Neculai Samson, singurul consilier ales în Italia: «Am fost votat și de italieni»

Scris de Andi Rădiu. Posted in Sos Romania


Neculai Samson, 36 de ani, rezident la Pertosa, în provincia Salerno, a fost ales consilier la alegerile locale care au avut loc în Italia duminică, 31 mai. A participat pe o listă civică, "Ulivo per Pertosa", care l-a susținut pe primarul, ales deja la al treilea mandat, Michele Caggiano scrie Gazeta Românească preluată de Romanian Global News.
Din lista pe care a participat Neculai Samson au intrat în consiliul local 7 persoane. Românul s-a situat pe locul 6, cu 28 de voturi. Contactat telefonic, românul ne-a declarat în exclusivitate că voturile pe care le-a obținut nu sunt 100% de la români, ci și de la italieni. "12 au fost ale românilor și 16 de la italieni. E o mare bucurie pentru mine, e o dovadă că nu contează naționalitatea, ci contează ce fel de om ești. La fel și în comunitatea românească de aici, deși nu suntem mulți, dar ne respctăm. Muncim, participăm la acțiunile locale, facem tot posibilul să ne integrăm cât mai bine."

L-am întrebat pe Neculai Samson cum a primit vestea. "M-a sunat primarul, eu eram la muncă, îmi vedeam de treabă. M-a anunțat că el a câștigat alegerile și că m-am situat pe un loc care mă duce pe un fotoliu în consiliul local. M-am bucurat. El m-a felicitat și m-a asigurat că e bucuros că are un consilier local din rândul comunității românești. Nu e de mirare pentru mine, am făcut împreună multe lucruri bune pentru comunitate."

Contactat telefonic, primarul ales, la al treilea mandat, ne-a declarat că este deosebit de încântat pentru rezultatul românului. "Nicola (așa îl strigă localnicii, n.r.) nu este emigrant, nu este un străin. Nicola este unul dintre noi. E un model de integrare, un foarte bun muncitor, respectat atât de italieni, de localnici și de conaționalii săi. Pentru primăria din Pertosa este un câștig." ne-a declarat primarul Michele Caggiano.

"De 12 ani îl cunosc, îl știu de la echipa de Protecția Civilă, de la cele două manifestații "Festa dei Popoli" pe care le-am organizat. A fost și în ședințele de consiliu pentru diferite manifestări. Este unul de-ai noștri, nu e nicio diferență." a mai adăugat el.

Asociația "Amici del Sud"

Neculai Samson a fondat la Pertosa asociația "Amici del Sud". Originar din Neamț, se află de 13 ani în Italia. "Am venit în Italia ca orice persoană care are visele sale, de bunăstare și de a câștiga un ban mai mult. Aveam serviciu bun și în România, dar cum am fost dominat mereu de un spirit de aventură, am acceptat invitația unui bun prieten. În toată această situație a trebuit însă să trec printr-un mare necaz. Tocmai prietenul meu bun, care mă invitase în Italia a murit într-un accident de circulație. A fost un moment teribil. Acum lucrez ca șofer și mecanic, iar în timpul liber mă ocup cu repararea computerelor".

În opinia lui, câștigarea respectului este cheia integrării. "A fost greu pentru mine la în ceput, până am reușit să mă integrez, să-mi găsesc un loc de muncă dar cel mai important să-mi câștig respectul față de oamenii din jurul meu. Am căutat și să respect pe cei din jurul meu. Cred că asta e cel mai important: să-ți găsești un loc onorabil în societate."


După ce s-a stabilit la Pertosa s-a înscris în Protecția Civilă. "E un lucru pe care ar trebui să-l facă cât mai mulți români. Ar demonstra că vrem integrarea, că ne pasă de urbea în care locuim. În prezent conduc o grupă de 8 persoane, toți italieni, cu care intervenim când e nevoie. Eu sunt singurul străin. "

A înființat asociația "Amici del Sud" în urmă cu șapte ani, iar de atunci a participat mereu la "Festa dei popoli", a format o echipă de fotbal cu care a avut succes, dar aportul cel mai mare l-a dat pentru înființarea unei biserici românești. "Am avut o activitate deosebit de bogată, dar nimic nu se poate face de unul singur. Dacă nu ai în spate o echipă unită și puternică, nu poți realiza nimic."

"Noi am fost consecvenți și de la înființare am participat la activitățile organizate de primării, la evenimente sportive dar cel mai important a fost să avem biserica românească. Am reușit și acest lucruri, chiar dacă relațiile cu preotul nu au fost foarte bune în final. Noi ne-am făcut datoria."

Participarea comunității la alegerile locale și la diferitele activități ale asociației sunt rodul unei relații foarte bune pe care Samson o are cu românii din zonă, dar și cu autoritățile locale. "Eu am ajutat mereu pe fiecare. Mai ales cu informații, cu documente. Când a fost cazul i-am îndrumat pe unii și către Caritas. Din păcate sunt și familii aflate în dificultate. Asta pe de o parte, dar și cu cei din primăriile din zona noastră. Ne vedem de treabă aici, muncim și nu deranjăm pe nimeni. Asta a făcut ca primarii care s-au succedat să dorească mereu un dialog cu noi."

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=17787:neculai-samson-singurul-consilier-ales-in-italia-lam-fost-votat-i-de-italienir-&catid=52:asociatii--ambasade&Itemid=73

Share
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024