Dau dependență ca orice drog. Chipsurile, băuturile carbogazoase și batoanele de ciocolată vor avea etichete speciale prin care vom fi informați ce boli grave pot produce

Scris de LB. Posted in Sanatate


Creșterea alarmantă a obezității și a diabetului zaharat mai ales în rândul copiilor dau mari băti de cap legiuitorilor români, care vor să stopeze acest fenomen. Astfel, deputatul liberal Elena Reuer a depus un proiect de lege prin care cere producătorilor de alimente de tip snack food și fast food să informeze corect consumatorii asupra riscurilor la care se supun consumând aceste produse.
”Având în vedere creșterea alarmantă a ratei obezității și supragreutății în România, mai ales la copii, precum și a numărului românilor care se îmbolnăvesc de diabet zaharat, statul este dator să intervină pentru a reglementa informarea publică pentru prevenirea și diminuarea cauzelor care generează aceste boli, cu consecințe sociale grave.

Peste 20% dintre români (21,3%) cu vârsta peste 18 ani suferă de obezitate, arată rezultatele studiului epidemiologic “Obezitatea în România”, spune deputata PNL.

Potrivit unor riguroase studii științifice, realizate de către institutele medicale de prim rang din lumea occidentală, principala cauză a acestor îmbolnăviri, cu grave efecte sociale, o reprezintă alimentația nesănătoasă, mai precis a unui anumit tip de aliment denumit generic de literatura de specialitate drept ”junk food”. Produsele de tip “junk food” se caracterizează prin faptul că au în componența lor cantități mari de grăsimi saturate nesănătoase, zahăr și sare. Aceste alimente sunt de două categorii: “snack food” si “fast food”.

    Alimentele snack food sunt: gustările pregatite si ambalate comercial cum ar fi: chips-uri, foietaje cu branză, batoane de ciocolata, prăjituri etc
    Alimentele fast food sunt: cartofii prăjiţi, nuggets de pui, shake-uri, sucuri etc

Potrivit unui studiu realizat la Spitalul de Copii din Boston (SUA), consumul regulat al acestor alimente încurajează supraalimentarea din cauza următorilor factori :

    Sunt sărace in fibre
    Au un gust bun
    Oferă un număr mare de calorii într-un volum mic
    Sunt bogate in grăsimi
    Au un conţinut ridicat de zahăr în forma lichidă

 

”Aceleași riguroase studii științifice au demonstrat, fără dubii, că aportul regulat și excesiv de junk food a dus la dependență, ca orice alt drog. Semnificativ este faptul că mâncarea de tip fast-food creează o dependenţă la fel de puternică precum cea dată de heroină, potrivit unui studiu realizat în SUA ”,  mai spune Reuer.

 

Studiile au mai dovedit că alimentaţia bazată pe junk food provoacă obezitate, supragreutate și diabet. În același timp, având în vedere numărul din ce în ce mai mare de copii care suferă de aceste boli, statul român este dator să-și exercite rolul său de protector al minorului, alături de familie, față de acei factori și cauze care-l pot duce la îmbolnăvire. Statul român este dator, prin intermediul acestei legi, să impună o politică publică de informare a consumatorului mai ales minor, dar și major, asupra riscurilor și consecințelor pe care le poate avea asupra sănătății sale un consum regulat și excesiv de alimente nesănătoase.

”Ținând cont de gravele consecințe sociale și de costurile uriașe pe care statul român va trebui să le suporte pentru ajutorarea celor bolnavi și afectați de junk food, Parlamentul României este dator să elaboreze şi să aprobe prezenta lege care să oblige producătorii, ofertanții, distribuitorii, restaurantele și fast-foodurile să eticheteze produsele încadrate în categoria junk food cu etichete avertisment, care să-i informeze pe consumatori asupra riscurilor și consecințelor consumului de astfel de alimente nesănătoase. În acest sens, avem în vedere utilul model al etichetelor-avertisment de pe pachetele de țigări”,ne-a declarat deputata.

http://www.libertatea.ro/ultima-ora/exclusiv-1285217?utm_source=LibertateaNewsletter&utm_campaign=Newsletter&utm_medium=eMail

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024