Peste 50 de zile naționale, în calendarul românilor: Ziua Fericirii, Ziua Bibliotecarului, Ziua etniei rome și a Consultantului Fiscal, printre sărbători

Scris de Valentina Postelnicu. Posted in Politica


Pe parcursul anului, românii sărbătoresc mai multe zile, fie ele naționale sau internaționale. În total, în țara noastră se sărbătoresc peste 50 de zile de sărbătoare, care nu au statut de zile nelucrătoare. O nouă zi de sărbătoare ar putea fi votată, luni, de Senat: Ziua produselor românești, care va fi sărbătorită pe 10 octombrie.
Mai mulţi parlamentari PSD au depus la Senat o inițiativă legislativă pentru declararea zilei de 10 octombrie ca ”Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti”, în care să se desfășoare activități de susținere și promovare a producătorilor autohtoni. Proiectul a fost votat, marți, de Senat.


„Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti poate fi organizată de autorităţile publice centrale şi locale şi de celelalte instituţii ale statului, de către societatea civilă şi persoane fizice şi juridice prin organizarea şi/ sau participarea la programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social sau ştiinţific, consacrate promovării produselor agroalimentare româneşti şi câştigării încrederii consumatorului. Autorităţile administraţiei centrale şi locale pot asigura sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării în bune condiţii a manifestărilor”, se arată în textul propunerii legislative. Votul final va fi dat de Camera Deputaţilor, care are rol decizional în acest caz.

În România, doar sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, celelalte fiind sărbătorite prin manifestări de diferite tipuri. Potrivit legislației, în zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității.

Codul Muncii prevede că toți salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile.

Sărbătorile legale sunt pe 1 și 2 ianuarie, de Anul Nou. Mai sunt sărbători legale Paștele Catolic și cel Ortodox, când românii au două zile libere, de 1 mai, Ziua Internațională a Muncii, pe 1 iunie, de Ziua Copilului, Rusaliile, Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august, și 30 noiembrie, de Sfântul Andrei. Pe 1 decembrie este Ziua Națională a României, iar pe 25-26 decembrie este Sărbătoarea Crăciunului.
Românii sărbătoresc Ziua Fericirii, Ziua Veteranilor și Ziua Națională a Violenței Împotriva Copilului

Printre zilele de sărbătoare, fie ele naționale fie internaționale sărbătorite de români se află Ziua Fericirii, pe 20 martie, Ziua Mondială a Justiției Sociale, pe 20 februarie, sau Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie) și Ziua Brâncuși, pe 19 ianuarie. Pe 9 martie se sărbătorește Ziua Deținuților Politici Anticomuniști.

Ziua mondială a zonelor umede este marcată în fiecare an, la 2 februarie, pentru a sublinia necesitatea menținerii caracterului ecologic al zonelor umede. Pe 8 aprilie se sărbătorește Ziua etniei rome din România, iar pe 3 aprilie, Ziua Jandarmilor. 23 aprilie este o zi cu mai multe sărbători: Ziua Feroviarilor, Ziua Bibliotecarilor, o dată cu Ziua Mondială a Cărților și drepturilor de autor. Tot în această zi se sărbătorește Ziua Națională  Consultantului Fiscal din România.

În  doua duminică din luna mai se sărbătorește Ziua Tatălui, Ziua Adolescentului și Ziua Națională a Portului Românesc, iar pe 2 mai, Ziua Tineretului. Polițiștii au și ei ziua lor, pe 25 martie. Pe 3 mai este Ziua Internațională a Libertății Presei. Ziua Europei și a Independenței României sunt sărbătorite în România pe 9 mai, iar pe 15 mai, Ziua Familiei și Ziua Națională a Medicului Veterinar.

Mai multe sărbători vizează limbile unor minorități. Astfel, în România se sărbătorește pe 5 mai Ziua Limbii Tătare, pe 24 și 25 mai, Ziua Limbi Bulgare și Ziua Limbii Slovace. Pe 31 august este Ziua Limbii Române. Sunt sărbătoriți întreprinzătorii din România, în ultima duminică din luna mai, iar diversitatea culturală se serbează pe 21 mai.  Ziua Rezervației Biosfera Delta Dunării are loc pe 1 septembrie.

Pe 2 iunie este Ziua Adopției, iar pe 4 iunie, Ziua Națională a Violenței asupra Copilului, pe 26 iunie, fiind Ziua Internațională pentru Sprijinirea Victimelor Torturii. Și pompierii au o zi dedicată lor, pe 13 septembrie, iar inginerii români se sărbătoresc pe 14 septembrie. Pe 10 septembrie este Ziua Mondială pentru Prevenirea Suicidului.

Pe 25 octombrie este ”Ziua Forțelor Armate”, iar pe 11 noiembrie se sărbătorește Ziua Veteranilor. Denumită inițial „Ziua Armistițiului”, data de 11 noiembrie marchează încheierea oficială a Primului Război Mondial. A treia zi din luna noiembrie este Ziua Națională fără Tutun, pe 28 noiembrie fiind Ziua Bucovinei. Pe 8 decembrie se sărbătorește Ziua Constituției, iar pe 18 decembrie, Ziua Minorităților Naționale din România. Pe 22 decembrie se sărbătorește, la nivel național, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății.

http://www.libertatea.ro/stiri/peste-50-de-zile-nationale-calendarul-romanilor-ziua-fericirii-ziua-bibliotecarului-ziua-etniei-rome-si-consultantului-fiscal-printre-sarbatori-1824122

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024