CFE: Sunt într-adevăr cea mai mare iubire a vieții tale?

Scris de pr. Renzo Bonetti. Posted in Religie


Dragi prieteni, ne este oferită din nou posibilitatea de a asculta Cuvântul Său, un cuvânt diferit de toate celelalte cuvinte. Am vrea să aibă ecoul pe care îl merită, ecoul celui care știe că acela care vorbește mă iubește din adâncul inimii. Este Domnul care vorbește! Vrem să-l ascultăm din Evanghelia lui Marcu, capitolul 9, vers. 41-50.
41 Oricine vă va da să beți un pahar cu apă în numele Meu, pentru că sunteți ai lui Cristos, adevăr vă spun, nu-și va pierde răsplata. 42 Oricine duce la păcat pe unul dintre aceștia mai mici care cred în Mine, ar fi mai bine pentru el dacă i s-ar lega de gât o piatră de moară și ar fi aruncat în mare.

43 Dacă mâna ta te duce la păcat, tai-o! Este mai bine pentru tine să intri ciung în viață, decât, având amândouă mâinile, să mergi în Gheenă, în focul care nu se stinge. 45 Și dacă piciorul tău te duce la păcat, taie-l! Este mai bine pentru tine să intri șchiop în viață, decât, având amândouă picioarele, să fii aruncat în Gheenă. 47 Iar dacă ochiul tău te duce la păcat, scoate-l! Este mai bine pentru tine să intri în împărăția lui Dumnezeu cu un singur ochi, decât, având amândoi ochii, să fii aruncat în Gheenă 48 unde viermele lor nu moare și focul nu se stinge. 49 Căci fiecare va fi sărat cu foc. 50 Sarea este bună. Însă dacă sarea devine nesărată, cum îi veți reface gustul? Să aveți sare în voi și să trăiți în pace unii cu alții”.

La prima vedere, ar putea părea un cuvânt foarte dur, care nu merită nici măcar să fie ascultat. Cineva ar putea îndrăzni chiar să gândească că e imposibil ca acestea să fie cuvintele lui Isus. Sunt cuvinte atât de dure, atât de mari, această furie am spune noi, astăzi, acest radicalism. „Dacă ochiul tău te duce la păcat, scoate-l, dacă mâna ta te duce la păcat, tai-o”. În realitate însă, în spatele acestor imagini, trebuie să găsim semnificația lor. Și pentru că se întâmplă și între voi, când între soț și soție sau între prieteni vă aprindeți puțin, vorbind despre iubirea voastră reciprocă, ajungeți să folosiți cuvinte mari. Însă, în realitate, ce vreți să spuneți prin acestea, ce vreți să măsurați?

Prin urmare, să încercăm să înțelegem ce se află în spatele acestui discurs al lui Isus. „Taie-l, scoate-l…” E ca și când ne-ar spune: există ceva care valorează mai mult decât iubirea pentru Mine? Există ceva care este mai important decât Mine? Ascultați cum aceste cuvinte se apropie foarte mult de experiența voastră, a noastră. Când erați îndrăgostiți, sperăm că sunteți și acuma, v-ați întrebat vreodată, cei dintre voi care sunteți căsătoriți: Există ceva ce valorează mai mult decât mine ca persoană? Există ceva care este mai important decât mine? Dacă un îndrăgostit sau o îndrăgostită ar spune: „Da, sunt lucruri mult mai importante decât tine!”, ce-ați face voi? Ați răspunde: „Atunci te părăsesc!” Sau: „Ori tai, termini cu acele lucruri mai importante, ori, în acest caz, lasă-mă în pace pe mine…”

Așadar, în spatele acestor imagini foarte puternice pe care Isus ni le propune, e ca și când ar spune: „Și dacă tu ar trebui să alegi între Mine și oricare alt lucru, ești dispus să pierzi aceste lucruri pentru mine? Mă iubești atât de mult încât ești dispus să pierzi alte lucruri pentru mine?” Adică iubirea Sa e o iubire unică, și vrea să fie unică, așa cum oricine când se îndrăgostește alege o singură persoană care să fie unica iubire, dorește să fie singura iubire și definitivă. Dar dacă „mâna” devine cea mai importantă, dacă „ochiul” devine cel mai important, înțelegeți că nu mai e vorba de o unică iubire!

Se poate întâmpla ca acest discurs să pună în criză pe cineva: dar cum, trebuie să pierzi totul pentru Isus, să pierzi totul din punct de vedere economic? Trebuie să rupi orice legătură cu soția, cu copiii, pentru a-l iubi pe Isus? Trebuie să pierzi o mână pentru a-l iubi pe Isus? Nu, nu acest lucru ne cere Isus! Isus nu se opune lucrurilor bune pe care le avem, nu e o alternativă în această lume a lucrurilor bune pe care le avem, ci e vorba că Isus nu vrea să fie pus niciodată pe locul doi. Ca și oricare alt îndrăgostit sau soț adevărat.

