Vizită pastorală a Prea Sfinţitului Alexandru în parohia Peregu Mare

Scris de Raimondo-Mario Rupp. Posted in Rutenii


În Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, la 9 septembrie Prea Sfințitul Episcop Alexandru Mesian, s-a aflat în vizită pastorală în parohia „Acoperământul Maicii Domnului”, Peregu Mare din Protopopiatul Aradului. P.S. Alexandru a fost însoțit de către Mons. Angelo Pop, Vicarul General al Episcopiei de Lugoj. Este a treia vizită pe care Prea Sfinţia Sa o efectuează în această parohie. Prima vizită a avut loc în anul 1999, iar a doua vizită în 2005. Cu ocazia acestei vizite s-a sfințit biserica parohială în urma lucrărilor de restaurare în exteriorul bisericii.
Parohia Peregu Mare este una din puţinele parohii de pe teritoriul Eparhiei de Lugoj unde există o frumoasă comunitate de credincioşi slovaco-ruteni. Parohia a fost înfiinţată în anul 1850 iar biserica actuală a fost construită în jurul anului 1921.


Reactivarea acestei comunităţi a avut loc la scurtă vreme după repunerea Bisericii Greco-Catolice în libertate. În anul 1995 a fost instalat Pr. Vasile Bojcsuk care este originar din Crăciuneşti, comuna Bocicoiu Mare (Jud. Maramureş).
La sosire, Prea Sfinția Sa fost întâmpinat în fața bisericii de pr. paroh Vasile Bojcsuk cu Sfânta Cruce şi Sfânta Evanghelie. Un grup de tineri îmbrăcați în porturi populare, i-au înmânat arhiereului un buchet de flori, şi l-au invitat să guste din tradiționala pâine şi sare.
Ceremonia religioasă a început la orele 10.00 cu oficiul sfinţirii apei, după care a urmat binecuvântarea bisericii, prin stropirea cu apă sfinţită şi ungerea zidurilor exterioare cu sfântul şi marele mir, în formă de cruce. După ceremonia de sfinţire, a urmat Sfânta Liturghie arhierească. Alături de Preasfinţitul Alexandru s-au aflat: Mons. Angelo Pop, Vicar General; mons. Nistor Chişbora, prelat papal şi protopop emerit al Aradului, pr. Radu Vorindan Protopopul Aradului, pr. Romeo Bodea, paroh la Arad-Micălaca, pr. Cudla Ioan, paroh la Semlac, Săcui Constantin, paroh la Nădlac, pr. Ioan Vaşadi, paroh la Şeitin, pr. Jarca Miron, paroh la Pecica, pr. Mihai, delegat din partea Episcopului George Djudjar (Serbia), pr. Demeter Salman , paroh romano-catolic de Nădlac şi respectiv pr. Vasile, parohul locului. La Sfânta Liturghie a luat parte şi Pr. Walter Sinn, paroh evanghelic-luteran de Semlac. Răspunsurile au fost date de corul parohiei în două limbi: română şi paleoslava veche.
P.S. Alexandru în cuvântul său, a vorbit pe marginea Evangheliei zilei. „Isus Cristos ne îndeamnă să credem în el, să privim la crucea pe care a fost răstignit ca prin jertfa lui să ne putem scutura de veninul păcatelor. Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică” (Io. 3, 16)
În continuare Prea Sfinţitul Alexandru a mulţumit celor care au organizat această sărbătoare. I-a salutat autorităţile oficiale prezente, pe D-l d-l deputat Gheorghe Firczak, preşedintele Uniunii Culturale a Rutenilor din România, pe D-l Djura Papuga, Preşedintele Consiliului Mondial al Rutenilor care are sediu în Serbia şi pe D-l Kovács Imre, primarul localităţii Peregu-Mare.
La finalul ceremoniei, pr. Iconom Stavrofor Vasile Bojcsuk a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru acest deosebit eveniment, Prea Sfinţitului Alexandru pentru încrederea oferită şi susţinerea în toţi cei 17 ani de activitate pastorală, a mulţumit în mod deosebit familiei, oficialităţilor prezente, Uniunii Culturale a Rutenilor din România care a sprijinit de fiecare dată lucrările de restaurare a bisericii de-a lungul timpului, corului care a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie şi tuturor credincioşilor prezenţi.
În final, oaspeţii invitaţi, au continuat bucuria printr-o agapă fraternă.

http://www.bru.ro/lugoj/vizita-pastorala-in-parohia-peregu-mare/

Share
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024