Festivalul ”Joc și cântec pe Valea Ronișoarei” și ”Întâlnirea fiilor satului” au animat, duminică, comuna Rona de Jos

Scris de CJMM. Posted in Cultura


De un sfârșit de săptămână frumos, cu soare și multă veselie au avut parte locuitorii din Rona  de Jos, acolo unde duminică, 20 august 2017, atât cei care trăiesc în comună, cât și cei care și-au construit viața prin alte colțuri ale țării sau ale lumii au revenit acasă, la ”Întâlnirea cu fiii satului”. Tot duminică a avut loc și Festivalul ”Joc și cântec pe Valea Ronișoarei”, o acțiune emblematică și recunoscută în zonă, pe care primarul din Rona de Jos, Ion Herbil și Consiliul Local o organizează an de an. Evenimentul a debutat cu parada portului popular, iar la acțiune a fost prezent și președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, primarul comunei Budești, Liviu Tămaș, primarul comunei Strâmtura, Ioan Pasere, dar și consilierii județeni Nicolae Mișulec și Ioan Beuca.


Primarul comunei Rona de Jos, Ion Herbil a mulțumit tuturor pentru prezență și și-a arătat încântarea că atât de mulți localnici au ales să petreacă împreună, în acest week-end. Totodată, a precizat faptul că, pentru buna desfășurare a evenimentului a primit un sprijin financiar din partea Consiliului Județean Maramureș.  Invitat la cuvânt, șeful administrației județene, Gabriel Zetea a vorbit despre frumusețea tradițiilor noastre moștenite din moși-strămoși și despre cum trebuie acestea transmise mai departe, copiilor noștri.
”Păstrarea tradițiilor reprezintă pentru noi toți, pentru cei care trăim astăzi în Maramureș o datorie de onoare, pentru că aceste tradiții le-am moștenit de la părinții noștri și avem obligația sfântă de a le transmite mai departe celor care vin în urma noastră. Iar aici mă refer și la acești coconi minunați, care astăzi au dansat atât de frumos pe muzica noastră tradițională. Este important ca Maramureșul, tradițiile noastre, arhitectura, portul, dansul, cântecul nostru popular să meargă înainte. Și pentru asta trebuie să intervină în primul rând autoritățile locale, atât Consiliul Județean, cât și primăriile din județ. Pe întreaga Valea Izei au loc acum manifestări de excepție care ne fac nouă cinste și care pot fi admirate în Rona de Jos, în Bârsana, în Rozavlea, în Botiza, în Moisei, în Săpânța. Dacă noi vom ști să ne bucurăm de aceste manifestări specifice Maramureșului, atunci și cei care ne trec pragul județului, în calitate de turiști, se vor bucura cu adevărat de tot ce avem mai sfânt și mai frumos. Trebuie să investim în continuare în infrastructură și de aceea mă bucur că, alături de Consiliul Județean există în județul Maramureș atât de mulți primari serioși. Și un astfel de primar este Ion Herbil, gazda noastră din Rona de Jos, alături de care am construit proiecte frumoase pentru cetățenii din zonă. Dorința noastra este aceea de a oferi posibilitatea celor care au plecat înafara granițelor țării, pentru un trai mai bun pentru ei și familiile lor să revină în țară, să revină acasă, să se bucure de Maramureș. Datoria noastră este aceea de a a oferi o viață mai bună tuturor maramureșenilor”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024