Ce-ați zice dacă soția voastră sau soțul vostru v-ar spune: „Uite, dragă soție, tu ești pe locul doi în viața mea…” Ori când nu vi s-ar spune aceasta, dar vă dați seama singuri că sunteți pe locul doi. Când voi soții vă dați seama că sunteți pe locul doi în viața soției voastre, ce vă trece prin cap? Cât de multă tristețe începe să inunde viața voastră… Nici Isus nu vrea să fie pe locul doi în viața noastră, pentru că El ne-a ales, ne-a ales din iubire, ne vrea plini de iubire, vrea să fie unicul, primul și singura iubire. Și prin aceasta nu înseamnă că trebuie să facem lucruri extraordinare. Să rupem nu știu ce legătură, să eliminăm nu știu ce lucru, să facem salturi mortale. Nu! Să observăm începutul acestei Evanghelii: „și un singur pahar de apă oferit în numele Meu”, adică și cel mai mic lucru își schimbă semnificația și devine important pentru El.

Nu vrea să facem miracole, nu vrea să răscolim cerul și pământul, ci vrea pur și simplu să fie cu noi. Vrea ca o dată, de două ori, de trei ori pe zi să spunem: „Din iubire pentru Tine, pentru numele Tău, pentru că Te iubesc…” El vrea să-i fie recunoscută prezența… Câte zile petrecem fără să luăm în considerare prezența Sa, uitând cu totul de El, ori, permiteți-mi să spun așa, reglându-ne, aranjându-ne față de El cu o rugăciune dimineața și seara, ca și când i-am spune: „Isuse, stai liniștit!” E ca și când voi i-ați da dimineața cafeaua soțului vostru și apoi seara i-ați aranja cina pe masă, sau i-ați pregăti patul și apoi i-ați zice: „E suficient, dar ce, trebuie încă să mă mai gândesc la tine? Cine crezi că ești? Ți-am dat cafeaua dimineață, ți-am pregătit patul ca să mergi seara la culcare, ce mai pretinzi de la mine?”

De câte ori nu facem așa și cu Isus, terminând repede cu El dimineața și seara. Isus nu vrea să fie sistematizat, vrea să fie iubit, vrea să fie recunoscut ca prezent în viața noastră. De câte ori îi spunem lui Isus: „Te văd, Isuse, te-am cunoscut, am văzut gesturile prin care ai intervenit”?! Vrea să fie recunoscut pentru a fi iubit ca unica iubire. „Să-l iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, cu toată puterea ta”. Ce înseamnă aceasta, e o frază teoretică a evangheliei? „Cel care își va pierde sufletul pentru Mine și pentru evanghelie acela îl va salva” – ce este aceasta, o teorie? Sau în schimb încep să recunosc că Isus este iubirea mea?!

O spun din nou, atenție, acest lucru să nu vă pună într-o criză, într-o criză greșită. Nu înseamnă că totul trebuie făcut pentru Isus ca și cum altceva n-ar mai exista. Aceasta nu înseamnă că trebuie să mă rog de dimineața până seara lui Isus. Nu înseamnă că trebuie să mă gândesc numai la El și să nu mă mai gândesc la soția mea, la soțul meu, la copiii mei, la serviciul meu… Nu înseamnă că totul trebuie făcut pentru Isus ca și când nu ar mai exista nimic altceva, pentru că Isus a făcut și atâtea alte lucruri bune!

Repet, pentru a treia oară, nu trebuie să fac totul pentru Isus ca și când altceva n-ar mai exista. Însă e foarte important să fac multe lucruri, dar niciunul să nu fie făcut fără El. Mergeți la lucru, dar nu fără El; o iubiți pe soția voastră la nebunie, dar nu fără Isus. Pentru că doar cu Isus îi puteți oferi o iubire mare. Îi iubiți pe copiii voștri până la a vă da viața pentru ei, dar nu fără Isus, pentru că împreună cu Isus le veți da și mai multă viață. Pentru că Isus a fost cel care și-a dat viața pentru fiii voștri, încă înainte de voi. Isus i-a iubit pe fiii voștri, încă înainte ca voi să-i iubiți. Vă iubiți la nebunie soțul, dar niciodată fără Isus, ci cu Isus. Vă iubiți propriul cămin, casa voastră, dar iubiți-o cu Isus, pentru că El vrea să locuiască cu voi și casa voastră este locul în care voi celebrați și iubirea lui Isus. Iubiți unitatea familiei voastre, dar împreună cu Isus. Vă place să faceți o călătorie, vă place să mergeți la o pizza, dar să Îl aveți mereu prezent pe Isus care vrea să fie iubit în totalitate.

