punct central, și trebuie să fie poziționat cu min. doi metri deasupra punctului cel mai înalt al clădirii, conform normelor tehnice în vigoare', se arată în documentul menționat.

Prin urmare, conducerea Primăriei recomandă alegerea altei clădiri publice din Sfântu Gheorghe aparținând autorităților locale sau centrale pentru arborarea drapelului României, nominalizând sediul Consiliului Județean Covasna și al Prefecturii, unde 'nu există impedimente de natură tehnică, iar clădirile nu se află în reabilitare'.

Sfântu Gheorghe a fost primul oraș din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupație străină în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pe 8 septembrie 1944, zi în care Armata Română a arborat drapelul tricolor pe turla Primăriei, ca simbol al libertății. Tricolorul a fost reînalțat în acest loc pe data de 8 septembrie 1994, la 50 de ani de la eliberarea orașului Sfântu Gheorghe, în cadrul unei ceremonii desfășurate în prezența Ministrului Apărării Naționale, generalul Nicolae Spiroiu, în care a fost dezvelită și o placă de marmură comemorativă.

În anul 2009, Forumul Civic al Românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș a propus ca steagul tricolor de pe turla Primăriei să capete statut de monument istoric, în semn de recunoștință față de jertfele ostașilor români care au luptat pentru eliberarea Ardealului de Nord. Anul acesta, Primăria Sfântu Gheorghe a început lucrările de reabilitare a clădirii și a coborât steagul de pe cupolă.

Asociația Națională a Veteranilor de Război, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere și Asociația Națională Cultul Eroilor 'Regina Maria vor organiza pe 8 septembrie a.c o amplă ceremonie militară și religioasă în municipiul Sfântu Gheorghe, iar în acest context au cerut rearborarea tricolorului. Acesta va fi adus de la București la Sfântu Gheorghe de către o ștafetă constituită din militari organizați voluntar în grupul Invictus România, care vineri dimineață a luat startul din Capitală.

'Ștafeta veteranilor' este organizată în contextul 'Anului veteranilor de război' și Zilei Armatei Române, cu spijinul Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne, și va cuprinde încă trei trasee, însumând peste o mie de kilometri, parcurse în anul 1944 de Armata României în luptele din cel de-Al Doilea Război Mondial, respectiv Curtea de Argeș-Sibiu-Sighișoara-Târgu Mureș, Timișoara-Păuliș-Arad și Iași-Piatra Neamț-Vatra Dornei-Bistrița-Târgu Mureș-Oarba de Mureș-Cluj Napoca-Carei. În toate aceste localități, în care vor ajunge până pe 25 octombrie a.c, membrii ștafetei vor arbora drapelul tricolor în semn de omagiu adus ostașilor români.
 
http://www.agerpres.ro/social/2015/09/04/primaria-sfantu-gheorghe-nu-repune-pe-turla-institutiei-tricolorul-romanesc-care-simbolizeaza-eliberarea-orasului-18-25-09

Share
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024