Prejudiciul din dosarul Microsoft nu poate fi recuperat. Inculpații s-au folosit de soții și copii pentru a-și ascunde averile

Scris de LB. Posted in Dezvaluiri


Prejudiciul din dosarul Microsoft nu poate fi recuperat. Condamnații din unul dintre cei mai cunoscute dosare de corupție, cel al licențelor Microsoft, au făcut tot ce a fost posibil pentru a-și proteja averile. S-au folosit de familie pentru a se prezenta cu statutul de săraci care nu pot plăti prejudiciul stabilit de judecători la 16 milioane de euro și două milioane de dolari.
Gheorghe Ștefan, fostul primar din Piatra Neamț, și Gabriel Sandu, fost ministrul al Comunicațiilor, nu dețin sume de bani sau proprietăți pentru a achita întreg prejudiciul de șase milioane de euro stabilit de judecători în dreptul lor. Mai mult, Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea, cel care are de plătit nouă milioane de euro, își va pierde toate proprietățile și acțiunile deținute pe nume propriu.

Problema va fi dacă statul va reuși să recupereze restul daunei de la familia sa. În schimb, Dumitru Nicolae, cunoscut ca “Niro” după numele grupul de firme pe care îl controlează, pare să nu ai aibă nicio problemă să achite prejudiciul de două milioane de dolari și un milion de euro.

Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate se va ocupa, împreună cu ANAF-ul, de recuperarea prejudiciilor care pentru cei patru condamnați ajung la 16 miilioane de euro și două milioane de dolari. Reamintim că personajele implicate în Dosarul Microsoft vor sta și în închisoare: Dumitru Nicolae a fost condamnat la 2 ani și patru luni (poate ieși pe bună purtare în noiembrie 2017), Dorin Cocoș – 2 ani și patru luni (poate ieși pe bună purtare în noiembrie 2017), Gabriel Sandu – 3 ani (poate ieși pe bună purtare în aprilie 2018) și Gheorghe Ștefan – 6 ani (poate ieși pe bună purtare în august 2019).

Ministrul Sandu și-a ascuns averea pe numele fostei secretarei

Conform ultimelor declarații de avere ale fostului Ministru de la Comunicații între decembrie 2008 și septembrie 2010, acesta a renunțat la toată agoniseala. Asta pentru că în urma divorțului de fosta soție, Ana Sandu, terenul de 3 hectare, apartamentul și casa de 500 metri pătrați au rămas în posesia soției.Și afacerile, Gabriel Sandu având firme de construcții, au fost trecute pe numele celei de-a doua soții și al primului băiat. Ba chiar, acesta susține că are un credit de 80.000 de euro la bancă pe care trebuie să-l achite până în 2033.

Firma Albert THS (denumită după prenumele primului copil) a fost băgată în insolvență, iar Braegen (fosta Maximus Grup) a fost trecută pe numele actualei soții, Andreea Iulia Stoiciu şi Albert Theodor Sandu. Actuala parteneră de viață i-a fost secretară și consilieră la ministerul Comunicațiilor.

Gheorghe Stefan

Primarul din Piatra Neamț deținea în momentul în care fost arestat de DNA, octombrie 2014, conform declarației de avere, doar două terenuri intravilane în Piatra Neamț și unul în București. Suprafața lor totală este de 1.700 de mp.Pinalti mai deține o casă de aproape 600 mp în Piatra Neamț și un apartament de 75 mp în București. Bijuteriile și tablourile aflate în posesia lui Pinalti valorează 9.000 de euro. În conturi are 23.000 de dolari, 2.700 de euro și aproape 28.000 de lei.

Totodată, acesta a făcut și un credit de 27.000 de euro la bancă.  El menționează în ultima declarație de avere că nu mai are acțiuni în nume propriu în firme. Reamintim că acesta a devenit cunoscut publicului prin faptul că era președintele și finanțatorul echipei de fotbal Ceahlăul Piatra Neamț, activitatea clubului fiind asigurată de firmele sale care acum sunt deținute de familie sau apropiați.

Dumitru Nicolae a vrut să-și doneze imperiul copiilor

Condamnări definitive în Dosarul Microsoft. Când pot ieși din temniță Cocoș, Niro, Pinalti și ministrul Sandu

Dumitru Nicolae

Omul de afaceri care deține grupul de firme Niro și complexul comercial denumit Dragonul Roșu are o avere estimată la peste 100 de milioane de euro, conform revistelor de specialitate.Cu toate acestea, în baza unor interceptări prezente chiar în Dosarul Microsoft, Dumitru Nicolae a vrut să-și paseze averea către copii printr-un act de donație. Acum apare și o posibilă estimare a averii sale. În timpul interceptărilor, o persoană rămasă neindentificată îi spune lui Niro că valoarea acțiunilor – estimată în interceptări la 1,7 miliarde de lei (aproximativ 400 milioane de euro) – ar putea fi executate de stat.

Compania Dragonul Roșu SA, membră a Niro Group, a fost înființată în anul 2003 și se ocupă cu dezvoltarea și administrarea zonei comerciale același nume. În prezent, în zona comercială Dragonul Roșu există peste 5.000 de magazine, 4.000 de locuri de parcare, restaurante, cafenele, o terasă și o spălătorie auto.


Dorin Cocoș

Conform partajului dintre Cocoș și Udrea, omul de afaceri condamnat în Dosarul Microsoft la doi ani și patru luni de închisoare i-a lăsat o mare parte din proprietăți fostei soții. Astfel, Elena Udrea a primit un teren intravilan de 4.412,51 mp, o jumătate dintr-un teren de 596 de mp, în București, un teren de 5.000 de mp, tot în București, o suprafață de 239 de mp, pe Șoseaua Pipera-Tunari, aferenta unei constructii de 169 de mp, o suprafață de 81,66 mp, în București, o pătrime dintr-un teren de 697 mp și un teren intravilan de 115,94 de mp în București.

Recăsătorit în 2013 cu Diana Robu, o basarabeancă mai tânără cu 26 de ani față de omul de afaceri de 52 de ani, Cocoș era creditat cu o avere de maximum 11 milioane de euro de revistele de specialitate după divorțul de Udrea. Asta dacă ne referim doar la afacerile care sunt controlate direct de influentul om de afaceri. Ba chiar, acesta era văzut în ultima vreme la volanul unui Mercedes vechi care nu ar costa mai mult de 5.000 de euro.

Dorin Cocoș este implicat în grupul de firme EuroHotels care deține mai multe hoteluri și restaurante situate în București, aceste bunuri putând fi valorificate pentru recuperarea prejudiciului.

Estimare: Se pot recupera 5-7 milioane de euro de la Dorin Cocoș. Prejudiciul pe care acesta trebuie să-l achite se ridică la 9 milioane de euro.

Pentru a recupera întreaga sumă, instituțiile statului vor trebui să execute afacerile și bunurile deținute de fiul Alin Cocoș, Adina Dinu – sora și alți presupuși interpuși. Doar afacerile din sistemul medical, controlate de soră, au adunat contracte de zeci de milioane de euro în ultimii ani.

http://www.libertatea.ro/ultima-ora/prejudiciul-din-dosarul-microsoft-1617779

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024