Să înțelegeți prin urmare că Isus nu ni se opune: „Nu-ți iubi soția, iubește-mă pe Mine!” NU! „Să nu-l iubești pe soțul tău, iubește-mă pe Mine!” NU! „Să nu-l iubești pe fiul tău, iubește-mă pe Mine!” NU! „Să nu-ți iubești munca ta, iubește-mă pe Mine!” NU! Nu acesta e Isus! „Iubește-ți munca, soția ta, copilul tău, călătoriile tale, iubește-i cu Mine, pentru că acea călătorie pe care tu vrei să o faci e în lumea pe care Eu am creat-o pentru tine. Iubește-ți soția, iubește-o cu Mine, pentru că este darul pe care Eu ți l-am făcut, și prin ea vei cunoaște și iubirea Mea. Iubește-ți fiii, iubește-ți casa, pentru că este locul în care Eu vreau să locuiesc cu tine.”

Prin urmare, ca sinteză, nu trebuie să facem totul pentru Isus excluzând alte lucruri și alte persoane, ci nimic din ceea ce facem să nu facem fără El, totul să fie făcut împreună cu El. Iată de ce Isus ne spune: „Cel care rămâne în Mine aduce multe rod”. Prin acest fapt de a rămâne, de a sta în casă cu Isus, la acest punct, veți înțelege valoarea enormă a tuturor gesturilor mici.

Un pahar de apă în numele lui Isus… Chiar și când nu aveți dispoziție, dar chiar și o cafea oferită soțului sau soției, chiar spălatul vaselor sau pregătitul mesei, faptul de a duce gunoiul… În numele lui Isus, cu Isus, pentru a face un dar soției, soțului, tatălui, mamei, surorii… În numele lui Isus închid ușa, închid fereastra, și orice altceva fac… În numele lui Isus salut o persoană pe care poate nu o cunosc… În numele lui Isus mă îngrijesc bine de un om dependent, în numele lui Isus! Ce valoare imensă au și cele mai mici gesturi: un surâs, o privire, în numele lui Isus! Nu e nevoie să spun: te privesc în numele lui Isus, îți vorbesc în numele lui Isus, nu, nu! Dar să știu că acea privire a mea e privirea lui Isus, acea îmbrățișare a mea e îmbrățișarea lui Isus…

Înțelegeți acum valoarea faptului de a vorbi cu El… „Isuse, vreau să ascult cuvântul Tău și să deschid puțin Biblia, să citesc câteva rânduri. Doamne, e cuvântul Tău, ce frumos! Doamne, vreau să ascult cuvântul Tău”, dorința de a-l auzi vorbind! Vorbește-mi! Dacă inima e vie, mergem în căutarea cuvântului Său. Așa cum faceți voi când sunteți cu moralul la pământ, sunați la persoana cea mai apropiată, la persoana căreia doriți să îi spuneți necazul vostru. De câte ori i-ați dat un telefon lui Isus în săptămâna trecută, ca să auziți părerea Lui, ca să-i adresați un cuvânt?

Faptul de a vrea să vorbești cu El, să vrei să-l împărtășești pe El, să-l împărtășești, pentru că dacă eu trăiesc cu El, dacă nu fac nimic fără de El, apare dorința de a împărtăși. Ce ți-a spus Domnul? Ați încercat să-l întrebați pe Domnul ce-ar spune că trebuie să faceți în legătură cu fiul vostru? Ai încercat să îi ceri Domnului părerea asupra acestui lucru? Să ne întrebăm fiecare… De câte ori ați cerut părerea soțului vostru, soției voastre, în legătură cu ceea ce gândește Isus?

Să îl împărtășești, să vorbești despre Isus în casă, să privești un scaun gol și să te gândești la El, ca fiind acolo prezent. Să împărtășești prezența lui Isus în familie, în viața de cuplu, să-l împărtășești pe Isus în comunitate! Vă dați seama ce valoare educativă și prețioasă are Comunitatea Familială?! Să împărtășești preamărirea adusă lui Isus! Să-l recunoști, să-l descoperi prezent, să mergi să cauți unde se ascunde! Să împărtășești cuvântul Său, să-l împărtășești pe Isus în comunitate.

Iar apoi să ajungem să-l împărtășim pe Isus celui care nu îl cunoaște, evanghelizarea. Să-l împărtășești pe Isus celui care nu mai crede, celui care nu mai practică credința, celui care a pierdut entuziasmul credinței. A împărtăși înseamnă și a pregăti împrejurările pentru a putea spune: „Într-o zi îți voi face o surpriză, îți voi spune care este secretul bucuriei mele…!”

Fie ca acesta să poată deveni secretul vieții noastre! Avem o iubire unică, ascunsă! Scuzați cuvântul nu atât de frumos, am un amant ascuns, în secret, foarte prețios, e iubirea cea mai mare a vieții mele, și în virtutea acestei iubiri primesc o energie extraordinară pentru toate celelalte iubiri, pentru toate celelalte vieți. Și în forța acestei iubiri, care în viața soților strălucește și mai mult, El este prezent în noi, stă în aceeași casă cu noi!

http://lumea.catholica.ro/2016/09/sunt-intr-adevar-cea-mai-mare-iubire-a-vietii-tale/

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024